BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGıda enflasyonunu düşürecek kararlar geliyor----

Gıda enflasyonunu düşürecek kararlar geliyor

Gıda enflasyonunu düşürecek kararlar geliyor
07 Mayıs 2017 - 16:24 www.finansgundem.com

Şimşek: Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin yeni düzenlemeler kararlaştırdık. Taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokacağız.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla işlenmemiş gıda ürünlerine yönelik iç piyasada arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirleri alacaklarını belirterek, "Ekmekte de fiyat belirleme sürecine ilişkin yeni düzenlemeler kararlaştırdık. Taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokacağız." dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enflasyonu düşük ve tek  hanelerde tutmanın hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki oynaklığın, enflasyon görünümünü ve  öngörülebilirliğini olumsuz etkilediğini söyledi.

Hem bu olumsuz etkiyi gidermek hem de gıda piyasasında arz ve fiyat  oluşumuna dair aksaklıkları kaldırmak için çalışmalar yürüttüklerini anlatan  Şimşek, bu kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme  Komitesini kurduklarını ve komitenin sekretarya görevini Merkez Bankasına  verdiklerini ifade etti.

Nisan ayındaki enflasyon gerçekleşmelerinin ardından Gıda Komitesinin  cuma günü toplandığını anlatan Şimşek, burada ağırlıklı olarak işlenmemiş gıda  enflasyonunu sınırlandıracak kısa vadeli tedbirlerin karara bağlandığını, orta ve  uzun vadeli yapısal konulara ilişkin çalışmalarda gelinen aşamaların  değerlendirildiğini belirtti.

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümüne  olumsuz yansımalarının sürdüğüne işaret eden Şimşek, bu etkiyi kısa vadede  sınırlandıracak bir dizi önlem ele alındığını ve görev dağılımı yapıldığını  kaydetti.

"Yeni bir dış ticaret stratejisi belirlenecek"

İşlenmemiş gıda ürünlerinde iç piyasada arz sürekliliğini gözeten dış  ticaret tedbirleri alacaklarına dikkati çeken Şimşek, bu hususta yürütülen  çalışmanın en kısa sürede komiteye sunulacağını ifade etti.

Şimşek, bu adımın gıdada fiyat oynaklıklarının ve yüksek enflasyonun  önüne geçilmesi açısından en kritik adımlardan birisi olacağını belirtti.

Ekmekte fiyat belirlemeye yeni düzen

Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin yeni düzenlemeler de  kararlaştırdıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Arz zincirindeki belirli noktalarda rekabet koşullarının detaylı  incelenmesi ve saklanabilir ürünlerde yasa dışı stoklamaya ilişkin denetimlerin  artırılması hususlarında kısa sürede önemli adımlar atacağız. Arz artışı için  vergi teşvikleri üzerinde de çalışıyoruz. Sağlıksız fiyat oluşumlarının  gözlendiği taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye  sokacağız. Bunların bir kısmı hakkında karar aldık, uygulama süreci hemen  başlatılacak. Diğer konuları ise bu ay gerçekleştirilecek ikinci bir toplantıda  karara bağlayacağız ve uygulamaya koyacağız."

Gıda, soğuk zincirden çıkmadan tüketiciye ulaşacak

Şimşek, bir yandan kısa vadeli tedbirler alınırken, uzun vadede  tarımsal üretim kapasitesini artıracak ve sektördeki yapısal sorunları giderecek  önlemlere de büyük önem verdiklerini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ithalata konu tarım ürünlerinde  yurt içi üretim kapasitesinin artırılmasını ve orta vadede ithalata bağımlılığın  ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları attığına işaret eden Şimşek, arz  zinciri, lisanslı depoculuk ve üretici birlikleriyle ilgili çeşitli  düzenlemelerin planlandığını kaydetti.

Bu kapsamda ürünlerin arz zincirinde üreticiden tüketiciye giderken  geçtiği aşamalara uluslararası normlarla uyumlu standartlar getirileceğine vurgu  yapan Şimşek, bundan sonraki süreçte paketleme, saklama ve nakliye gibi lojistik  işlemlerde uyulması zorunlu kuralların olacağını belirtti.

Şimşek, "Bu konuda yasal düzenleme son aşamada, en kısa sürede  uygulama başlayacak. İşlenmemiş gıda ürünleri hasat sonrasında gireceği soğuk  zincirden hiç çıkmadan tüketiciye kadar ulaşacak." dedi.

"Diğer yapısal sorunlara da neşter atılacak"

Ticari maliyetleri hafifletmek ve uygulamaları hızlandırmak amacıyla  kapsamlı bir teşvik paketi de hazırladıklarını dile getiren Şimşek, Gıda  Komitesinin tarımsal üretimin finansmanı konusuna özel ilgi gösterdiğini söyledi.

Şimşek, lisanslı depoların yaygınlaştırılması ve kullanımının teşvik  edilmesinin gündemde olduğuna dikkati çekerek, bu sayede ürün sertifikasyonu  sisteminin gelişeceğini ve üreticilerin teminat sorunlarını aşabileceğini  kaydetti.

Lisanslı depoculuğun öncelikli yatırım konuları arasına alınması ve bu  alandaki yatırımların teşvik uygulamalarından, bölgesine bakılmaksızın 5. bölgede  gerçekleştirilmiş gibi yararlandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının  geçtiğimiz günlerde Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan  Şimşek, "Üretici birlikleri ve hallere ilişkin de detaylı çalışmalar yürütülüyor.  Sektördeki diğer yapısal sorunlara da en kısa sürede neşter atılması  öngörülüyor." diye konuştu.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yonetim tavsiyesi07 Mayıs 2017 20:36

    Sayin devlet yetkililerine siz bu ulkeye gökten zembille inmissiniz hiçbir sey bilmiyorsunuz arkadaş sizde ne planlama var nede cesaret akp başa geldi hersey faize bulaştı toki evsizlere ev yapmak için kuruldu şimdi lux rezidans üretiyor vatandaşa yaptığı evler ise 3-4 senede dökülüyor bu ulke ekonomisine zarar . Stat,yol,köprü,tünel bizim bunlara ihtiyacimiz yok bizim ithalat yaptigimiz ürünleri uretmemiz gerekli. Otomobil , is makinasi , tarim makinasi bunları %100 yerli uretmemiz gerekli 80 milyon turkiye bir samsung kadar olamiyorsa yaziklar olsun yaptiginiz işe bak tank,helikopter , iha milletti kandirmayin israil planı projeyi gönderiyor bunlar montajliyor sonrada cikip yerli uretim diye milleti kandiriyorlar . daha motor üretemeyen turkiye kalkip iha yapacak ? Eger zerre kadar dürüst iseler iha motorları nerden geliyor aciklasinlar !!! Hey benim her sakalliyi hoca zanneden saf milletim .

  • Nerede?07 Mayıs 2017 19:21

    Bugüne kadar aklınız neredeydi?...

  • önce vatandaşı memnun et sonra rusyayı07 Mayıs 2017 16:50

    taze fasulye 7 tl, domates 8, enginar tanesi 3 tl, bu nasıl olacak bilmiyoruz ama bir an evvel çare bulunsun. ihracat yapacağız diye kendi vatandaşını mağdur etmek ne kadar doğru.