BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal okuryazar olmanın 4 kuralı----

Finansal okuryazar olmanın 4 kuralı

Finansal okuryazar olmanın 4 kuralı
22 Şubat 2024 - 16:03 www.finansgundem.com

Finansal okuryazarlık, istikrarlı ve müreffeh bir gelecek için her bireyin çıkması gereken bir yolculuktur.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünün sürekli gelişen ekonomik ortamı, finansal okuryazarlığı ve finans yönetiminin temel kurallarını anlamayı sadece bir beceri değil, bir zorunuluk kılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ister yeni yetişen bir girişimci, ister deneyimli bir yatırımcı, ister finansal kaderinizi kontrol altına almaya yeni başlayan bir çalışan olun, dört önemli kuralı kavramak, sizi bilinçli kararlar vermek ve ekonomik refahınızı korumak için gereken bilgi ve araçlarla donatabilir.

Finansal okuryazarlığın dört temeli

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, finansal okuryazarlığın temellerinde uzmanlaşmanıza yardımcı olacak içgörüler ve pratik tavsiyeler sunarak bu temel ilkeleri ayrıntılı olarak ele alıyor. İşte Burns’ün finansal okuryazarlığın dört temel direği olarak nitelendirdiği kurallar…

Bütçelemeyi ve giderleri anlamak: Bir bütçenin nasıl oluşturulacağını ve sürdürüleceğini bilmek ve giderlerinizi gelirinize göre ayarlamayı anlamak çok önemlidir. Bu, paranızı etkili bir şekilde yönetmenize ve gereksiz borçlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Tasarruf ve yatırımın önemi: Acil durumlar, gelecek hedefleri ve emeklilik için tasarruf yapmanın öneminin farkına varmaya işaret eder. Riskler ve faydalar da dahil olmak üzere yatırımın temellerini anlamak, zaman içinde zenginlik oluşturmak için de çok önemlidir.

Kredi ve borç yönetimini anlamak: Kredinin nasıl çalıştığını, faiz oranlarının etkisini ve borcun sorumlu bir şekilde nasıl yönetileceğini bilmek bu kuralın içeriğini oluşturur. Buna kredi puanlarını ve bunların finansal fırsatlarınızı nasıl etkilediğini anlamak da dahildir.

Risk yönetimi ve sigorta: Finansal riskleri yönetmek için bir araç olarak sigortanın önemini anlamayı ifade eder. Buna sağlık, hayat, otomobil ve mülk sigortası gibi farklı sigorta türleri ve bunların sizi mali kayıplardan nasıl koruduğu hakkında bilgi sahibi olmak da dahildir.

Bütçeleme ve gider takibi sanatında ustalaşmak

Finansal okuryazarlığın temel taşı bütçeleme ve harcamaları takip etme yeteneğidir. Gerçekçi bir bütçe, mali durumunuz için ne kadar harcayabileceğiniz, tasarruf edebileceğiniz ve yatırım yapabileceğiniz konusunda size yol gösteren bir yol haritasıdır. Bunun için yola, gelir ve giderlerinizi değerlendirerek başlamalısınız.

Harcamalarınızı temel ve zorunlu olmayan olarak sınıflandırabilirsiniz. Bu netlik, harcamalarınızı azaltabileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olur.

Ancak bütçe oluşturmak sadece başlangıçtır. Asıl zorluk buna bağlı kalabilmektir. Neyse ki bu süreci basitleştirecek çok sayıda araç ve uygulama mevcuttur. Bu araçlar harcamalarınızı gerçek zamanlı olarak takip ederek bütçeniz sınırları dahilinde kalmanıza yardımcı olur. Şunu unutmamak gerekir: Bütçe kesin olarak belirlenmez ve değişen koşullara uyum sağlayacak şekilde esnek olmalıdır.

