BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarFTX, Silikon Vadisi tiyatrosuydu----

FTX, Silikon Vadisi tiyatrosuydu

FTX, Silikon Vadisi tiyatrosuydu
11 Kasım 2022 - 11:43 www.finansgundem.com

FTX’in çöküşü kripto ekonomisinin de sonu anlamına mı geliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarındaki çöküş yeni bir haberle derinleşti. ABD merkezli kripto para borsası FTX, bir diğer kripto para borsası Binance ile girdiği sürtüşme sonrası beyaz bayrak çekti ve ABD dışındaki operasyonlarını durdurma kararı aldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kısa süre de olsa Binance’e satışı gündeme gelen FTX’in, Binance’in masadan kalkması nedeniyle işinin daha da zora girdiği düşünülüyor. Elbette tüm bunlar olurken yıl başından bu yana çöküş yaşayan kripto para piyasaları da yeni bir düşüş trendine girdi. Peki bu trend ne kadar sürecek? FTX’in çöküşü kripto para piyasalarında da devasa bir çöküşün başlangıcına mı işaret ediyor?

Kripto ekonomisini batırmayacak

CNBC’den Barbara Collins’in haberine göre, Blockchain.com CEO'su, FTX çöküşünden sonra kripto yatırımcılarının varlıkları nasıl tuttuklarını yeniden düşünmeleri gerektiğini söylüyor. Blockchain.com CEO'su ve kurucu ortağı Peter Smith, “Bu haftaki FTX çöküşü ‘bir trajedi ve tamamen yönetişim başarısızlığı” diyor ve ekliyor: “Ancak bu kripto ekonomisini hiçbir şekilde batırmayacak.”

Smith'e göre, Sam Bankman-Fried'in şirketinin hızlı düşüşü, düzenlenmiş kripto kurumlarına olan eğilimi hızlandıracak ve aynı zamanda kripto varlıklarını kendi özel anahtarlarında tutan bireylere doğru bir evrilişe ön ayak olacak.

Smith, “Kripto, kendi kendinize saklayabileceğiniz dünyadaki çok az varlıktan biri ve bence insanların giderek artan bir şekilde bu modele geri döndüğünü ve bu alanda düzenlenmiş şirketlere güvenen bir modele geçtiğini göreceğiz” diyor.

Silikon Vadisi tiyatrosuydu

Smith, genel kripto ve blockchain ekonomilerinin ve onun gibi özel finansmana dayanan şirketlerin yatırımcılardan para alma konusunda büyük engellerle karşılaşmaması gerektiğinin de altını çiziyor. Tüm yutturmacalara rağmen, 32 milyar dolar değeriyle FTX, kripto ekosisteminde bir pazar lideri veya kilit oyuncu değildi. Smith, FTX’in Silikon Vadisi merkezli gruplar arasında oldukça popüler olduğunu ve yatırımcıların çok düşük yönetim kalitesine sahip şirket hakkında heyecan duymasından dolayı durumun kafa karıştırıcı hale geldiğini söylüyor.

FTX olayının, daha fazla yatırımcının kriptoda ileriye dönük olarak kurumsal yapıya odaklanmasına yol açacağını söyleyen Smith, “Bu bir Silikon Vadisi momentum oyunuydu ve bunun çok açık bir şekilde işe yaramadığını gördük” şeklinde konuşuyor.

Coinbase boşluktan faydalanabilir

Bazı analistler, kripto borsası Coinbase'in, düzenlenmiş kuruluşlara daha fazla odaklanmaktan yararlanacak şirketler arasında olabileceğini söylüyor.

Perşembe günü ek işten çıkarma yoluna gideceklerini açıklayan Coinbase CEO'su Brian Armstrong, nispeten az sayıda işten çıkarmanın genel piyasa koşullarıyla ilgili olduğunu ve halka açık bir şirket olarak maliyetleri ve nakit yönetimi ihtiyacı duyduklarını belirtiyor.

SEC Komiseri Gary Gensler, Amerikan halkının kripto para piyasalarıyla ilgili olarak çok daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Coinbase ve Binance kripto borsaları ile ilgili bir soruya yanıt olarak ise Gensler, “Herhangi bir platformla ilgili konuşmayacağım, ancak bazı kurallara sahip olduğumuzu ve yasaların açık olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu sözlerimden bu firmaların New York Menkul Kıymetler Borsası’nın veya en büyük aracılık uygulamalarının riayet ettiği kurallara ve yasalara uyduğunu varsaymayalım” dedi.

FTX’in başına gelen Coinbase için geçerli değil

Armstrong ise halka açık bir şirket olarak kripto paraların saklanması ilgili endişelerin bir mesele olmadığını ifade etti. Armstrong, “Müşteri fonlarını bire bir destekli tutuyoruz ve halka açık bir şirket olarak, dört büyük muhasebe firması tarafından denetlenen mali tablolarımız bulunuyor. FTX'e olanların Coinbase'de olması mümkün değil ve biz ABD'de düzenlenmiş bir kurumuz” şeklinde konuştu.

CNBC'nin düzenlediği ‘2022 Disruptor 50’ listesinde 7. sırada yer alan Blockchain.com, 2012'den bu yana tüm Bitcoin ağ işlemlerinin yaklaşık üçte birinin arkasındaki şirket konumunda bulunuyor. Smith, “Kriptonun nihai gerçekliği ve en havalı yanı, fonlarınızı karşı tarafa maruz kalmadığınız kendi özel anahtarınızda saklayabilmenizdir. Ve son on yıldır bunu sağlamak bizim görevimizdi” diyor.

FTX’in batışından sonra gözler Binance’de

 

FTX'in ABD sitesi, işlemleri durduracağını duyurdu

 

Kripto krizi borsaları ne kadar etkiler?

 

Kripto dünyasında neler oluyor? 7 soruyla FTX krizi

 

Kripto piyasasındaki çöküşten alınacak dersler

 

Kripto paralarda sert düşüş

 

Kriptoda kara para kurallarına uymayan ülkeler risk altında!

 

Altın mı, kripto mu? Güvenli liman hangisi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)