BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇimentoda geri dönüşüm devrimi----

Çimentoda geri dönüşüm devrimi

Çimentoda geri dönüşüm devrimi
25 Mayıs 2024 - 16:05 www.finansgundem.com

Bilim insanları, yıkılmış betonarme yapılardan elde edilen çimentoyu geri dönüştürmenin bir yolunu buldu. Çimento dünyada en çok kullanılan ikinci malzeme olup, iklim değişikliğine önemli etkiler yapmaktadır.

Araştırmacılar, yıkılmış binalardan çıkarılacak çimentoyu yeniden kullanmanın bir yolunu keşfettiklerini belirtiyor. Dünyada sudan sonra en çok tüketilen malzeme olan çimentonun, iklim değişikliğine ciddi etkileri bulunuyor.

Çimento dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemesi ve üretim süreci nedeniyle de gezegeni ısıtan gazları açığa çıkaran en büyük kaynaklardan biri.

Eğer çimento bir ülke olsaydı, karbon salımında Çin ve ABD’nin ardından geliyor olurdu. İnsan kaynaklı karbondioksit açığa çıkmasının yüzde 7.5’luk bir bölümünde çimento üretimi etkili oluyor.

Çimento, kireçtaşının fosil yakıtlarla 1600 derecede ısıtılarak kimyasal dönüşüm geçirmesiyle elde ediliyor. Ve bu sırada açığa çıkan karbon salımı sadece başlangıç.

Sera gazlarının hiç açığa çıkmaması sağlanabilir

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bilim insanları elektrikli fırınların kullanılması durumunda, çimento üretiminde sera gazlarının hiç açığa çıkmamasının sağlanabileceğini belirtiyor. Yapılan hesaplara göre bir ton çimentonun üretiminde yaklaşık bir ton karbondioksit açığa çıkıyor.

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma bu ciddi zararı önleyecek yöntemi bulmuş olabilir. Yapılan araştırma, yüksek ısıda elde edilen çimentonun yeniden yüksek ısıya maruz bırakılarak yeniden kullanılabilecek şekilde etkin hale getirilebileceği fikrine dayanıyor.

Araştırmacıların üzerinde çalıştığı keşif ise, bu süreçte çelik geri dönüşümünden yararlanılabileceği buluşuna dayanıyor. Çelik geri dönüştürülürken, havayla teması engellemek ve saflığı etkileyebilecek etkilerden malzemeyi korumak için yüzeyde tutunan kimyasallar kullanılıyor. Burada biriken yan ürüne cüruf deniyor.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar kullanılmış çimento ile elektrikli ark ocaklarında kullanılan cürufun neredeyse aynı olduğunu tespit etti.

Elektrikli çimentolu bir gelecek olabilir mi?

Ekip, küçük ölçekli bir elektrikli ark ocağında da deneylere başladı. Yüksek kalite çimento üretmeyi başardıklarında BBC ekibi yanlarındaydı.

Araştırmacılar buna “elektrikli çimento” diyor ve bunun dünyada ilk olduğunu söylüyor.

BBC’ye konuşan araştırma direktörü Cyrille Dunant

Araştırma direktörü Cyrille Dunant bu süreç sayesinde sıfır karbon çimento üretiminin mümkün olduğunu savunuyor.

Londra Üniversitesi’nden (UCL) Profesör Mark Miodownik, çelik ve çimento geri dönüşüm süreçlerinin birleştirilmesinin ‘dahice’ olduğunu söylüyor.

Ancak Miodownik, mevcut dev fabrikalarla çimento üretimi anlamında yarışıp yarışılamayacağı sorusuna da şu cevabı veriyor: “Çimento üretimi milyar dolarlık bir endüstri. Burada deve ile cüceyi karşılaştırıyoruz.”

Burada umut kaynağıysa elektrikli çimento üretiminin çok daha ucuza yapılabilecek olması.
İspanyol şirket Celsa, Galler’deki fabrikasında elektrikli çimento üretimini uygulamaya çalışacak.

Bakanlık "yeşil çimento" kullanımına teşvik edecek

 

Türkiye'nin çimentoda ihracat hedefi 1,7 milyar dolar

 

Çimento sektöründe uzlaşma sağlandı

 

Fransa'da çimento devinin terör ikiyüzlülüğü

 

Fransız çimento devi DAEŞ'e para aktarmış

 

Müteahhitler, çimento fiyatlarının düşmesini bekliyor

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)