Tasarrufun ve akıllı yatırımın gücü

Tasarruf finansal güvenlik ağınızdır, yatırım ise servetinizi nasıl büyüteceğinizi ifade eder. Etkili tasarrufun anahtarı istikrardır. Ne kadar küçük olursa olsun, gelirinizin bir kısmını düzenli olarak kenara ayırarak başlamalısınız. Bu alışkanlık zamanla önemli miktarlar tasarruf etmenizi sağlar.

Yatırım söz konusu olduğunda temelleri anlamak çok önemlidir. Yatırımlar hisse senedi ve tahvillerden yatırım fonlarına kadar değişebilir. Her biri kendi risk ve ödül profiliyle birlikte gelir. Yatırımda bileşik faizin ve bileşik sermaye kazançlarının büyüsü abartı değildir; servetinizin katlanarak büyümesine olanak tanır ancak bunu başarmak sabır ve disiplin gerektirir.

Risk değerlendirmesi ve çeşitlendirme, yatırımda hayati öneme sahiptir. Yumurtalarınızın hepsini aynı sepete koymamalısınız. Riski azaltmak için yatırımlarınızı farklı varlıklara dağıtmalısınız. Yatırım yapmanın uzun vadeli bir oyun olduğunu unutmamalı ve uzun vadeli istikrar pahasına kısa vadeli kazançların cazibesinden kaçınmalısınız.

Kredi ve etkin borç yönetimi dünyasında gezinme

Kredi, iki ucu keskin bir kılıç olabilir. İhtiyaç anında size yardımcı olabilir ancak akıllıca yönetilmezse de borç tuzağına yol açabilir. Kredi puanlarının nasıl çalıştığını anlamak, etkili kredi yönetiminin ilk adımıdır. Kredi puanınız borç alma yeteneğinizi ve alacağınız koşulları etkiler. Puanınız ne kadar yüksek olursa, borçlanma koşullarınız da o kadar iyi olur.

Kredi kartı borcu gibi yüksek faizli borçlar da hızla bunaltıcı hale gelebilir. Uzun vadede daha fazla ödemekten kaçınmak için yüksek faizli borçların ödenmesine öncelik verebilirsiniz. Önce küçük borçların ödenmesi veya önce yüksek faizli borçların ödenmesi gibi stratejiler, borç yönetimide etkili olabilir.

Kredi kartlarını sorumlu bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Bunlar bedava para değil, rahatlık ve kredi oluşturma araçlarıdır. Faturalarınızı zamanında ödemeli ve faiz masraflarından kaçınmak için bakiyenizin tamamını her ay ödemeye çalışmalısınız.

Risk yönetimi: Finansal okuryazarlıkta sigortanın rolü

Sigorta, finansal okuryazarlığın sıklıkla gözden kaçan bir yönüdür. Halbuki sigorta, finansal riskleri yönetmek için çok önemli bir araçtır. Sağlık, hayat, otomobil ve mülk gibi farklı sigorta türlerini ve bunların amaçlarını anlamak çok önemlidir. Her sigorta türü sizi öngörülemeyen mali kayıplardan korumaya yardımcı olur.

Doğru kapsamı belirlemek bir dengeleme eylemidir. Kendinizi korumak için yeterli sigortaya ihtiyacınız olsa da bu mali bir yük haline gelecek kadar olmamalıdır. Örneğin bir acil durum fonu da aynı zamanda kendi kendini sigorta etme işlevi de görebilir ve ihtiyaç duyulduğunda finansal bir tampon sunabilir.

Ayrıca, sigorta poliçelerinizi anlamak çok önemlidir. Neyin kapsandığını ve neyin kapsanmadığını bilmelisiniz. Bu bilgi sizi hak talebinde bulunurken beklenmeyen harcamalardan kurtarabilir.

Şimşek: Finansal okuryazarlık dersini vermemiz gerekiyor

 

TCMB'den finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi hamlesi

 

Zenginlerin bildiği 8 kritik finans stratejisi

 

Sık sık yapılan ve pahalıya mal olan 5 finansal hata

 

Çağımızın finansal hastalığı: Para huzursuzluğu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)