BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGıda enflasyonunda zirve henüz görülmedi----

Gıda enflasyonunda zirve henüz görülmedi

Gıda enflasyonunda zirve henüz görülmedi
14 Eylül 2022 - 15:19 www.finansgundem.com

Gıda fiyatları geçen yıla göre yüzde 40 oranında yükseldi. 1979 yılından bu yana görülen en yüksek artışa karşılık gelen bu ivmenin sürmesi ve gıda fiyatlarında yeni zirveler yaşanması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon kalıcı olma işaretleri gösteriyor. Rakamlar enflasyonun daha geniş bir zemine yayılıyor olduğunu kanıtlıyor. Başta gıda olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatların daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Piyasa araştırma şirketi Morning Consult Tüketici Harcamaları Ekonomisti Scott Brave, yükselen gıda fiyatlarının düşük gelirli hanelere zarar verdiğini söylüyor. Gıda fiyatları Ağustos ayında yükselmeye devam ederek özellikle alt ve orta gelirli haneler üzerinde baskı oluşturuyor.

Hükümet verilerine göre evde hazırlanacak yiyecekler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 oranında arttı. MarketWatch’tan Zoe Han’ın haberine göre, bu artış, 1979 yılı Mart ayından bu yana görülen en büyük artışa karşılık geliyor.

Ağustos ayında yaşam maliyetindeki artış yıllık bazda yüzde 8.3 olurken, gıda ürünlerinin toplamda geçen yıla göre yüzde 11,4 oranında daha pahalı olduğu belirtiliyor. Bu yükseliş ise 1979 yılı Mayıs ayından bu yana görülen en büyük yıllık artışa karşılık geliyor. Dışarıda yemek yemenin maliyetinin ise geçen yıla göre yüzde 8 oranında arttığı gözleniyor.

En çok düşük gelirli aileler etkileniyor

Brave, MarketWatch'a verdiği demeçte, “Gıda enflasyonunda henüz bir zirve görmedik. Ve enflasyon ne kadar uzun sürerse gıda fiyatları da o kadar yükseleceğe benziyor; özellikle düşük gelirli bireylerin bu fiyat artışlarını karşılaması da bir o kadar zorlaşıyor” şeklinde konuşuyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, harcanabilir gelirlerinin daha yüksek bir bölümünün benzine, kamu hizmetlerine ve marketlere gitmesi nedeniyle enflasyondan en fazla etkiyi düşük gelirli ailelerin hissettiklerini belirtiyor. Enerji Bilgi Yönetimi İdaresi'ne göre, benzin fiyatları son birkaç ay içinde, Haziran ayında gördüğü galon başı 5 dolarlık fiyatın oldukça altına indi ve Eylül ayında 3.69 dolara kadar düştü.

Tüketiciler, özellikle düşük gelirli haneler, benzin fiyatlarındaki düşüşten yararlandı ancak Brave, gıda fiyatlarındaki artışın bu rahatlamanın çoğunu emdiğini söylüyor.

Yiyecek alamamaktan endişe ediyorlar

LendingTree anketine göre ise, Amerikalıların yaklaşık üçte ikisi, geride bıraktıkları ay içinde en az bir kez yiyecek alamamaktan endişe duyduklarını bildiriyor. Kadınlar, Z Kuşağı ve Y kuşağı, gıda fiyatlarındaki artıştan en çok endişe duyanlar arasında yer alıyor.

Aynı zamanda, küçük çocuklu haneler ve düşük gelirli aileler de masaya yemek koyamamaktan dolayı yüksek düzeyde stres yaşadıklarını bildiriyor. Raporda, yılda 35 bin dolardan az kazanan hanehalklarının enflasyon konusunda en endişeli grup olduğu ve yüzde 74'ünün market alışverişi yapabilirliği konusundaki endişelerini dile getirdiği tespit ediliyor.

Market alışverişi hala restoranlardan daha ucuza geliyor

Piyasa araştırma şirketi NPD Group Gıda Analisti David Portalatin, Amerikalı ailelerin, aile üyelerini evde besleyerek paradan tasarruf edebileceğini, restoranlarda ortalama bir yemeğin maliyetinin bir marketten alınan aynı yemeğe kıyasla 3,5 kat daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Portalatin, MarketWatch'a verdiği demeçte, önümüzdeki günlerde daha fazla insanın restoranları daha az ziyaret etmeye başlayabileceğini ve bunun da gayet anlaşılır bir şey olduğunu söylüyor. Portalatin, “Enflasyonist baskılar aslında restoranlardan çok marketlere daha fazla tüketici çekecek. Marketler hala bir restoran yemeğinden çok daha ucuz” diyor.

ABD'de kömür, kereste ve gıda sektöründe grev tehdidi

 

S&P: Yüksek gübre fiyatları gıda güvenliği için bir risk

 

Gıda üreticileri destek bekliyor

 

Avrupa'da yeni krizin adı 'Gıda'

 

Gıda krizi şekil değiştiriyor: Daha kötüsü olabilir!

 

Fitch'ten gıda enflasyonunda 2023 tahmini

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)