BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGençler neden kriptoya yöneliyor----

Gençler neden kriptoya yöneliyor

Gençler neden kriptoya yöneliyor
28 Mayıs 2021 - 18:02 www.finansgundem.com

Genç kripto yatırımcılarının büyük bir kısmı başka bir alanda yatırımları bulunmuyor. Financial Times yazarı Claer Barrett genç yatırımcıların bu tercihinin nedenlerini araştırıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kripto para yatırımcıları küresel finans dünyasının düzenlenmemiş bölümünde büyük riskler alıyor. Ancak genç yatırımcıların aldığı bu riskler sonuçlarından haberi olmadıklarından değil, karşılarındaki tek akılcı fırsatın bu olduğundan kaynaklanıyor olabilir.

Financial Times yazarı Claer Barrett yazısında kripto paraya yatırım yapan gençlerin hor görülmesi yerine “yardım çağrılarının dinlenilmesi gerektiğini” belirtiyor. İşte finansgundem.comun derlediği Barrett’in o yazısı:


“Ya zengin olacağım ya da yanılmış olacağım."

Bu haftaki Money Clinic podcast'inde röportaj yaptığım 29 yaşındaki kripto para meraklısı Sam, tasarruflarının son 2.000 sterlinini son derece değişken ve kontrolsüz bir varlık sınıfına yatırma stratejisini böyle özetledi.

Normalde risk alan biri olmadığını iddia eden Sam, hiçbir zaman kumarhaneye adımını atıp para yatırmadığını söylüyor: "Bana aptalca geliyor, sanki parayı çöpe atıyormuşsun gibi."

Hisse senetlerine ve hisse senetlerine yatırım yapmayı hiç düşünmemiş. Serbest meslek sahibi olarak, hiç emeklilik yatırımı yapmamış ya da bireysel emeklilik programı oluşturmayı düşünmemiş. Sam, “Kimse bana böyle bir bilgi vermedi” diyor.

Peki neden birikimlerini kripto para bahsine yatırma riskine giriyor?

Sam, küçük kardeşinin 3.000 sterlinlik bir yatırımı dört yıl içinde 30.000 sterline çevirdiğine ve şimdi bu parayı emlak depozitosu olarak kullanmayı düşündüğüne şahit oluyor. "Çok şaşırdım ve bu beni biraz ahmak gibi hissettirdi. . . Bunu ben neden yapmıyorum?"

Sırf bu yüzden birçok genç yatırımcı bitcoin üzerine yatırım yapmaya hazır. Geleneksel finans dünyasında Sam, katılma ve kazanma şansının kendisin için uygun olduğunu hissetti ve kripto sistemi kazanmak için heyecan verici bir olasılık sundu.

Geçen haftaki fiyat hareketleri göz önüne alındığında, kriptodan nefret edenler bir miktar böbürleniyor olabilir. Ancak yatırım yolculuğunuzun en başında olsaydınız nasıl hissedebileceğinizi hayal etmeye çalışın.

Bununla birlikte, genç yatırımcılar kripto paralardaki yatırımlarını koruyorlar. Bu durum, düzenleyiciler, daha geniş yatırım endüstrisi ve politika yapıcılar için soru işaretleri yaratıyor. Ebeveynlerden bahsetmiyorum bile.

Financial Times’taki(FT) meslektaşlarımın çoğu, büyük çocuklarının telefonlarından kripto ticareti yaptığının farkında.

FT'nin Para Birimi Muhabiri Eva Szalay, "20 yaşında bir oğlum var ve bana her gün yeni bir para mesajı atıyor" diyor.

Dogecoin'den örnek alınan ve yatırımcıların ilgisini ateşleyen en son para birimi shiba inu da başlangıçta bir Japon köpek ırkıyla ilgili bir şaka sonucu oluşturulan kripto para birimi. Her ikisi de şu anda milyarlarca dolar değerinde görünüyor. Eva, eğlencenin değerlemelerle birleşmesiyle, kriptonun gençlerin çekileceği "doğal bir alan" olduğu sonucuna varıyor.

