BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHakan Aran'dan TCMB faiz ve mevduata dönüş beklentisi----

Hakan Aran'dan TCMB faiz ve mevduata dönüş beklentisi

Hakan Aran'dan TCMB faiz ve mevduata dönüş beklentisi
27 Kasım 2023 - 14:32 www.finansgundem.com

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'ndan aralık ayında 250 baz puan faiz artışı beklediğini ifade ederek, "Yabancı para mevduattan TL mevduata önemli bir dönüş bekliyoruz” dedi.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Aran, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Antalya’da gerçekleştirdiği kongre sırasında gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikasına ilişkin beklentisini ve düşüncelerini paylaştı.

TCMB'den gelecek ay 250 baz puanlık faiz artışı beklediklerini belirten Hakan Aran, beklenen sermaye akımlarının başlaması ve enflasyonda düşüşün görülmesi sonrası Faiz indirimlerine gidilebileceğini ifade etti.

"En yüksek enflasyonun üzerinde, reel faize geçecek"

Aran, “TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi. Son enflasyon raporunda bant aralığını genişletirken orta noktasının yüzde 36 ve tavan noktasının da yüzde 42 olduğunu söyledi. Yüzde 40 faizi önümüzdeki ay yüzde 42.5 yaptığında beklediği en yüksek enflasyonun üzerinde, reel faize geçecek” dedi ve ekledi:

“Bunun da enflasyonun kontrol altına alınması bakımından, beklentilerin gerçekten yüzde 36-42 aralığında çıpalanması için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

TCMB geçen hafta beklentilerin üzerinde 500 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 40’a yükseltirken, sıkılaştırma sürecinin hızı yavaşlatılarak kısa sürede tamamlanacağı mesajını verdi. Son artırımla birlikte TCMB, haziranda 650 baz puan, temmuzda 250 baz puan, ağustosta 750 baz puan, eylülde 500 baz puan, ekimde 500 baz puan olmak üzere toplamda 3 bin 150 baz puan faiz artırmış oldu.

Aralık ayındaki artıştan sonra faiz artırımına ara verilmesini öngördüğünü kaydeden Aran, enflasyondaki ve ekonomideki gelişmelerin gözleneceğini ve arzu edilen yönde sermaye akımları başladıktan sonra faizin bir süre sabit bırakılacağını, ortam rahatladıkça ve enflasyonda düşüş görüldükçe faizin tekrar beklentilere uygun olarak indirilebileceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Aran, “Bence TCMB, faiz seviyesini sene sonunda kendi öngördüğü yere getirme konusunda çok kararlı görünüyor” dedi.

TL mevduata dönüş beklentisi

Aran ayrıca, atılan adımların ekonomide sadece fiyat istikrarını değil finansal istikrarı da sağlamak açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Faiz artırımlarının ardından mevduatın kompozisyonunda önemli bir değişiklik beklediğini de belirten Aran, “Dolarize olmuştuk ve yabancı para mevduatın payı çok artmıştı. Normalleşen politikada yabancı para mevduattan TL mevduata önemli bir dönüş bekliyoruz” diye konuştu.

Enflasyonun gelişimiyle beraber önümüzdeki üç ayın enflasyonunda ne öngörülüyorsa tasarruf mevduatına verilecek faizin de oraya çıkmak zorunda olduğunun altını çizen Aran, TCMB’nin çizdiği 2024 yılı tahmin eğrisiyle yüzde 50-55 bandındaki faizlerin 90 günlük dönem için yetmesi gerektiğini kaydetti.

Kur ne kadar artmalı?

Önceki dönemlerde olduğu gibi döviz kurlarında artık anormal artış beklemediklerini, enflasyona paralel bir kur artışı beklediklerini kaydeden Aran, iş dünyasının dengesini bozan asıl şeyin kurla enflasyon arasındaki makas olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tüm maliyetleri enflasyon üzerinde artıyor. Tüm gelirleri kur artışı üzerinden… Enflasyon yüksek, kur baskılanmış olduğunda bunun iş insanına hayrı yok. Ya da kurun arttığı enflasyonun ondan daha fazla arttığı durumda da bir hayrı yok. O yüzden enflasyon kadar artan kurun herkes için öngörülebilirliği sağlayacağını, yatırım kararlarını vermeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum.”

Aran şu anda başlanılan yolda devam edilmesi durumunda, sonuçların ülkeyi 2026’da rahatlatacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’ye girmek için bekleyen yabancı sermayenin yerel seçimlerden sonra değil seçimlerden önce geleceğini düşündüğünü belirten Aran şunları söyledi:

“Türkiye’de faiz oranlarının rasyonelleşmesiyle yabancı sermayenin artık kuru da öngörebilmesi sayesinde dövizini ne zaman bozdurup Türkiye’ye gireceği, Türkiye’de hangi enstrümanlara yatırım yapacağı ve buradan hangi işlere para yatıracağı konusunun netlik kazanacağı kanaatindeyim.”

Hakan Aran'dan KKM açıklaması: Cazibesini kaybetti

 

Hakan Aran The Banker'e konuştu: İş Bankası’nın gelecekteki vizyon ve strateji sırları

 

Hakan Aran: KKM hâlâ en cazip ürün

 

Hakan Aran: Kurun patlamaması için KKM'ye dört elle sarılmalı

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Recep Altun28 Kasım 2023 17:23

    % 42 faizle 32 günlük vade sonunda, satmış olduğum dolarları geri alamadım. Serbest piyasadan aldığım halde karşılamadı, üzerine para ekledim. Sakın ola HOŞGELDİN faizlerine kanmayın.

  • Kamil Ocaklı28 Kasım 2023 14:28

    Kim ne derse desin. Dövizin artışı ve % 43 brüt faizin önünde gidiyor. Neden vatandaş dövizini satsın. Reel bir getiri yok. Bu yüzden rike girmeye de gerek yok.

  • King27 Kasım 2023 17:47

    Şok faiz artışı gerekir böyle olmaz gercek olmayan artışlarla degil gerçek olan dövizi enflansyonu kırmak zaman kazanmak ve güven sağlamak için yüzde yüz faiz gerekir

  • Men27 Kasım 2023 16:53

    Bu faizlerle dövizden mevduata geçiş imkansız aklı olanda geçmez enflansyon yüzde ikiyüzlerde üstüne hemen hergün zamlar geliyor devalüasyon heran dövizi baskıda olması değerinin çok altında verilen faiz değil yatırılan nemanın eriyip buhar olmasından başka hiçbir işe yaramaz bunu açıklama yapan şahıs algı yaparak çok iyi biliyor

  • Doğruol27 Kasım 2023 15:19

    Yahu bunlar geri zekalı herhalde belirlenen enflansyon yüzde 60 mış aslında çok çok üstünde verilen enfazla stopajsız yüzde 50 eksinin eksisi mevduat faizi bunun adı halkı soymaktır utanmıyorlar böyle gercek olmayan acıklamalar yaparak bulundukları yere yazık