BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGümrük müşaviri olmak isteyenlere müjde----

Gümrük müşaviri olmak isteyenlere müjde

Gümrük müşaviri olmak isteyenlere müjde
27 Ocak 2013 - 11:36 www.finansgundem.com

Hayati Yazıcı, "Gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım" dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Kariyer meslek' olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım. Hazırladığımız tasarıyla bu alandaki süreyi kısaltıyoruz'' dedi.
Yazıcı, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ve İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün düzenlediği ''Dünya Gümrük Günü Kutlamaları'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı hale getirmeyi hedeflediğini belirterek, dünya ne kadar hızlı bir değişim, dönüşüm yaşıyorsa, tüketici haklarına olan ilgi ne kadar etkin hale geliyorsa Bakanlığının bütün bu süreçleri takip ettiğini kaydetti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yapılanmasıyla daha da güçlü, etkin görevler üstlendiğini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
''Bir taraftan beşeri, bir taraftan gümrük sahalarında dünyanın kullandığı tüm imkanları kullanıyor, her konuyla ilgili paydaşlarımızı dinliyoruz. Bunun en yakın örneğini yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) sürecinde gördünüz. Dış ticaretin bir yerinde ticaret erbabı varsa, diğer tarafında gümrük müşavirleri, öbür yanda kamu ayağı var. İşlemlerin doğru cereyan etmesi, vatandaşın daha fazla hizmet almasına kaynak sağlar. Gümrüklerin eski tarihini dikkate aldığınızda, var olan algıyı da birlikte değiştiriyoruz. Bunu daha iyi hale getirmek noktasında hem gümrük müşavirlerinin, hem ticaret erbabının ve Bakanlık olarak bizlerin büyük bir görevi var. Hassasiyetle çalışmaları sürdürüyoruz. Bizim işimiz hizmet üretmektir. Biz, vatandaşın önündeki engelleri kaldıracağız. Bu insanlar, ürettiklerini dış pazarda satmak suretiyle ülkeye katma değer sağlıyorlar.''
Yazıcı, bunların önündeki engeli kaldırmanın, sağlayacakları katma değere katkıda bulunmak demek olduğunu anlatarak, şunları aktardı:
''Hizmet üretirken herhangi bir kamu görevlisinin, müşavirin ya da bu işler tek taraflı olmaz ticaret erbabının bir diğer arkadaşına oranla kural ihlali yaparak avantajlı duruma geçmeye çalışması noktasında toleransımız sıfırdır. Böyle bir şey vakıf olduğunda böyle bir iddianın kanıtlarıyla, belgeleriyle ortaya konulması halinde kim olursa olsun sıfır toleransla bakar hak ettiği neyse onu yaparız. Özellikle bölge müdürlüklerindeki arkadaşlarımıza şunu söylüyorum; mahiyetinde bu bakışımıza aykırı uygulamalar varsa, böylesi uygulamalara yeltenenler olursa ya mahiyetinize hakim değilsiniz ya ortaksınız. Bunun başka izahı yok.''
''Ortak transit sistemiyle Türkiye, AB'nin adeta üyesi haline gelmiştir''
Yetkilendirilmiş yükümlü gibi 4 önemli projenin lansmanını yaptıklarını anımsatan Yazıcı, ''Türkiye bu önemli uygulamayı hayata geçirmek suretiyle yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına paralel yerinde gümrükleme uygulaması ile biz adeta gümrükleri işletmeye taşıdık'' diye konuştu.
Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alamayanların, daha kolay ihracat yapabilmek için izinli gönderici yolunu kullanabileceklerini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:
''Yıllardır Türkiye Avrupa Birliğine üye olma çerçevesinde müzakere sürdürüyor. Ortak transit sistemiyle Türkiye, AB'nin adeta bir üyesi haline gelmiştir. 2009 yılından itibaren yetkilendirilmiş müşavirlik uygulamasını da devreye koymuştuk. Bu sene ilk defa yetiştirebilirsek Gümrük Ticaret Konseyi toplantısını yapmaya çalışacağız. Bu konsey ilk defa TTK'da yer aldı. Bu konsey içerisinde 5 tane gümrük müşavirliği derneğinin de temsilini sağlayacak şekilde düzenlemeye gidildi. Gümrükte de uzlaşma müessesi getirdik. Gümrük müşavirleriyle ilgili görüşüm değişmedi. Gümrük müşavirliği kariyer mesleğidir. Gümrük müşavirlerinin oda taleplerini, başka meslek mensuplarıyla kıyaslamamak lazım. Mutlaka bir oda çatısı altında bir meslek örgütü olarak yapılanmasında yarar olduğu kanısındayım.''
''Müşavirlik için öngörülen 6 yıllık süreyi kısaltıyoruz''
Bakan Yazıcı, bir eşyanın gümrüklerden giriş çıkışını, gümrüklerden ek maliyet yaratmadan geçmesi için çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2012 yılı içinde 2 bin küsur yeni eleman takviye edildi. Şimdi 1500-1700 kişi alıyoruz. Biz bunları KPSS'den en az 70 puan almasını istiyor, bir de mülakata tabi tutuyoruz. Bizi mülakatlar için eleştirenler var. Bakanlığın elemanları bilgili, donanımlı, temsil kabiliyetine haiz, keskin zekalı bireylerden oluşsun. Bunun planı yapıldı, sınavlardan sonra takdim edeceğiz. 'Kariyer meslek' olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım. Hazırladığımız tasarıyla bu alandaki süreyi kısaltıyoruz. Süreleri bu kadar uzun tutarsanız çok nitelikli insanlar bu kadar uzun süre müşavir olmayı beklemez. Müşavirliğe nitelikli insanların daha çok rağbet etmesi için böyle bir düzenleme getiriyoruz.''
Bakan Yazıcı'nın konuşmasının ardından, Türkiye çapında faaliyette bulunan beş Gümrük Müşavirliği Derneği, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği'nin liderliğinde bir araya gelerek hazırladıkları ''Gümrük Müşavirleri Etik Beyannamesi''ni imzaladı.
Bu arada, etkinliğe TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Mete, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gündüz ve çok sayıda davetli katıldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)