BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar kripto paralara yenik düştü----

Bankalar kripto paralara yenik düştü

Bankalar kripto paralara yenik düştü
02 Kasım 2021 - 16:58 www.finansgundem.com

Bankalar kripto paralara karşı uzun süre direnç gösterdi. Dijital ödeme teknolojilerinin yükselişi sonucunda, geleneksel finansal sistem de yavaşa da olsa kripto paraları benimsiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital ödeme teknolojileri geleneksel finansal sistemi dönüşmeye zorluyor. Gücü giderek azalan bankalar ise kontrolü yeniden ele geçirmek istiyor. 2014 yılında New York’ta bulunan düzenleyiciler Bitcoin’i nasıl kontrol altına alabileceklerini düşünüyordu. Bu esnada Wall Street şirketlerinin yöneticileri kripto paraları düzenlemeye tabi tutmanın, onları geçerli kılacağını ve bunun da finansal sistemi tehdit altında bırakacağını söylüyordu.

Aynı yıl Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda ABD’nin en büyük bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon Bitcoin’i yasa dışı amaçlarla kullanılan “berbat” bir değer koruma aracı olarak tanımladı. İran’ın yaptırımları delme faaliyetlerinin konuşulduğu bir toplantıda, finans sektörünün önde gelen hukukçularından H. Rodgin Cohen, ülkenin düzenleyicilerine hükümetin Bitcoin ve kullanım alanları konusunda “oldukça endişeli” olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu.

Ancak Wall Street’in çabaları işe yaramadı. New York Finansal Hizmetler Departmanı 2015 yılında Bitcoin şirketlerine lisans vermeye başladı. New York Times’ın haberine göre şimdi Bitcoin’in 75 milyonun üzerinde kullanıcısı var ve dijital paraların sayısı sert bir şekilde yükseldi. Küresel olarak 220 milyon kişi kripto para kullanıyor.

Finans şirketlerine kripto paralar ve diğer dijital varlıklar konusunda danışmanlık hizmeti veren Bain & Company Ortağı Thomas Olsen, “birçok kişi gelecekte neredeyse tüm varlıkların dijital bir formatta olacağını kabul ediyor” dedi. Şimdi bankacılık sektörü de kripto paralarla arasındaki uçurumu kapatmaya çalışıyor. Bankalar bu yeni dünyada rekabet ederek kar elde etmek istiyor. Bankaların yaklaşımının iki ayağı var: Kripto para hizmetleri konusunda denemeler yapmak ve düzenleyicilerle lobi oluşturarak bankaların lehine kuralların yürürlüğe girmesini sağlamak.

Bazı şirketler zengin müşterilerine kripto para yatırım hizmetleri sunuyor. Diğerleri ise Bitcoin alanında yatırım hizmetlerini değerlendiriyor.

JPMorgan dahi, 2019 yılında kendi dijital parasını piyasaya sürdü. Düzenleyicilere uyarıda bulunarak kripto para sektörünü karalamak yerine bankacılık sektörü temsilcileri şimdi düzenleyicilerin yeterince hızlı harekete geçmediği konusunda görüş bildiriyor. Bankacılara göre düzenleyicilerin kripto para konusunda geç kalmış olması bankaların rekabet etmek için kullanabileceği değerli zamanlarından çalıyor. Ancak bankaların içinde bulunduğu durumun nedeni, ilk aşamada kendilerinin kripto paralara karşı çıkması oldu.

Geleneksel bankacılık sektörünün sınırlarında yeni bir alternatif finansal dünya oluşuyor. Kripto para start-up şirketleri kredi kartları ve kredi gibi hizmetler sunmaya başlıyor. Tüm dünyada yatırımcılar ve şirketler hızla dijital paraları benimsiyor. Hükümetler dahi kripto paralarla yakınlaşıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre son dönemde El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul edeceğini açıkladı. ABD Merkez Bankası (FED) da tüm dünyadaki merkez bankalarının adımlarını izleyerek, kendi dijital parasını oluşturmayı değerlendiriyor.

Geleneksel bankacılık sistemi yüzyıllardır hakimiyetini sürdürüyor. Bankalar uzun zamandır hükümetlerin yerel ekonomilerinde paranın akışını kontrol etmesine yardımcı oluyor. Ancak kredi gibi hizmetler için ikincil bir pazarın oluşması ve yükselmesiyle birlikte bankaların önemi de azaldı. En büyük ABD bankalarının yöneticileri ise bu nedenle kripto paralara karşı temkinli yaklaşımlarını sürdürürken, bu alanda da faaliyet gösterme çabası içine girdi.

Yakın zamanda JPMorgan CEO’su Dimon, Bitcoin’i “değersiz” olarak adlandırdı. Üç yıl önce ise Bank of America’nın CEO’su Brian Moynihan müşterilerin parasının kripto parayla ilişkili yatırımlarda kullanılmasını yasakladı. Buna rağmen bazı bankacılar kripto paralarla aralarındaki mesafeyi kapatmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Bank of America tarihin en yüksek sayıda patent başvurusunu aldı. Bunlar arasında yüzlerce dijital ödeme teknolojisi şirketi de bulunuyordu.

Bankanın bu teknolojiyi nasıl kullanmayı planladığı bilinmiyor ancak, bankanın müşterilerini kripto para şirketlerine kaptırmak istemediği aşikar. Bank of America Sözcüsü Mark Pipitone, “banka blockchain’de potansiyel görüyor ve şimdilerde alanda 160’ın üzerinde patentle lider konumundayız” dedi. Diğer büyük bankalar da kripto paraları benimsiyor. Bank of New York Mellon ve Northern Trust müşterilerine kripto para saklama hizmetleri sunuyor.

Goldman Sachs da yakın zamanda hedge fonlar gibi büyük müşterileri için hazırladığı fiyat listelerinde dijital varlıklara da yer vereye başladı. Bankanın yakın zamanda kripto para yatırımlarına da imkan tanımaya hazırlandığı düşünülüyor.

Amazon'un 'kripto' iş ilanı şaşırttı

 

Bankacılığın yıldızı parlıyor

 

Shiba Inu ve Dogecoin’de yükselişin tetikleyicileri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)