BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’nin faiz planı işe yarayacak mı?----

HSBC’nin faiz planı işe yarayacak mı?

HSBC’nin faiz planı işe yarayacak mı?
16 Eylül 2022 - 18:01 www.finansgundem.com

Yıllardır mali hedeflerinin gerisinde kalan HSBC büyük kârlılık planının merkez bankası faiz oranlarının yükselmesiyle gerçeğe dönüşeceğini belirtiyor. Yatırımcılarsa halen İngiltere bankasına tam olarak güvenemiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın varlıkları bakımından en büyük bankası HSBC durgun bir on yılın ardından hisse fiyatını canlandırmaya yardımcı olmak ve en büyük hissedarından gelen bir saldırıyı savuşturmak için yükselen faiz oranlarına güveniyor.

İngiliz bankası yıllardır bazı büyük piyasalardan çekilirken ve bir yandan da Asya'ya odaklanırken yatırımcılarından da sabır istiyordu. Bu strateji bankanın finansmanını sabit tuttu ama aynı zamanda kârlar üzerinde bir engel oluşturdu tuttu ve hisse senetlerinin yükselişini bastırdı. HSBC'nin Hong Kong'daki hisse fiyatı, 2007'deki zirvesinin yaklaşık üçte biri olmaya devam ediyor.

Ancak HSBC, kurumsal bankacılık biriminin yükselmeye hazır olduğunu, zira yükselen faiz oranlarının bilançolarını artıracağını söylüyor.

Yatırımcılarsa şüpheci olmaya devam ediyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, Goodbody Stockbrokers Bankacılık Analisti John Cronin, “Burada temel bir bağlantısızlık var. Bana kalırsa hisse fiyatları piyasaların resesyon risklerinden çok fazla korktuğunu söylüyor” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl içlerinde ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) da bulunduğu birçok ülkenin merkez bankası enflasyonla mücadele edebilmek için Faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırdı. Bu genellikle hane halkları ve şirketler için olumsuz bir durumdur. Ancak HSBC gibi bankalar bu yeni ekonomik ortamda tüketicilere ve şirketlere verdiği krediler üzerinden daha kâr sağlayabilir.

HSBC, perakende şubelerinin kapatarak, ofislerin küçülterek ve diğer maliyet kesintileri üzerinden kârlılığını gelecek yıla kadar önemli bir ölçüde geliştireceğini ve on yıl içinde zirve yaptığı günlere geri döneceğini söylüyor. Banka ağustos ayında, piyasa bazlı faiz oranlarındaki her yüzde puanlık sıçramasıyla, faizden yıllık olarak kazandığı paranın yaklaşık 4,7 milyar dolar artacağını açıkladı.

HSBC için faiz oranlarının tarihsel normlara doğru yükseldiğini söyleyen Bank of America Bankacılık Analisti Alastair Ryan, “Bu devrimsel bir bakış açısı. HSBC'nin iş modeli, sıfır faiz oranlı bu dönemde yapısal olarak gerçekten dezavantajlıydı” ifadelerine yer verdi.

2008 Küresel Finans Krizi’nin ardından HSBC, ABD'deki konut kredisi işletmesinden çıkmak gibi çeşitli alanlarda büyük ölçüde geri adım attı. Özellikle en büyük pazarı olan Hong Kong'da sigorta sunma ve ticareti kolaylaştırma konusunda genişledi. Bu arada HSBC, JPMorgan Chase gibi rakipleri için büyük getiri sağlayan yatırım bankacılığı ve kredi kartları gibi işletmelere daha az güvendi. Ayrıca, HSBC'nin İngiltere Merkez Bankası'nda daha fazla faiz ödemesi alacağı büyük bir nakit rezervi yığını var.

HSBC ağustos ayında yaptığı açıklamada, faiz olarak kazandığı miktarın diğer bir deyişle net faiz gelirinin bu yıl %15 ve gelecek yıl ise %19 artarak 37 milyar dolara yükseleceğini söyledi.

Ryan, "On yıllık kabul edilemez derecede düşük kârlılıktan, oldukça makul bir kârlılık dönemine geçiyoruz. Hissedarlar için çalışmayan bir bankadan, oldukça iyi çalışması gereken bir bankaya gidiyoruz" dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göreHSBC'nin en büyük hissedarı olan Çin'in Ping An Insurance firması yakın zamanda bankanın hisse fiyatını artırmak amacıyla şirketi Asya operasyonlarını başka yerlerdeki operasyonlarından izole edecek şekilde yenilemeye zorlamıştı. HSBC ise ağustos ayında gönderdiği cevap dilekçesinde, yüksek faiz gelirinin, kârlılığın önemli bir ölçüsü olan maddi özkaynak getirisini gelecek yıl %12'ye ulaştırmasını beklendiğini bir neden olarak göstermişti.

Yükselen faiz oranları bankalar için kendine has riskleri de beraberinde getiriyor. Merkez bankalarının hamleleri talebi ve ekonomiyi yavaşlatmak üzerine tasarlanıyor. Eğer kredi talebi zayıflarsa ve alıcılar kredilerde temerrüde düşerse HSBC büyük kayıplarla karşı karşıya kalabilir.

Bu faiz oranı döngüsünde riskler daha yüksektir, zira enflasyonun yükselmesi ekonomiler iyi durumda olmadığında bile para otoritelerini güçlü bir şekilde hareket etmeye zorlar. Örneğin, Ağustos ayında İngiltere Merkez Bankası, HSBC'nin en büyük pazarlarından biri olan İngiltere'nin beş çeyrek sürecek bir resesyona girebileceği konusunda uyardı.

Hong Kong'da, HSBC'nin hisse fiyatı bu yıl Çarşamba gününe kadar %1,5 artarak 47,60 Hong Kong Doları’na diğer bir deyişle 6,06 dolara yükseldi. Buna karşılık, daha geniş Hang Seng Endeksi %19 düştü. S&P Global 1200 Banka Endeksi aynı dönemde %17 düşüş gösterdi.

HSBC'nin piyasa değeri veya tüm hisselerinin birleşik değeri, bankanın defter değerinin veya şirketin finansal tablolarında bildirdiği varlıklarının net değerinin altında seyrediyor. Bu tablo yatırımcıların, ‘bankanın hissedarlar için değer yaratmak konusunda zorlanacağına’ inandığını gösteriyor.

Autonomous Research'ün Küresel Araştırma Başkanı Manus Costello, HSBC'nin yıllarca mali hedeflerinin gerisinde kalmasının ardından, yatırımcıların etkili bir şekilde "Bana anlatma, göster" dediğini söyledi.

Fransa'nın devlet enerji şirketi, bu yıl karının azalacağını bildirdi

 

İki banka, Çin'in metal ticaret sektörüne finansmanı durdurdu

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon zirve yaptı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)