BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek ve banka işbirliğinde yükseliş----

Fintek ve banka işbirliğinde yükseliş

Fintek ve banka işbirliğinde yükseliş
18 Mart 2021 - 17:55 www.finansgundem.com

Yalnızca birkaç ay önce JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, bankaların finteklerden korkması gerektiğini açıkladı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin dev bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, bankaların finteklerden korkması gerektiğini açıkladı. Son on yılda fintek sektörünün yeni teknolojiyle birlikte yükselişe geçmesi ve yeni finans kurumlarının oluşmasına öncülük etmesi de şaşırtıcı değil. Elektronik ödemelerdeki yükseliş ve müşterilerin finans hizmetlerinden dijital mecralar üzerinden faydalanmak istemesi, fintek ve dijital bankacılığın finansın geleceğini şekillendirdiğini gösterdi.

Bununla birlikte, birçok sektörde olduğu gibi korona virüs pandemisinin yaratttığı kaos hem geleneksel bankalar hem de yeni oyuncular için Finans hizmetleri sektöründe de belirsizliğe neden oldu. Örneğin Innovative Finance tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere finteklerinde yatırım 2020’nin ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %39 oranında düşüş gösterdi.

Aynı zamanda fintek alanında yer alan en büyük şirketlerden biri olan Starling Bank, 2020’nin kasım ayında kar sağlayan ilk yeni nesil banka oldu. Bunun üzerine ise fintek sektöründeki karlılık endişeleri alevlendi. Fintekler gibi geleneksel bankalar için de 2020 zorlu geçti. Banka şubelerinin korona virüs önlemleri nedeniyle kapanması ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla geleneksel bankalar zor bir yıl geçirdi.

Finextra’nın haberine göre, geçmişte fintekler her zaman geleneksel bankalara rakip olarak görüldü. Bu durum ise 2018 yılında açık bankacılık sisteminin ortaya çıkmasıyla birlikte hızlandı. Sonucunda ise finans alanında yeni oyuncular ve yeni hizmetler gündeme geldi. Ancak korona virüs pandemisinin de kısmi etkisiyle birlikte geleneksel bankalar ve fintek şirketleri şimdi birbirlerine yeni bir açıdan bakıyor. Fintekler artık bankacılık alanını işgal eden kuvvetler olarak görülmüyor.

Banka ve fintek işbirliğinin ise bazı avantajları bulunuyor

1. Dijital inovasyonda ilerleme

Daha dijital odaklı olmak geleneksel bankacılık sisteminin sunduğu hizmetleri artırmak için garantili bir yöntem. Ancak bunu tek başına gerçekleştirmenin maliyeti, EY tarafından hazırlanan bir rapora göre, oldukça yüksek. EY’nin raporuna göre, geleneksel bankaların teknolojik dönüşümünü gerçekleştirmesi 350 milyon doların üzerinde bir yatırım gerektirebilir ve dönüşümün tamamlanması ortalama olarak beş yılın üzerinde zaman alabilir.

Geleneksel bankalar fintek işbirlikleriyle birlikte en son teknolojiye ve dijital platformlara hızlı bir şekilde erişim sağlayabilirler. Böylelikle müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını da karşılayabilecek duruma gelebilirler. Dahası bu işbirliği bankaların yeni pazarlara girmesini de kolaylaştırıyor. Üstelik tüm bu sürecin maliyeti de oldukça düşük. 

2. Büyüyen müşteri tabanı

Sürdürülebilir ve sadık bir müşteri tabanı hem fintekler için hem de geleneksel bankalar için önemli. Modularbank’ın müşteri sadakati üzerine yakın zamanda yaptığı bir araştırmada, katılımcıların %90’ı efektif teknolojinin banka seçiminde oldukça önemli olduğunu söyledi. Bu nedenle bankaların son teknolojiyi hizmetlerine entegre etmesi önem taşıyor. Bu avantajı ise doğru fintek işbirlikleriyle yakalayabilirler.

3. Yeni hizmetler sunma

Fintekler benzersiz hizmetler sunmalarıyla biliniyor. Bankaların bu hizmetleri sunabilmesi, hem müşterilere hem de bankalara fayda sağlayacak. Banka ve fintek işbirlikleri bu hizmetlerin daha etkin bir şekilde sunulmasına imkan tanıyabilir. Örneğin City National Bank ve Extended arasındaki iş birliğiyle, sanal bir kredi kartı çözümü ortaya çıkarıldı. Bu kart ise Google Pay ve Apple Pay üzerinden kullanılabiliyor. Bu örnek fintek işbirlikleriyle bankaların sunabileceği yeni hizmetlerin kapsamını gösteriyor.

Skandallarla sarsılan şirketlere katı kısıtlamalar

 

Morgan Stanley'den Avrupa'ya kötü haber

 

Her 5 Alman şirketinden 1’i tehdit altında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)