BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinans kulislerini hareketlediren haber----

Finans kulislerini hareketlediren haber

Finans kulislerini hareketlediren haber
05 Aralık 2014 - 07:30 www.finansgundem.com

Makro tedbirlerle bankaların kredi musluğunu KOBİ'ye yönlendiren hükümetin hedefinde sanayici var

Ekonomi yönetiminin 2013'te aldığı makro ihtiyati önlemler KOBİ kredilerini de sayısını da patlattı. KOBİ kredileri 2013 Ağustos ile 2014 Ekim arasında yüzde 30 arttı. Bankaların kredi musluklarını açmasıyla 500 bin yeni KOBİ ortaya çıktı. Gözler, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın önceki gün yaptığı açıklamalarla birlikte sanayi sektörüne çevrildi. Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun çalışmalarını bu ay sonuna kadar tamamlaması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, öncelikli sektörlerde risk katsayıları düşürülecek. Sanayi (üretim) kredilerinde zorunlu karşılıklar ve teminat konusunda da bazı düzenlemelerin devreye girebileceği belirtiliyor.

EN ÇOK PARA GIDAYA

Hükümetin bankalar için cazip hale getirmek istediği imalat sanayisine verilen krediler geçen yılın ağustosundan bu yana yüzde 23 artarak 240.9 milyar lira oldu. Kredilerin 39.6 milyarı gıda ve içecek sektörüne, 42.7 milyarı tekstil sanayisine, 41.7 milyarı ise metal sektörüne kullandırıldı. BDDK'nın 2013 ağustosunda KOBİ kredilerinde karşılık oranlarını sıfıra indirmesi, bankaları bu alana yöneltmişti.

KOBİ ZİRVEDE

Alınan önlemler nedeniyle 2013 ağustosundan, bu yılın ekim sonuna kadar geçen sürede bankacılık sektörünün toplam kredileri yüzde 22 artarken, KOBİ kredileri yüzde 30 artarak 316 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde tüketici kredilerindeki artış yüzde 17.7'de kaldı. KOBİ kredilerinin toplamdaki payı yüzde 25'ten 27'ye çıktı. Toplam KOBİ kredileri içinde takipteki kredi tutarı ise 10 milyar 889 milyon lira oldu. Bankaların KOBİ'lere sağladığı krediler, 2009 sonundan bu yana yaklaşık 4 kat arttı. Bankaların KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı ise 14 ayda 500 binden fazla artarak 3 milyonu geçti. Bu yılın ocak-ekim döneminde KOBİ müşteri sayısı geçen yıla göre yüzde 14.7 arttı. Aynı dönemde mikro işletme niteliğindeki müşteri sayısı 2 milyon 246 bin 601'e, küçük işletme müşteri sayısı 572 bin 383'e ve orta büyüklükteki işletme müşteri sayısı ise 185 bin 20'ye yükse

SENDİKASYONA KARŞILIK AYARI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 'sendikasyona tedbir' açıklaması da finans kulislerini hareketlendirdi. Şu anda bankacılık sektörünün kısa vadeli borçları 46.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Sektör yurtdışından genellikle 1 yıl vadeli borçlanıyor. Bankacılar, uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesi için karşılık oranlarının düşürülebileceği de belirtiliyor. Babacan, "Bankaların uzun vadeli borçlanmalarını cazip kılmak için tedbir alacağız" demişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)