BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFransız çimento devi DAEŞ'e para aktarmış----

Fransız çimento devi DAEŞ'e para aktarmış

Fransız çimento devi DAEŞ'e para aktarmış
07 Eylül 2021 - 16:16 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük çimento devi olan Lafarge şirketinin Fransa hükümetinin bilgisi dahilinde terör örgütü DAEŞ'e para aktardığı ortaya çıktı. Fransız yargıtayı da, "Terör suçlaması" kararını açıkladı. Gelişmeler hisseleri vurdu, kayıp %4.

Fransız kurumlarına ait belgelerdeki bilgiler, dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge'ın, DEAŞ ile ilişkisi hakkında Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gözler önüne serdi.

Hakkında Suriye'deki faaliyetlerini yürütmek için DEAŞ'a ödeme yaptığı gerekçesiyle "insanlığa karşı suça iştirak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Lafarge'ın Fransız devletinin bilgisi dahilinde bu ilişkiyi yürüttüğüne ilişkin belgelere ulaştı.

Lafarge'ın ilişki ağını, Suriye'deki terör örgüleriyle iş birliğini ve faaliyetlerini yürütebilmek için yaptığı görüşmelerini bölgeden haber almak için kullanan Fransız istihbarat ajanslarının, şirketi yaptıklarının suç olduğu konusunda uyarmadığı da belgelerde yer aldı.

ŞİRKET İSTİHBARATTAN DESTEK İSTEDİ

AA'nın ulaştığı Fransız devletine ait belgelerde Lafarge şirketi ile Fransız istihbarat servisi arasındaki ilişkinin 22 Ocak 2014'te şirketin güvenlik müdürü Jean Claude Veillard'ın İçişleri Bakanlığı istihbaratına ait bir adrese gönderdiği e-postayla başladığı anlaşılıyor.

Şirket yetkilisi Veillard, mailinde Lafarge'ın Suriye'de halen aktif olduğunu ve çalışmalarının devam edebilmesi için “yerel aktörlerle” ilişki kurması gerektiğini belirtti. Güvenlik müdürü, istihbarat servisine, basında kendileri hakkında bazı olumsuz yayınlar yapıldığını belirterek, yöneticilerinin ve genel merkezin ne kadar risk altında olduğunu sordu.

Lafarge'a yanıt veren istihbarat servisi görevlisi bu durumu görüşecekleri bir tarihi kendisine bildirdi.

BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Lafarge-terör örgütü ilişkilerinin skandal olarak Fransa gündemine gelmesi ve konunun mahkemeye yansımasının ardından 18 Kasım 2018’de AM 02 kod isimli istihbarat mensubu, mahkemede ifade verdi.

İfade tutanağına göre görevli, Lafarge’ın Suriye’deki bilgi kaynakları olduğunu kabul etti.

İstihbaratçı, hakime Fransız gizli servislerinin Lafarge fabrikasından nasıl faydalandıklarını anlattı.

Tutanaklarda istihbaratçı, 2012-2014 döneminde Lafarge tarafından Suriye’deki (Nusra Cephesi dahil) tüm silahlı gruplara çimento gönderildiğini söyleyerek DEAŞ’ı bunun dışında tutmadı.

İstihbaratçı mahkemede, “Lafarge’ın çalışmalarına devam etmesini fırsat bilerek duruma tamamen fırsatçı şekilde yaklaştık.” dedi.

İSTİHBARAT DEAŞ'A ÇİMENTO SAĞLADIĞINI BİLİYORDU

Lafarge Güvenlik Müdürü Veillard ile Fransız İçişleri Bakanlığı istihbaratı arasındaki e-posta trafiğinde 1 Eylül 2014’te yapılan yazışmalarda DEAŞ’a çimento gönderilmesi işinin ayrıntıları ele alındı.

Fransız istihbaratının kullandığı, “DEAŞ’a giden çimentoyla ilgili daha fazla detay verebilir misiniz?” şeklindeki ifadesinden, Lafarge’ın söz konusu dönemde terör örgütüyle ilişkisinden Fransız devletinin haberdar olduğu açık şekilde görülüyor

Belgelerde, Lafarge ile Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servisleri arasında yalnızca 2013 ve 2014 yılları arasında yapılan görüşmelerin 30’dan fazla olduğu dikkati çekiyor.

LAFARGE ELDE ETTİĞİ BİLGİLERİ İSTİHBARATA AKTARDI

Lafarge’ın terör örgütlerine finansman sağlayarak insanlığa karşı suç işlemekle suçlandığı dönemde şirketin güvenlik müdürü Veillard, 30 Kasım 2017'de polise ifade verdi.

