BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiBill Gates yapay zeka çalışmalarını durdurmamakta kararlı----

Bill Gates yapay zeka çalışmalarını durdurmamakta kararlı

Bill Gates yapay zeka çalışmalarını durdurmamakta kararlı
10 Mayıs 2023 - 17:02 www.finansgundem.com

Yapay zeka çalışmaları dünya çapında gelişiyor ve endişeye neden oluyor. En yüklü yapay zeka yatırımcıları arasında yer alan Bill Gates ise çalışmalara ara verme önerisini reddediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka ve ChatGPT, 2023 yılına damga vurmuş gözüküyor. Dev teknoloji şirketleri yapay zeka yatırımlarını artırırken, bu alana aşina olan bazı isimlerden ise itirazlar yükseliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta Elon Musk olmak üzere birçok isim, yapay zeka çalışmalarına ara verilmesini öneren bir çağrıda bulundu. Oldukça fazla destek alan bu çağrının en çok Bill Gates’i rahatsız ettiği görülüyor. Gates, çağrıya uymayı reddediyor.

İyi adamlar kim?

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, Bill Gates, Elon Musk'ın yeni yapay zekayı duraklatma çağrısına karşı çıkıyor. Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın yanlış ellere geçmesinden ‘korktuğunu' söylese de, gelişmiş yapay zeka teknolojisine ara verilmesi çağrısında bulunan bazı uzman arkadaşlarının aksine, teknolojinin zaten kontrolden çıkmış bir trene dönüşmüş olabileceğini öne sürüyor.

Gates, ABC ile yaptığı röportajda, yapay zeka geliştirmelerinin devrim niteliğinde olduğunu, ancak teknolojinin birçok belirsizliği de beraberinde getirdiğini söylüyor. ABD’de düzenleyicilerin yapay zeka geliştirme çalışmalarının hızına ayak uyduramadıklarını söylüyor.

Hatırlanacağı üzere, insan düzeyinde yapay zeka araştırmalarının hızla ilerlemesiyle, Twitter ve Tesla CEO'su Elon Musk da dahil olmak üzere 1.000'den fazla teknoloji uzmanı ve bilgisayar bilimcisi, Mart ayında, ’güçlü yapay zeka yönetişim sistemleri’ hayata geçirilene kadar ileri düzey yapay zeka geliştirmelerine 6 aylığına ara verme çağrısında bulunan bir açık mektup imzalamıştı.

Ancak Gates için yapay zeka, ‘duraklat' düğmesine basabileceğiniz türden bir teknolojiyi ifade etmiyor. Gates, “İyi adamları duraklatır ve diğerlerini duraklatmazsanız, muhtemelen kendinize ve teknolojinin kendisine zarar veriyorsunuz demektir. Yani iyi adamların daha güçlü yapay zeka geliştirme çalışmalarına dahil olması kritik öneme sahip” şeklinde konuşuyor.

Rekabet uluslararası boyuta sıçradı

İyi adamların kim olabileceğinin tanımı ise sübjektif. Ancak yapay zeka için süren yarış, kurumsal ve jeopolitik ölçekte mevcut rekabeti büyütüyor. OpenAI'nin ChatGPT'yi geçen yılın sonlarında başarılı bir şekilde piyasaya sürmesi, Microsoft ile Google arasında üretici yapay zeka yarışında üstünlük sağlamak için bir silahlanma yarışına yol açtı. Ancak ABD ve Çin hükümetleri bile artık yapay zeka için mücadele ettiğinden, çatışmanın boyutu uluslararası alana kadar sıçramış durumda.

Örneğin, ChatGPT Çin'de engelli konumda. Bu arada, Çin'in en popüler arama motoru olan Baidu, kendi üretici yapay zekasını geliştiriyor. Ancak Baidu, Mart ayında kullanıma sunulduğunda yatırımcıları etkileme noktasında başarısız oldu.

Çin, yapay zeka geliştirme konusunda şimdiden ABD'nin önünde yer alıyor. Bunda daha fazla yeniliğin kapılarını açan yapay zeka yönetmeliklerinin payı bulunuyor. Ancak teknoloji devi Alibaba gibi yapay zeka geliştiren bazı Çinli firmalar, sansür yasaları tarafından engelleniyor ve sistemlerini eğitmek için kullanabilecekleri sınırlı veri havuzuyla yetinmek zorunda kalıyor.

