BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek yükselişinde dev isimler kazandı----

Fintek yükselişinde dev isimler kazandı

Fintek yükselişinde dev isimler kazandı
02 Kasım 2021 - 17:54 www.finansgundem.com

Hindistan’da fintek sektöründeki yükselişin en büyük kazananları ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett ve dev ABD bankası Goldman Sachs oldu. Sektördeki yükseliş, ülkeye eşi benzeri görülmemiş miktarda yatırım yönelmesini sağladı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in dijital ödemeler alanında yıllık 46 trilyon dolarlık küresel bir kredi devine dönüşmesi, birçok uluslararası yatırımcıyı etkiledi. Şimdi Hindistan’da da benzer bir fintek devrimi yaşanıyor ve yatırımcılar bu yükselişten pay almak için birbirleriyle yarışıyor. Dünyanın en yüksek nüfusa sahip ikinci ülkesinde online ödemeler ve dijital krediler sert yükselirken, para eşi benzeri görülmemiş bir hızda Hindistan’ın fintek sektörüne akıyor. Sektörün sert yükselişinde ülkenin ödeme devi Paytm de pay sahibi.

Ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway, Çin’in Alibaba Group’u ve Masayoshi Son’ın SoftBank Group’u gibi dev isimler şirkete yatırımda bulundu. Şirket ise yaklaşık 20 milyar dolar değerlemeyle Hindistan’ın bugüne kadar gördüğü en büyük halka arzı gerçekleştirecek. Hindistan’ın fintek sektörüne yatırım yapan bazı kişiler ise büyük kazanç sağlayacak. Bloomberg’in haberine göre 2018 yılında Paytm’e 300 milyon dolar yatırım yapan Berkshire Hathaway, şirkette %3’lük hissenin sahibi.

Bu hisselerin değeri ise 20 milyar dolarlık değerlemeyle %70 artacak. Paytm’in diğer uluslararası destekleyicileri de yükselişten fayda görecek. Goldman Sachs’ın da aralarında bulunduğu yatırım bankaları da ülkedeki ekipleriyle destek veriyor ve alandaki anlaşma aktiviteleri ile yatırımlardan gelir sağlıyor. Yatırımcıların fintek sektörüne yönelik bu ilgisi, milyonlarca Hintli tüketiciden de kaynaklanıyor. Bombay’da yaşayan ve yılda 2,700 dolar kazanan Nitu Gore, on yıldır banka hesabını kullanmıyordu.

Gore pandemi sürecinde Google Pay ve Paytm hizmetlerini kullanmaya başladı ve şimdi neredeyse tüm alışverişlerinde uygulamaları kullanmaya devam ediyor. Bu da Hindistan gibi nakit kullanımının oldukça yüksek olduğu bir ülkede, devrim niteliğinde bir değişime işaret ediyor. Hindistan’da 230’un üzerinde bankanın ve 20 üçüncü parti uygulamanın yer aldığı Birleşmiş Ödeme Arayüzü’nde (UPI) dijital perakende ödemeleri, son dört yılda neredeyse beş kat artarak 546 milyar dolara yükseldi. Çin’in fintek şirketleri üzerindeki baskısı da Hindistan’ın çekiciliğini artırıyor. Girişim sermayesi ve özel sermaye şirketleri yıl başından bu yana Hindistan’ın fintek şirketlerine 6,4 milyar dolar yatırım yaptı.

Bu rakam ise Çin’in fintek şirketlerinin aldığı yatırımların üç katı. Paytm gibi yerel şirketler, kredi, fon ve mevduat gibi bankacılık hizmetlerini sunarak geleneksel bankalara meydan okuyor. Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre fintek şirketlerinin karşılaştığı bazı engeller de var.

Ülkede bulunan şirketlerin bir kredi kurumuyla ya da düzenlemelere tabi olan bir kurumla işbirliği içinde çalışması gerekiyor. Yine de bulut teknolojileri ve müşteri verilerine sahip olan bu şirketler, 1,4 milyar kişinin yaşadığı ülkede, oldukça düşük bir maliyetle kredi kurumlarının en büyük ortaklarından biri haline geliyor.

Goldman Sachs Küresel Yatırım Bankacılığı Başkan Yardımcısı Raghav Maliah, “hükümetin bir fintek ağı oluşturarak yaptığı şey inanılmaz” dedi. Devamında, “bu ABD’de demiryollarının yapılması gibi bir şey ve Hindistan’daki fırsatların çok büyük olduğuna inanmamızı sağlıyor” ifadesini kullandı.

Hindistan’da fintek sektörünün hızla büyümesi, bazı endişeleri de yükseltti ve tüketicilerin ödeyebileceklerinden fazla kredi alma ihtimali değerlendirildi. aynı zamanda otoritelerin yetişemeyeceği miktarda dolandırıcılık vakalarının ortaya çıkması da endişeleri yükseltti. Yine de duruma iyimser yaklaşanlar Hindistan’ın fintek sektörünün, Çin’den çok daha büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyor.

Çin’le karşılaştırıldığında, Hindistan’da fintek şirketlerine yönelik düzenlemeler şimdiye kadar şeffaf ve öngörülebilir oldu. UBS Hindistan Yatırım Bankacılığı Direktörü Anuj Kapoor’a göre Hindistan’ın fintek şirketlerinin, Çin’de düzenlemelerin daha da katılaşmasıyla birlikte önümüzdeki 18 ayda 3 ila 4 milyar dolarlık daha yatırım alabileceği düşünülüyor. Kapoor, “dijital şirketlere karşı bir gecede yürürlüğe giren Çin düzenlemeleri, özellikle de dijital teknoloji sektöründe yatırımcı güvenini kırdı” dedi. Devamında, “elbette yatırım algısı Hindistan’a kaydı. Giderek daha fazla yatırımcı Hindistan’a yönelecek” dedi. Hindistan’da dijital işlemlerin hacminin 2025’in mart ayında 3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Stablecoinler için acil düzenleme talebi

 

Bankalar kripto paralara yenik düştü

 

Epstein’in hayaleti finans dünyasının üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)