BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed üyelerinden faiz artırımına destek----

Fed üyelerinden faiz artırımına destek

Fed üyelerinden faiz artırımına destek
25 Şubat 2022 - 08:50 www.finansgundem.com

Ukrayna'daki savaşın etkileri gündemdeki yerini korurken, piyasalarda Fed'in marttaki faiz kararı bekleniyor. Fed üyeleri ise faiz artırımını destekleyen açıklamalarda bulundu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in Mart ayında faiz artırmasını desteklediğini, ancak 50 baz puanlık bir artırım yapılmasını için zorlayıcı bir neden görmediğini söyledi.

Fed'in enflasyon ile mücadele için Mart ayından sonra da birkaç kez daha faiz artırmasının gerekeceğini belirten Mester, "Enflasyonun geldiği seviye dikkate alındığında bir dizi hareket yapmamız gerekli. Fed'in faizleri bir kere artırıp, sonra bir yıl faizi o seviyede tutması şu an için uygun olmaz" diye konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşananların Fed'in Mart ayında Faiz artırımına başlama ve bu yıl içinde bilançosunu daraltma planlarını değiştirmeyeceğini savunan Mester, ancak küresel gelişmelerin Fed'in gelecekteki faiz artırımlarının hızı etkileyebileceğini vurguladı.

"Mart faiz artırmak için iyi bir zaman"

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Mart ayında faiz artırılması taraftarı olmaya devam ettiğini söyledi. Daly, "Fed'in pandemi döneminde ekonomiye sağlamaya başladığı olağanüstü destekten uzaklaşmanın ve para politikasını bugünün zorluları, meydan okumaları ile paralel hale getirmenin zamanı geldi" diye konuştu.

"Herhangi bir ciddi negatif sürpriz olması ise Mart toplantısında Fed'in faiz oranlarını ayarlamaya başlamasının uygun olacağına inanıyorum" diye konuşan Daly, Fed'in faizi ne kadar artırması gerektiği konusunda ise bir ifade kullanmadı.

Daly, ekonominin durumunun Fed yetkililerini ek faiz artırımlarını değerlendirirken ve 9 trilyon dolarlımk bilançonun nasıl azaltılacağını düşünürken yönlendireceğini belirterek, "Gelecekteki fed faiz kararlarının ve bilanço ayarlamalarının zamanlaması ve büyüklüğü ekonominin ve verilerin nasıl geliştiğine bağlı olacak" dedi.

"Yıl ortasına kadar faizler 100 baz puan artmalı"

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun aşağı getirilmesi çabaları çerçevesinde Fed'in Mart'ta 50 baz puan ile başlayarak yıl ortasına kadar faizi 100 baz puan artırması gerektiğini söyledi.

Kaliforniya Üniversitesi'nde konuşan Waller, "Uygun faiz politikasının, hedef faiz aralığını yaz başlarına kadar yüzde 1-1,25 aralığına getirmek olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Waller ayrıca, Fed'in 9 triyon dolara yaklaşan bilançosunu daraltmaya en geç Temmuz toplantısında başlaması gerektiğini de savundu.

İlk faiz atırımlarından sonra Fed'in enflasyonun izleyeceği seyre göre hareket etmesi gerektiğini belirten Waller, enflayon yüksek kalır ise faiz artırımlarının devam etmesi, enflasyonun yavaşlaması halinde ise faiz artırımlarının da yavaşlaması veya durması gerektiğini vurguladı.

Rusya MB, yaptırımlardan etkilenecek bankalara destek verecek

 

Piyasalar savaşı çabuk unuttu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)