BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek kredi pazarı yükseliyor----

Fintek kredi pazarı yükseliyor

Fintek kredi pazarı yükseliyor
22 Nisan 2021 - 17:55 www.finansgundem.com

Giderek daha fazla fintek şirketi kredi hizmeti sunuyor. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin ise krediye erişim imkanları artıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanan SME Finance Forum raporuna göre, 2018 yılında küresel olarak küçük ve orta ölçekli şirketler için sermaye gereksinimleri ve bu şirketlerin erişebildiği kredi imkanları arasında 5 trilyon dolarlık bir uçurum vardı.

Büyük bankaların küçük ve orta ölçekli şirketlerden uzaklaşması finansal kriz sürecinde kayıplara karşı bir hayatta kalma mekanizması olarak başladı. Bankalar iş dünyasındaki yeni sisteme adapte olmaya henüz başlamış olmasına rağmen, korona virüs pandemisi son dönemde sermaye gereklilikleri ve kredi erişimi arasındaki uçuruma yönelik atılan adımlardaki kazanımları ortadan kaldırdı. Bunun nedeni ise bankaların yaşanan ekonomik şok karşısında riskleri minimuma indirmek istemesi oldu.

finansgundem.com'un derlemesine göre, hükümetler ve merkez bankaları büyük çabalar göstermiş olsa da bu çabalar oldukça pahalı ve geçici oldu. Küçük ve orta ölçekli şirketlere acil durum kredi programlarına erişim sunuldu. Aynı zamanda ücretsiz izin ödemeleri de sağlandı. Ancak bu çabaların kapsamı, ekonomik toparlanmayı sürdürülebilir kılmak için yeterli değil. Peki çözüm geleneksel bankacılık sisteminin dışında mı yer alıyor?

Bankalar dışındaki kurumlardan bu şirketlere sağlanacak krediler oldukça faydalı olabilecek olsa da, yüzeyde bu kurumların var olan sermaye/kredi uçurumunu kapatacak kolektif bilançoya sahip olmadığı görülüyor. Sermaye piyasaları ise büyük portföyler için işe yarar bir fon aracı olsa da, fiyatlar küçük ve orta ölçekli şirketler için uygun değil.

Son dönemde Greensill Capital tarafından kullanılan fonlama araçlarıyla ilgili yüksek riskli sorunlar ise bu durumun göstergesi.

Bankalar uzun bir süre daha riskten kaçınmayı planlıyor. Hükümetler ise küçük ve orta ölçekli şirketlerin sermaye/kredi uçurumunu kapatmayı sonsuza dek sürdürmeyecek. Bu nedenle teknolojik inovasyonları temel alan fintek şirketleri devreye giriyor ve bu sorunu beklenmedik ve sismik bir şekilde çözmeyi hedefliyor.

Küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi hizmeti sunarak, fintek şirketleri hem yatırımcılara hem de bu şirketlere fayda sağlayacak. Aynı zamanda etkin ve adil bir dağılım ortaya çıkaracak.

Lagarde: Avrupa Kurtarma Fonu şart

 

NatWest kripto para kabul eden şirketlerle çalışmayacak

 

Uluslararası ödemelerde kripto geçerli olacak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)