BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinHangi çikolata tüketilmeli----

Hangi çikolata tüketilmeli

Hangi çikolata tüketilmeli
20 Ekim 2016 - 08:13 www.finansgundem.com

Aslında son derece sağlıklı ve besleyici bir gıda olmasına rağmen, içine karıştırılanlar yüzünden çikolata, çikolata olmaktan çıkıyor. Peki hangisini tüketmek gerek?

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, 7’den 70’e herkesin neredeyse vazgeçilmez damak tadı arasında bulunan çikolata üzerine uyarıcı bir yazı kaleme aldı. İşte Müftüoğlu’nun köşesinden o bölüm...

Çikolatayı sevenlerin sevmeyenlerden daha fazla olduğu kesin. Atıştırmalık olarak çikolatanın ruhu iyi yönde etkilediği de tartışılmaz.İçinde beynin rahatlamasına, mutlu olup keyif almasına ve yiyenlerin kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı bazı bileşenlerin olması yanında lezzetli bir atıştırmalık olarak da ruhu gevşettiği, sıkıntıları, gerginlikleri hafiflettiği konusunda herkes hemfikir.Peki ya bedensel faydaları?İşte orada bazı tartışmalar var...Aslında son derece sağlıklı ve besleyici bir gıda olmasına rağmen doğal çikolataların içine hiç de sağlıklı olmayan şeyler karıştırılabiliyor ya da eklenenler sağlıklı olsa bile çikolatanın yapısı değiştiğinden ortaya çıkan ürün çikolata olmaktan çıkıyor.Zaten böyle olduğu için de özellikle içine fazlaca şeker ve katkı eklenen çikolatalar uzun süre atıştırmalıkların kara listesinde yer almış. Hatta bazen süpermarket raflarını süsleyen sağlıksız yiyeceklerle, gofretler, şekerlemeler, bonbonlarla bir tutulmuş. Ama yukarıda da belirttiğim gibi her çikolata aynı değil, onun da iyisi, kötüsü var.Daha fazla detay için aşağıdaki kutuları dikkatle okumanızı öneririm.

Çikolatada neler var?

Saf kakaodan üretilen, üretim sürecinde içine sağlığa zararlı yağlar, rafine karbonhidratlar, kimyasal katkılar eklenmeyen koyu -siyah- renkli çikolatalar “bitter çikolata” olarak biliniyor. Bunlar sağlıklı ve faydalı atıştırmalıklar.Nedeni şu: Çikolatanın üretildiği temel madde kakao faydalı besinsel unsurlardan son derece zengin bir doğal mucize. İçinde bol miktarda mineral (magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum) ve vitamin (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) var.Ayrıca kakao yağının da zeytinyağı gibi vücuda yararlı bir yağ olan oleik asitten ve bazı faydalı doymuş yağlardan zengin olduğu biliniyor.Bitter çikolatanın çok güçlü bir antioksidan aktivitesi de var ve bu gücün yaban mersini, açai gibi meyvelerden bile daha fazla olduğu gösterilmiş.Zaten bu nedenle de bitter çikolata ile kalp hastalığı riskinin azalması ve beyin fonksiyonlarında iyileşme sağlanması arasında bağlantı kuranlar var.Özetle çikolatanın “bitter” olanı sağlıklı kabul edilebilecek bir atıştırmalık, iyi bir keyif seçeneği.

Hangi bitter?

Bitter çikolatalar koyu renklidir ve kakaoya sadece yağ ve de mini minnacık oranda şeker eklenerek üretilir. Açık kahverengi sütlü çikolatalardan temel farkı çok az süt ürünü içermeleri ya da -ki doğrusu budur- hiç süt ve şeker içermemeleridir.Ama genel olarak kakao içeriği yüzde 70 ve daha yüksek olan çikolatalar “bitter” çikolata olarak adlandırılır.Bitter çikolatalar arasında seçim yaparken mümkün olduğu kadar az sayıda katkı maddesi içerenler (süt, şeker) tercih edilmeli, kakao oranı yüksek olanlara öncelik verilmelidir.Kakao tozu ve kakao yağı kabul edilebilir katkılardır. Bitter çikolatanızı seçerken de içinde trans yağ bulunmayanları tercih edin.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)