Yine de belirli bir topluluğa yönelik dolandırıcılık, vahşi fiyat değişimleri ve işlemlerden yararlanma yeteneğinin kriptoyu ilk kez yatırım yapacak dikkatsiz yatırımcılar için tehlikeli bir yer haline getirdiği konusunda hemfikiriz.

Kriptonun piyasa düzenine sahip olmayan konumu, dünyanın dört bir yanındaki finansal düzenleyicilerden gelen kıyamet haberlerine rağmen, yükselerek aya gittiklerine ikna olan yatırımcıları durduramadı.

İngiltere'de bu hafta, reklam piyasası düzenleyicileri “Eğer Bitcoin’i yerin altında görüyorsanız, bu satın alma zamanıdır” diyen metro reklamlarını yasakladı.

Piyasadaki riskler volatilitenin ötesine uzanıyor. Sam gibi birçok genç yatırımcı sadece kripto para tutuyor. Yasaklı reklamların arkasındaki kripto para borsası Luno, geçen yıl müşterilerine yaptığı ankette katılımcılarının yüzde 55'inin başka yatırımı olmadığını tespit etti.

Kriptoya yatırım yapmayı "daha çok bilgilendirilmiş kumar gibi" olarak tanımlayan Sam, kendisi gibi bir gencin ciddi para kazanabilmesinin tek yolunun bu olduğunu düşündüğü için bu riskleri yürütmeye hazır.

Portföy değeri 5.300 sterlin ile zirve yaptı, ancak geçen haftaki düşüşten sonra bile hala portföyü 3.700 sterlin değerinde.

Sam ve kardeşi geçen hafta gezintiye çıktılar ve hedge fonlarından, varlık yöneticilerinden ve Wall Street bankalarına kadar artan kripto ilgisinin kendi lehlerine sonuçlanacağına ikna oldular. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ise kripto yatırımcılarının tüm paralarını kaybetmeye hazır olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Bununla birlikte, merkez bankaları ve para politikası kararları tüm bunların ötesinde oldukça yoğun bir baskı kuruyor. Aşırı yükselen gayrimenkul ve hisse fiyatları, varlık satın da almayı gençler için korkunç derecede pahalı hale getiriyor. Kripto para, gündelik ticaret ve bahislerin yaygınlaşması gibi diğer yüksek riskli yatırım türlerinin artan cazibesine gerçekten de şaşırmalı mıyız? Gençler önlerine çıkan zorluklara karşısında ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar.

Politikcılar, Sam gibi gençlerin finansal hedeflerine ulaşma şanslarının ana akıma alternatif, düzensiz bir sistemde daha fazla olduğunu düşündükleri gerçeğini acilen ele almalıdır.

Emeklilik ve gayrimenkul edinme politikaları başlamak için iyi bir yer. Otomatik kayıt sistemi, milyonları emeklilik tasarrufuna "itti", ancak Sam gibi serbest meslek sahipleri bundan fayda sağlayamadı.

Düzenleyiciler, herhangi bir resmi finansal eğitimin yokluğunda, sosyal medya platformlarında kripto paraların ve spekülatif hisse senetlerinin artmasını kötülese de, bu aslına bakılırsa gençlerden gelen bir yardım çığlığıdır.

Sam, "Kripto hakkında bilgi edinmenin daha kolay olduğunu hissediyorum" diyor. Bazı kripto yatırımcısı YouTuber'lar tarafından yapılan "paranızın on katını kazanın" iddialarına doğal olarak şüpheyle yaklaştığını belirtiyor. Ancak Sam, "Bana daha önce düzenli Finans veya yatırım hakkında hiçbir şey söylenmedi ve bana kalırsa bu büyük oranda sizin suçunuz" diye de ekliyor.

Hindistan'dan kripto para hamlesi

 

Ünlü yatırım uzmanından Ethereum için yükseliş tahmini

 

Deutsche Bank: ESG yatırımları kazandırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)