BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch: Türkiye'de kriz işareti yok----

Fitch: Türkiye'de kriz işareti yok

Fitch: Türkiye'de kriz işareti yok
18 Mayıs 2020 - 08:55 www.finansgundem.com

Fitch Ratings analisti Douglas Winslow, Türkiye'nin göreceli olarak düşük borç seviyesi ve finansal piyasa türbülansını başarı ile atlatmasının kredi notunun cari korona virüs ve kur gerilimlerine dayanmasına yardım ettiğini bildirdi

Fitch Ratings analisti Douglas Winslow, Türkiye'nin hali hazırda BB seviyesinde kredi notuna sahip olmasına neden olarak ise göreceli olarak düşük döviz rezervlerine karşın büyük dış finansman ihtiyacının Merkez Bankası'nın zayıf kredibilitesi ile bir araya gelmesini gösterdi. Winslow, bu problemler olmasa Türkiye'nin kredi notunun 3 kademe daha yukarıda olma potansiyeli taşıdığını da savundu.

Türkiye için Şubat ayında yapılan gözden geçirmeden bu yana görünümün dramatik şekilde değiştiğini de belirten Winslow, korona virüs salgınının etkisi ile Türk ekonomisinin 2020 yılında en az yüzde 2 daralmasını beklediklerini vurguladı.

Dış baskıların bankalar ve şirketler üzerinde daha akut finansman stresini beslemesi halinde not indiriminin tetiklenebileceğini anlatan Winslow "Ancak şu anda böyle bir şey görmüyoruz" diye konuştu.

Kamu borcunda kaçınılmaz artışın "durağan' görünüme sahip kredi notu için yönetilebilir olması gerektiğini de belirten Winslow, "Kamu borcunun GSYH'ya oranının yüzde 38'in üzerine çıkacağını, ancak hala BB seviyesinde bir not için göreceli olarak güçlü bir taraf olmayı sürdüreceğini öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı ve BB seviyesinde nota sahip ülkeler için medyan borç/GSYH oranının yüzde 51 olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin hala biraz mali alanı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Winslow, Türk Lirası üzerinde yeniden baskı oluşması halinde, Türk otoritelerin daha fazla sermaye kontrolü uygulamaları olasılığı dışlamadıklarını anlatan Winslow, "Ancak daha olası senaryonun faiz artırımı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Fitch analisti, finansal piyasalara lirada kısa pozisyon alınmasını zorlaştırma, ithalatı azaltacak yönetimsel tedbirler, yüksek tarifeler veya vergi tedbirleri gibi müdahalelerin devam edebileceğini de vurguladı.

Winslow, bir IMF programının muhtemel olmadığını belirtirken, "Cumhurbaşkanı'nın tüm maliyetine rağmen bundan kaçınmak isteyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)