Uluslararası yapay zeka rekabeti sadece bir iş avantajı elde etmekle sınırlı da değil. Teknoloji ayrıca askeri yetenekleri ve savaş stratejisi geliştirmeyi vaat ediyor.

Georgetown Üniversitesi'nin 2021 raporuna göre Çin, yapay zeka ile ilgili askeri sistemlere yılda en az 1,6 milyar dolar yatırım yapıyor. Bu arada Rusya, direkt olarak yapay zeka yarışının içinde yer alıyor. Başkan Vladimir Putin'in teknolojinin ‘yalnızca Rusya için değil, tüm insanlık için' gelecek demek olduğunu ilan ettiği 2017'den beri Rusya bu yarışın içinde. Dijital hacker saldırıları, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri stratejisinin ayırt edici özelliği olmuş durumda ve saldırılar daha güçlü yapay zeka tarafından geliştirilebilirken, geçen yıl işgalin başlamasından bu yana Ukrayna şehirleri yarı otonom kamikaze dronları tarafından vuruluyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın, Mart ayındaki 2024 bütçe teklifinde, milletvekillerinden 1,8 milyar dolarlık yeni yapay zeka yatırımını imzalamalarını istemesi de, yapay zeka rekabetinin uluslararası boyuta sıçradığını kanıtlıyor.

"İyi adamları durdurmamalısınız”

Bill Gates, “Hepimiz kötü bir adamın onu ele geçirmesinden korkuyoruz. Diyelim ki kötü adamlar iyi adamların önüne geçti, o zaman siber saldırı benzeri bir şey, yapay zeka tarafından yönlendirilebilir” diyor.

Gates, “Yapay zeka rekabetinin yarışmacı doğası, zaten yeni araştırmalara yönelik bir moratoryumun başarılı olma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor. "Kesinlikle iyi adamların güçlü yapay zekaya sahip olmasını istersiniz” diye devam eden Gates, iyi adamların daha güçlü yapay zeka biçimleri geliştireceklerini garanti edip edemeyeceği sorulduğunda ise “İyi adamları durdurursanız, bunun olmayacağını garanti edebilirsiniz” yanıtını veriyor.

Moratoryum, rakiplerinizin gerisinde kalmanıza neden olur

Diğer uzmanlar, yapay zekanın, ilgili tarafların sayısı nedeniyle dizginlenmesini olası görmüyor. 'Yapay zekanın babası' olarak anılan eski bir Google mühendisi olan Geoffrey Hinton, New York Times’a verdiği yakın tarihli bir röportajda, yapay zekayı kontrol altında tutacak küresel kurallara olan ihtiyaç ile nükleer silahların yayılmasını onlarca yıldır kısıtlayan uluslararası anlaşmaları kıyaslıyor. Hinton, kıyaslamasını, yapay zeka ile yapılacak geliştirmelerin kapalı kapılar ardında daha rahat bir şekilde yapılabilmesinin, onu, kitle imha silahlarından çok daha tehlikeli hale getirebileceğine vurgu yapıyor.

Hinton, yapay zeka geliştirmelerinde bir moratoryumu desteklemeyeceğini ekliyor çünkü bunun uluslararası seviyede dayatılmasının gerçekçi olmadığını, bunun da rakiplerin sizin önünüze geçmesine izin vermeniz anlamına geleceğini ifade ediyor. Hinton, “İlerlemeyi durdurmamız gerektiğini düşünmüyorum. Yapay zeka üzerinde çalışmayı bırakmamız gerektiğini söyleyen dilekçeyi imzalamadım çünkü Amerika'daki insanlar durursa, Çin'deki insanlar durmaz. İnsanların bunu yapıp yapmadığını doğrulamak çok zor” şeklinde konuşuyor.

Bir çağrı da doktorlardan: Yapay zekayı durdurun!

 

ABD Başkan Yardımcısı Harris yapay zeka görev gücünü yönetecek

 

Buffet'tan yapay zeka uyarısı: Atom bombası gibi

 

ChatGPT tabanlı Amy, kriptoyla yapay zekayı birleştiriyor

 

Beyaz Saray’da yapay zeka zirvesi

 

Yapay zeka gerçekten tehlikeli mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)