BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriUluslararası ödemelerde kripto geçerli olacak mı?----

Uluslararası ödemelerde kripto geçerli olacak mı?

Uluslararası ödemelerde kripto geçerli olacak mı?
22 Nisan 2021 - 15:35 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz hafta Coinbase’in halka arzının başarısı, kripto paraların yatırım aracı olmanın ötesinde, ödeme aracı olarak yaygınlık kazanıp kazanamayacağı sorularını gündeme getirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta kripto para işlem platformu Coinbase Nasdaq endeksi üzerinden halka arzını gerçekleştirdi ve kripto paraların yaygın kabul yolunda bir mihenk taşı oluşturdu. Piyasalara 76 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle giren şirket ABD’nin en büyük kripto para işlem platformu ve kriptonun kazandığı yaygınlığın kilit bir ölçütü. 2012 yılında kurulduğunda bu tür dijital para birimleri çoğunlukla illegal online ödemeler için kullanılıyordu. Ancak şimdi Bitcoin gibi kripto paralar kurumsal yatırımcılar için oldukça önemli yatırım araçları haline geldi.

Yine de kripto paraların kullanımı ödeme alanında da giderek genişliyor. Forbes’un haberine göre, kripto paraların geleneksel döviz kurları hesaplaması gerektirmiyor olması, uluslararası ödemelerde de hız ve maliyet faydası sağlıyor. Kripto paralar ortaya çıktığı günden bu yana çeşitli şekillerde ödeme yöntemi olarak kullanılıyordu. Son yıllarda ise giderek daha fazla sayıda şirket, kripto paraları ödeme yöntemi olarak kullanmaya başladı. Bu ödemelere uluslararası ödemeler de dahil. Ancak halen kripto para teknolojisine şüpheyle yaklaşan geleneksel ödeme şirketleri varlığını koruyor.

Geçtiğimiz bir yılda ise bu durumda değişimler görülüyor. finansgundem.com'un derlemesine göre Microsoft, Tesla, Expedia ve WeWork gibi önde gelen şirketler, ödeme olarak kripto para kabul etmeye başlarken, tanınmış ödeme şirketleri de teknolojiyi kabul edeceklerini açıklıyor. Visa ve Mastercard gibi kart ağları kripto alanında çekingen girişimlere adım attı. Mastercard, kendi ağı üzerinde kripto para ödemelerini kabul edeceğini açıkladı. Mastercard’ın Blockchain Başkan Yardımcısı Raj Dhamodharan, “şimdi kripto ve ödemelerin geleceğine hazırlanıyoruz” dedi.

Açıklamasının devamında, “Mastercard kimseye kripto para kullanımını önermek için burada değil. Ancak bu alanda işlem yapmak isteyen müşterileri, tüccarları ve şirketleri destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Kripto paralar aynı zamanda uluslararası e-ticaret alanında da destek görüyor. Özellikle de PayPal’ın kripto hamleleri, alanın ilerlemesine katkıda bulunuyor. Şirket ilk aşamada kullanıcılarının kripto para almasını ve depolamasını mümkün kıldı. Daha sonra ise ABD müşterilerilerinin tüm dünyada ödemelerini kripto parayla gerçekleştirmesine olanak tanıdı.

Kripto paralar, küresel şirketler ve iş dünyası

Bu tür gelişmeler dikkat çekici bir şekilde tüketici odaklı şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Bazı şirketten şirkete (B2B) uluslararası ödeme şirketleri de bu alanda hamleler yapıyor ve müşterilerinin bu teknolojiye erişim talebinde bulunduğunu söylüyor. Bu şirketlerden biri İngiltere merkezli Equals Group. Şirket yakın zamanda Tap ile işbirliği yaparak, küresel ödemelerde kripto para kullanımına olanak tanıdı. Şirketin CEO’su Ian Strafford-Taylor, kripto para işlemlerine verilen desteğin cesur yeni dünyaya girişi temsil etmekten çok, “egzotik” bir havası olduğunu söyledi.

Strafford-Taylor, “pozisyon almıyoruz, yatırımcı değiliz sadece bu işleme imkan tanıyoruz ve bu tür şeylere yönelik talep var”dedi. Açıklamasının devamında, “bunu sunmak ve anlamak için çaba göstermeliyiz” ifadesini kullandı. Ancak tüm ödeme şirketleri bu kadar kolay ikna olmuyor. Adyen CEO’su Pieter van der Does, şirketin kripto ödeme metodlarını sunma konusunda planları olmadığını söyledi ve Bitcoin gibi kripto paralarda görülen volatilitenin, bu dijital paraları “bir ödeme metodundan çok yatırıma uygun” hale getirdiğini ifade etti.

Strafford-Taylor da bazı endişelerini dile getirdi: “Korkarım ki bir noktada bu alana spekülasyon yön veriyor ve temelinde hiçbir şey yok. Bu nedenle her şey korkunç bir şekilde ters gidebilir. Bu şekilde perakendeciler ve tüketiciler ‘bu konuda bir düzenleme olmalıydı’ diyebilirler.” Yine de tüketiciler ve ödeme şirketlerinin ilgisiyle birlikte kripto paraları kısa zaman içinde uluslararası ödemelerde daha çok göreceğiz. Kripto paraların geleneksel kart ödemelerine rakip olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Ancak bunun için uzun bir yol olduğu kesin.

Dijital para test eden Merkez bankalarına bir yenisi daha eklendi

 

Bitcoin'de kısa vade 20 bin, uzun vade 400 bin öngörüsü

 

Ethereum 2 bin 400 doları aştı, Bitcoin 53 bin dolarda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)