BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldilocks yazı yaklaşıyor----

Goldilocks yazı yaklaşıyor

Goldilocks yazı yaklaşıyor
13 Nisan 2023 - 16:42 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi yaz aylarına makul büyüme ve düşük enflasyon beklentisiyle giriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde büyüme yavaşlasa da enflasyon da yavaşlıyor. Geçen yıldan bu yana yüksek seyreden enflasyonun kısmen kontrol altına alındığı son verilerle de doğrulanmış durumda.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalılar ne çok sıcak ne de çok soğuk bir iş piyasasının hakim olduğu Goldilocks yazına hazırlanıyor.

Düşük enflasyon, makul ekonomik büyüme

Insider’dan Juliana Kaplan and Madison Hoff'un haberine göre, ABD ekonomisi uzun bir sürenin ardından nihayet ne çok sıcak ne de çok soğuk olacak. Literatürde Goldilocks adı verilen bu döneme, makul ekonomik büyüme ve düşük enflasyon ortamı eşlik ediyor. Bu da, fiyat artışının görece daha yavaş olduğu, çalışanların iş piyasasında bir miktar güç elde ettiği ve daha az işletmenin işe alım için çabaladığı bir ekonomi ve yaz mevsimi anlamına geliyor.

Kanıtlar ise son verilerde kendini gösteriyor. ABD ekonomisinde son açıklanan veriler, işe alımların hala güçlü olduğunu ancak şirketlerin açık işleri doldurmak için eskisi kadar baskı altında olmadığını gösteriyor. Enflasyon ise çok daha iyi görünüyor ve manşetleri süsleyen teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların daha geniş çaplı bir yayılma sergilemediği görülüyor. Bu ortamın handikapının ise çok sıcak bir ekonomiyle ilgili endişelerin hafiflemesiyle faiz oranlarının tekrar yükselebileceği endişesi olduğu kabul ediliyor.

Glassdoor Baş Ekonomisti Daniel Zhao, ABD’nin bir ‘Goldilocks’ istihdam raporu gördüğünü söylüyor. Zhao, “Mart ayında ekonomiye eklenen 236.000 maaş bordrosu, enflasyonist korkulara yol açsa da gişe rekorları kıran bir büyüme ayı anlamına gelmedi ancak yine de ekonomi için iyi bir haber olarak algılandı” diyor.

Ve Tüketici Fiyat Endeksi ile ölçülen enflasyon da yavaşlama eğilimine girmiş gözüküyor. Enflasyon Mart ayında yıldan yıla yüzde 5'lik bir artışla büyük bir düşüş yaşıyor. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 6’lık seviyeden yüzde 1 puanlık bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Veriler, ekonominin toparlandığını ve sonunda bazı tutarlılık belirtileri verdiğini gösteriyor. Son üç yılın vahşi ekonomik iniş çıkışlarının artık insanları olması gereken yere sakince götüren bir rotaya girdiği inancı yeşeriyor gibi gözüküyor.

İş gücü piyasası normale dönüyor

Indeed Hiring Lab Kuzey Amerika Ekonomik Araştırma Direktörü Nick Bunker, ABD iş piyasasının pandemiden önce görülene benzer bir yapıya doğru evrildiğini söylüyor. Bunker, “Son iki ayda yaklaşık 1,3 milyon adet düşen açık pozisyon sayısı olumlu bir gelişme. Bu hızla gidilirse, bu yaza kadar pandemi öncesi açılış seviyesine döneriz” diyerek iş gücü piyasasının da ideal seviyelere geri dönme sinyalleri verdiğinin altını çiziyor. Bu, geçen yıla göre daha az açık iş ve daha az iş değiştirme anlamına gelse de, hala iyi bir iş piyasası olduğunu gösteriyor.

ZipRecruiter Baş Ekonomisti Julia Pollak da, işten çıkarmalar, açık pozisyonlar, işe alımlar ve ihraçlarla ilgili son verilerin 2021-2022’deki kitlesel yeniden işe alma çılgınlığının ardından iş gücü talebinin normalleştiğine işaret ettiğini söylüyor.

Pollak, iş piyasası dinamiklerinde bazı kalıcı değişimler görüldüğünü de söylüyor. Pollak, “Pandemiden önceki yirmi yılın ‘normal’ine kıyasla, çalışanların işten ayrılmaları kalıcı olarak daha yüksek ve işten çıkarmalar kalıcı olarak daha düşük görünüyor. Başka bir deyişle, çalışanlar işlerini ne zaman ve nasıl değiştirecekleri konusunda daha fazla kontrole sahip” diyor.

Bu durumun istisnasını ise elbette teknoloji gibi birkaç belirli sektörde görülen işten çıkarmalar oluşturuyor. Sektör düzeyinde açık pozisyon verileri, konaklama hizmetleri, eğlence ve ağırlama, perakende ve imalat gibi bazı sektörler için son zamanlarda talepte bir düşüş olduğunu gösteriyor olsa da, toplu işten çıkarmalar henüz diğer sektörlere yayılmış değil. Pollak, “Öyle olsaydı, bu, ‘çok soğuk’ bölgeye doğru devrilen bir iş piyasası anlamına gelirdi” diyor.

Bunker'e göre ise, hanehalkı harcamaları açısından ‘pandemi dönemindeki bazı alışkanlıkların gevşemesi’, inşaat, perakende ticaret ve imalat sektörleri için Şubat'tan Mart'a istihdamda yaşanan düşüşe katkıda bulunmuş olabilir. Bunker, “Mal üreten tarafta bir miktar zayıflık var gibi görünse de, hizmet tarafı hala ilerliyor ve aynı zamanda ekonomiden çok daha büyük bir pay alıyor” diye ekliyor.

Yavaş yavaş soğuyan bir piyasanın ise özellikle Fed hala yükselen fiyatları durdurmaya çalışırken uzun vadeli ekonomik beklentiler için olumlu bir işaret olduğu kabul ediliyor. Zhao, “İş gücü piyasasının dengeye çok yakın olduğunu düşünüyorum ve bu Fed'in çokça bahsettiği bir konu” diyor.

'ABD ve Euro Bölgesi'nde enflasyon düşmeye devam edecek'

 

Ekonomistlerden yüksek enflasyon beklentisi

 

ABD'de enflasyon 22 ayın en düşük seviyesinde

 

Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı

 

ABD'de büyüme rakamları beklentilerin altında kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)