BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHamdi Topçu'dan Bank Asya açıklaması!----

Hamdi Topçu'dan Bank Asya açıklaması!

Hamdi Topçu'dan Bank Asya açıklaması!
23 Ocak 2014 - 07:17 www.finansgundem.com

17 Aralık operasyonu sonrasında Bank Asya’dan çektiği mevduat ile gündeme gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu tüm iddialara yanıt verdi

17 Aralık operasyonu sonrasında Bank Asya’dan çektiği mevduat ile gündeme gelen Türk Hava Yolları’nın  Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, şirketin çalıştığı tüm bankaların kredibilitesini gözden geçirerek gerekli aksiyonları aldığını ifade ederek, “Paralarımızı değerlendirirken her türlü olasılığı düşünürüz” diyor.

Hamdi Topçu, 17 Aralık sonrası çıkan iddialara Milliyet'te yanıt verdi. İşte o röportajın bazı bölümleri;

17 Aralık sonrası Türkiye piyasaları, gelişmekte olan ülkelerden negatif anlamda ayrıştı. Peki THY, bu süreçten nasıl etkilendi?

Son olayların etkisini hemen göremeyiz. Rezervasyonlara etkisi ise bir iki ay sonra ortaya çıkıyor. Ancak Gezi olaylarının rezervasyonları etkilediğini söyleyebilirim. THY tarihinde ilk defa Ağustos ayında hedeflediği getiriyi elde edemedi. Ağustos ayı itibariyle eksi yazdık. Aldığımız önlemlerle bu kaybı telafi ettik. Bu da ülkede yaşanan olayların şirketlere nasıl yansıdığının bir göstergesi. Son olaylara da baktığımız zaman borsada yaşanan gerilemeyle THY’nin değerinde 700 milyon dolara yakın bir erime oldu.  


Geçen hafta yaptığınız açıklamada, Bank Asya’dan para çektiğiniz yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylediniz. Peki gerçek nedir?

THY’nin elindeki nakdi nasıl yöneteceği konusunda yönetmeliklerle alınmış kararlar var. Bu kararları genel müdürlük finansman bölümümüz uyguluyor. Paralarımızı değerlendirme metotlarından birisi de kısa süreli ihaleler. Geçmişte olduğu gibi ortaklığımız hem yurtiçinde hem de yurtdışında para piyasasındaki gelişmeler ışığında çalıştığı tüm bankaların kredibilitesini, çalışma esaslarını gözden geçirerek gerekli aksiyonları alıyor. Mevcut prosedürlerimiz ışığında ilgili birimlerimiz paranın nerede olacağına ve olamayacağına karar veriyor.

Vadesinden önce mevduatın çekilmesi nedeniyle ‘kâr payı’ alamadınız. Bu da şirketin ve yatırımcılarının gelir kaybına uğraması anlamına gelmiyor mu?

Türk Hava Yolları olarak paralarımızı değerlendirirken her türlü olasılığı düşünerek dip toplamda oluşacak getirinin sonucuna bakarak karar veririz. Mevduatımızı bozdururken bunun şirketimize katkısına bakar ve getirisinin daha fazla olacağını görürse bu aksiyonu alırız. Son olayları bu açıdan değerlendirdiğimizde THY’nin herhangi bir kaybı söz konusu değildir.

Kamu kuruluşlarının parasının ancak kamu bankalarına yatırılacağı yönündeki 5234 sayılı yasaya rağmen, THY’nin parasının başka bir bankada olmasından dolayı eleştiriliyorsunuz. Niye böyle bir tercih yaptınız?

THY, yüzde 51’i halka açık, anonim bir şirket. Mevduatlarını da en çok getiriyi nereden sağlıyorsa, ihalelerle orada değerlendiriyor.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet çelik23 Ocak 2014 13:46

    bank asya karına 10 milyon katkıda bulunmuş oldunuz. banka yıllık karının %5'i

  • mevduat23 Ocak 2014 11:19

    bence BDDK veya bankanın kendisi, o hafta bankadan ne kadar çekildiğini ve para çeken büyük şirketleri halka ilan etsin. böylece karar verelim kimlerin "paranızı derhal çekin" şeklinde verilen talimatları AYNI ANDA uyguladığına.

  • murat23 Ocak 2014 10:25

    şaka mısın sen ya. talimatları yerine getirdim. bende koltuk meraklısıyım çünkü. veya bu ülke de dürüst insanları barındırmazlar beni de görevden alırlar deseydin daha bi inandırıcı olurdu aslanım

  • sabit23 Ocak 2014 09:31

    Çok doyurucu ve inandırıcı açıklamalar. Eğer ben öküzün önde gideni olsaydım kesin inanırdım. Dürüst bir insan olarak çıkıp da; "Aldığımız talimatı uyguladık, uygulamasam emniyetteki polisler gibi beni de iki dakikada görevden alırlardı" dese canımı yesin.

  • Okuyucu23 Ocak 2014 09:07

    Sn.Topçu, ne güzel top çevirmişsiniz. Kabiliyetlisiniz