BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHakan Aran: KKM hâlâ en cazip ürün----

Hakan Aran: KKM hâlâ en cazip ürün

Hakan Aran: KKM hâlâ en cazip ürün
22 Ağustos 2023 - 17:47 www.finansgundem.com

Kur Korumalı Mevduat'ın hala en cazip ürün olduğunu belirten İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, müşterilerine KKM önermeye devam edeceklerini dile getirerek, Merkez Bankası'nın aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini söyledi.


İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran Kur Korumalı Mevduat'ın bugün hala en cazip ürün olduğunu, dövizden kur korumalı mevduata geçen müşterilerine KKM hesaplarını temdit etmeyi önereceklerini söyledi.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Aran şunları söyledi; "Alınan son kararlara rağmen Kur Korumalı mevduat ürünü bugün için hâlâ en cazip üründür.

Bugüne dek müşterilere ne kadar bunu inanarak anlatsak da 'yabancı para mevduatta kalacağım' diyenlerin hala ciddi birikimi var. Hala mevduatın yüzde 43'ü yabancı parada tutuluyor. Biz İş Bankası olarak KKM'deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız. Biz sadece ürünün avantajlarını anlatmakla mükellefiz.

Bize verilen hedefler doğrultusunda onları ikna etmemiz mümkün değil. Dövizinden dönerek KKM'ye geçenlere 'vadeli TL hesabına geç' diye bir telkinimiz olmayacak. Hedefler olması da önemli değil. Ekonominin çarklarının doğru işlemesi önemli. Yanlış bir şey yapmayız, ekonomi için gerekli olan aksiyonları alırız, bunun sonucu ceza ödemekse banka olarak ceza öderiz ama müşterimize bunu yansıtmayız. O nedenle müşterime KKM önerdiysem orada devam etmesini yine önereceğim" ifadesini kullandı.

"KURDAKİ ARTIŞI NORMALDE MERKEZ BANKASI ÜSTLENDİ"

TCMB'nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten şunları söyledi;

Kurdaki artışı normalde Merkez Bankası üstlendi. Ama bankalara verdiği hedeflerle kur artışını bankaların üstlenmesini istiyor. Bankalar vadeli TL'ye yüksek faiz versin, müşteri de kurdaki artışa karşılık gelen bu faizi bankalardan alsın. Yani bu kararı o şekilde yorumlamak ve olası kur artışını standart TL vadelilerdeki faiz oranıyla bankaların ödemesine teşvik eden karar olarak yorumlamak gerekiyor. MB üzerindeki bu kur artış yükünü bankalarla paylaşmak istedi, hedefleri böyle yorumlamak lazım.

"FAİZLERDE DÜŞÜŞLER MÜMKÜN"

Pazartesi gününden itibaren yıl sonuna doğru krediye erişimin kolaylaşacağını belirten Aran özellikle döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin kredilerde rekabetin artacağını ve buna bağlı olarak faizlerde düşüşün söz konusu olabileceğini belirtti.

Aran piyasalarda oluşan faizlerin önümüzdeki üç aydaki enflasyonla uyumlu olmasını beklediğini ifade etti.

Aran bankaların mevduat faizi altında kredi vermemeyi tercih etmesiyle piyasada likidite bolluğu oluştuğunu dile getirdi.

Merkez'in KKM kararı ne anlama geliyor?

 

TCMB'den KKM payını azaltacak düzenleme

 

KKM hesapları 3.3 trilyon lirayı aştı

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hun T.23 Ağustos 2023 09:25

    Ülkeyi böyle çağdaş ilimin günümüz verileriyle donanımlı arap orta dogu cağdısı karanlığından kurtulup liyakat sahibi kişilikler yönetse ülke bölgenin en güçlü lideri olur

  • yeni gm23 Ağustos 2023 09:19

    Hakan bey geldiğinden beri, sebepsiz çıkış ve muhalefette bulunuyor. Kendisi KKM'ye laf edeli 1 yıl olmamıştır, şimdi kkm uygulaması sona ererken bir anda KKM tutkunu oldu. Böyle devam edin, umarım en yüksek tutarla cezalandırılırlar.

  • kkm GERÇEĞİ23 Ağustos 2023 10:49

    Adamın ne söylediğini anlamamışsın bilmeden yorum yapmışsın. Diyor ki ben bankada doları olan adama TL ye geç demem diyor niye yanıltayım. Sen seni kandıran bakkaldan alışveriş yapar mısın?  Ceza olayına gelince ekonomi cezasını daha fazla öder. durumun vehametini hala anlayamayanlar havuç-ceza seçeneğinin problemi çözeceğini düşünüyor ya. Zaten ekonomi bu yüzden bu hale geldi.

  • E.g.22 Ağustos 2023 22:09

    TL MEVDUAT FAİZLERİ ENFLASYON SEVİYESİNE GELİNCE KISMEN DE OLSA MEVDUAT FAİZİNE DÖNÜŞ OLABİLIR BORSADA İŞLEM GÖREN BANKALARIMIZIN DÖVİZ YÜKÜMLÜLÜĞÜ DÖVİZ VARLIKLARINDAN FAZLA OLANLAR MÜŞTERİ PARASINI DÖVİZ OLARAK İSTERSE SORUN YAŞAYACAKTIR MERKEZ BANKAMIZ FAIZLERİ ACİLEN/YARIN %17,5 SEVİYESİNDEN %35 SEVİYESİNE GETİRİP VADELİ TL MEVDUAT FAİZLERİNİ CAZİP HALE GELMESİNİ SAĞLAMALIDIR BUNDAN SONRA BANKALARIMIZ SENDİKASYON KREDİSİ ALIRLAR/ERTELETİRLER İSE ELDE KALAN/GELEN DÖVİZLERİ DÖVİZ BORÇLARINI ÖDEMEDE KULLANMALIDIR

  • Fito22 Ağustos 2023 18:31

    Faizler yüzde yirmi enflansyon yüzde ikiyüz üstü böyle ekonomi yönetimi olmaz bu faizlere parasını bağlayan geri zekalıdır başkan doğru yolu gösteriyor aklın yolu birdir ytd