İfade tutanağına göre Veillard, ifadesi boyunca yaptığı her şeyden Fransız devlet ve istihbarat kurumlarını haberdar ettiğini kanıtlamaya çalıştı.

İfade tutanağının eklerinde Lafarge güvenlik müdürünün sahadaki görüşme bilgileri, sahada gelişen şartlar ve aldığı duyumlara ilişkin belgeler yer aldı.

Veillard’ın çatışmalar ve silahlı gruplar arasındaki askeri dengelere dair saha bilgilerini Fransız istihbaratına aktardığı anlaşıldı.

Söz konusu notlardan birinin üzerinde Ekim 2013’te Veillard tarafından elle “Fransız dış istihbaratına (DGSE) gönderildi” yazılmış bir nota rastlandı.

YARGITAYDAN ÖNEMLİ KARAR

Fransa'da Yargıtay, Fransız çimento devi Lafarge’a 'DEAŞ’lı teröristleri finansmandan ötürü insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması yöneltilebilmesinin' önünü açtı.

HİSSELERE DARBE!

Skandalın patlak vermesi ve yargıtay açıklaması sonrası Euronext Paris Borsası’nda işlem gören Holcim Ltd hisseleri yüzde 4 üzerinde değer kaybederek 44,12 euroya geriledi. Şirketin İsviçre borsasında işlem gören hisseleri de yüzde 4'ten fazla düşerek 48 İsviçre frangının altına geriledi.

Lafarge’nin 2014’te Suriye'deki fabrikasının kapanmasından bir yıl sonra İsviçre şirketi Holcim Ltd ile birleşmesi sonucu LafargeHolcim şirketi kurulmuştu. Şirket Mayıs 2021’de adını Holcim Ltd olarak değiştirmişti.

Şirketin satışları geçen yıl 23 milyar 142 milyon İsviçre Frangı (25,5 milyar dolar) olarak açıklanırken, 60’tan fazla ülkede yaklaşık 70 bin çalışanı bulunuyor.

ÖRTBAS EDİLECEK Mİ?

Fransa’da 2016’da, Lafgarge’ın Suriye iç savaşında haraç vererek terör örgütü DEAŞ'ı finanse ettiği yönünde haberler yayımlandı.

Fransız basınına göre, şirket Suriye'nin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ’a haraç ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin etti.

Şirket 2017’de fabrikanın açık kalabilmesi için Suriye sahasındaki silahlı gruplara ödemeler yaptığını kabul ederken "insanlığa karşı işlenen suçlara karşı ortak olmak" suçlamalarına karşı çıktı.

Fransa'dan Gine'deki darbeye kınama

 

Fransa'da eski başbakana ikinci kez yolsuzluk soruşturması

 

Fransa'da 600 göçmen ve evsiz Paris Valiliği önünde çadır kurdu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bunlar Laf08 Eylül 2021 10:03

    Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar

  • Ali07 Eylül 2021 19:32

    Türkiye hesap sormalı Bu kadar rahat olmasınlar

  • Ali07 Eylül 2021 19:29

    Kesinlikle dava açılmalı ki bundan sonra dikkat etsinler

  • Yorum07 Eylül 2021 17:29

    Davaaçmalıçünkü türkiyede silahlı ve bombalı eylem yapıp masum insanların ölümüne neden olan terör örgütüyle birlikte hareket etmiş ve jojistik imkan sağlamıştır hem deaş hem pyd hem pkk

  • Yorum07 Eylül 2021 17:26

    Pkk/pyd ye yaptığı tüneller mevzileri sığınaklar kuleler onlar ne olacak Türk hükümeti lafargeye ve fr devletine dava açmalı

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Eylül 2021 17:18

    ABD isterse canını çıkartır bakalım ne yapacaklar.

  • Mucise Reis ;)07 Eylül 2021 16:55

    Zaten öyle olmuyormudu ? ben üretim yapacağım, sen beni koru. sen benı koru ben satış yapayım, karşılığında sana para veriyorum. Afrikada, ırakda, suriyede, afganistanda, hep böyle olmuyormu bu işler ? şaşıranlar Tarih okumayanlardır : ))

  • Adiler07 Eylül 2021 16:37

    Sadece onlara değil alayına yardım eder bu kafirler defolup gittiler buradan kalsaydılar başlarına geleceği biliyorlardı topukladılar.

  • basri08 Eylül 2021 13:34

    sen de işidlisin galiba