BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSkandallarla sarsılan şirketlere katı kısıtlamalar----

Skandallarla sarsılan şirketlere katı kısıtlamalar

Skandallarla sarsılan şirketlere katı kısıtlamalar
18 Mart 2021 - 16:52 www.finansgundem.com

İngiliz şirketleri temettü ve bonus ödemelerinde kısıtlamalarla karşı karşıya. Skandalların ardından uzun zamandır beklenen denetim rejimi ortaya çıkıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yetersiz nakit rezervine sahip büyük şirketlerin hissedarlarına temettü dağıtması ve yöneticilerine bonus ödemeleri yapması, İngiltere’nin yeni denetim rejimiyle birlikte yasaklanıyor. İngiltere hükümetinin sunacağı yeni öneriler dahilinde, şirket direktörleri de şirketin muhasebesinde ortaya çıkan önemli hatalar nedeniyle cezalara çarptırılabilecek ve görevden alınabilecek.

Uzun zamandır beklenen reformlar, Carillion, BHS ve Patisserie Valerie’nin de içinde yer aldığı İngiliz şirketlerinde ortaya çıkan skandalların ardından gündeme geldi. Şirket yöneticilerinin şirketlerin muhasebeleri konusunda çok daha fazla sorumluluk sahibi olması gerekecek. Düzenlemeler ise ABD’de Enron skandalının ardından yürürlüğe giren Sarbanes-Oxley yasalarıyla benzerlik taşıyor.

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamaya göre, ödemelerini rezervlerinden karşılayamayan ve iflas riski altında olan şirketlerin temettü ve bonus ödemelerini kısıtlaması gerekecek. Yazılan raporda, “karlılıkla ilgili yapılan uyarılardan ya da bazı durumlarda iflaslardan hemen önce ödenen büyük oranda temettülerden” bahsedildi. Carillion 2018’de gerçekleşen iflasından yalnızca haftalar önce rekor seviyede temettü ve bonus ödemesi gerçekleştirdi.

Carillion ve diğer skandallar, en büyük dört denetim şirketi Deloitte, EY, KPMG ve PwC’nin denetim kalitesiyle ilgili soruları gündeme gerirdi. İngiltere Ticaret Bakanı Kwasi Kwarteng, “büyük şirketler iflas ettiğinde, bunun etkileri iş kayıpları ve vergi mükellefleri üzerinde oluşturduğu baskı nedeniyle derinden hissediliyor” dedi. Açıklamasının devamında, “Thomas Cook, Carillion ve BHS gibi büyük çaplı iflaslar, İngiltere’nin denetim rejiminin modernize edilmesi gerektiğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Financial Times’a göre yazılan raporda, şirketler ve denetim şirketleri dolandırıcılığı ve sahteciliği tespit etme ve önleme konusunda yeni yükümlülüklerle karşı karşıya kalacağı söylendi. Direktörler şirketlerinin iç kontrollerini her yıl gözden geçirmek zorunda kalacak ve yıllık raporlarında denetimlerin etkinliğini doğrulayacak. Direktörlerin ciddi uygunsuzluk tespit ettiği durumlarda ise, iki yıllık bonus ödemelerini kesmek zorunda kalacaklar.

Denetim, Raporlama ve Yönetim Otoritesi ismiyle yeni kurulacak bir düzenleyici kurum ise, direktörlerin hatalı davranışlarını soruşturmak ve şirket muhasebelerini denetlemekten sorumlu olacak. Hükümet, dört büyük denetim şirketinin FTSE 350 şirketleri üzerindeki hakimiyetini sonlandırmayı hedefliyor. Bununla birlikte şirketlerden gelen ortak denetim teklifleri de reddedildi. Bu teklife göre şirketler hesaplarının dört büyük denetim şirketi ve daha küçük bir denetim şirketi tarafından ortaklaşa denetlenmesini istiyordu.

Morgan Stanley'den Avrupa'ya kötü haber

 

Bank of America’dan kripto yatırımcılarını kızdıracak Bitcoin analizi

 

Her 5 Alman şirketinden 1’i tehdit altında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)