BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs anlaşmasız Brexit’in İngiltere’ye maliyetini açıkladı----

Goldman Sachs anlaşmasız Brexit’in İngiltere’ye maliyetini açıkladı

Goldman Sachs anlaşmasız Brexit’in İngiltere’ye maliyetini açıkladı
15 Aralık 2020 - 15:08 www.finansgundem.com

Goldman Sach analistlerine göre anlaşmasız Brexit’in İngiltere’ye maliyeti AB’ye olduğundan daha ağır gerçekleşecek. İngiltere GSYİH rakamlarının %5,5 daha az büyüyeceği ve 2021 ilk çeyreğinde büyüme görülmemesi bekleniyor

FINANSGUDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs’ın analistleri, Avrupa Birliği'nden anlaşma olmadan ayrılmanın İngiltere'de reel gayri safi yurtiçi hasılada %5,5’lik büyümeye mal olacağını ve 2021'in ilk çeyreğinde büyüme beklenmediklerini açıkladı.

Financial News’in haberine göre, ABD yatırım bankası analistleri Brexit’in maliyetiyle ilgili olarak paylaştıkları notta, Analistler İngiltere ve AB'nin müzakerelerden anlaşma olmadan çıkmaları halinde Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre faaliyet gösterecek ticaretin "önemli ekstra maliyetlere" neden olacağı konusunda uyardılar. DTÖ kurallarına göre ticaret mallarına ve hizmetlere önemli miktarda tarifeler ve kotalar getirilecek.

Anlaşmasız Brexit büyük yatırımcıları endişelendiriyor

Söz konusu araştırma, İngiltere ve AB'nin ticaret anlaşması için yeniden müzakere masasına oturmasının ardından geldi. 13 Aralık tarihinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ortak bir açıklamada bulunarak müzakere ekiplerinin pazarlıklara devam edeceklerini ve “elinden gelenin fazlasını yapacaklarını” açıklamıştı. Ortak açıklamanın müzakere sürecinin geleceğine ilişkin “kesin bir karar” getirmesi bekleniyordu.

Analistler Avrupa Birliği’nin İngiltere için önemli bir ihracat noktası olduğuna ve İngiltere’den ihraç edilen malların %45’inin AB’ye gönderildiğine dikkat çekiyor. İhracat rakamlarının her ne kadar uzun vadede düzene girmesini beklense de analistler ticari aksaklıkların ve belirsizliklerin etkilerinin kısa vadeli bir etkiye yola açacağını belirtiyorlar. Bu durum İngiltere’nin 2021 yılı ilk ve ikinci çeyreğinde %1,25, sonraki dönemde ise %0,4 oranında büyüme azalasına yol açacak.

Goldman Sachs analistleri anlaşmasız Brexit’in Euro Bölgesi’ne maliyetinin İngiltere’ye olduğundan daha sınırlı gerçekleşeceğini, AB toplam ihracatının sadece %6’sını İngiltere’nin oluşturduğunu belirtti. Analistler, anlaşma olmaması halinde İngiltere Merkez Bankası'nın Şubat ayındaki toplantıda faiz oranlarını sıfıra düşürmesinin yanı sıra yüksek kaliteli tahvil alımlarını hızlandırmasını beklediklerini söylediler.

İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi'nden alınan son verilere göre, İngiltere'nin gayrisafi yurtiçi hasılası Ekim 2020'de %0,4 oranında artarak, salgının etkisini hissettirmesinden önceki Şubat 2020'de görülen seviyelerden %7,9 daha düşük hale geldi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı ekim ayında yaptığı açıklamada, salgın ve Brexit'in birleşiminin İngiltere'nin ekonomik görünümünü "son derece belirsiz" hale getirdiğini belirtmişti.

Ancak Goldman Sachs analistleri İngiltere’nin yıl sonundan önce "zayıf" bir serbest ticaret anlaşması yapacağı yönündeki temel öngörülerini hala kullandıklarını belirtiyorlar. Bu senaryoya göre, ticaret mallarında serbest ticaretinin sürdürülmesi, ancak hizmet ticaretinin önünde yeni engellerin ortaya çıkması öngörülüyor.

Bunun dışında, Smarkets verilerine göre Brexit anlaşması ihtimalinin liderlerin açıklamasının ardından %60’a düşürüldüğü de haberde yer alıyor.

AB ve İngiltere Brexit müzakerelerini sürdürecek

 

Anlaşmasız Brexit halinde İngiltere finansı küçülecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)