BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faiz artırmak zorunda kalabilir----

FED faiz artırmak zorunda kalabilir

FED faiz artırmak zorunda kalabilir
25 Ağustos 2023 - 17:10 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz ay emekli olan FED komitesinin en önemli isimlerinden James Bullard, ABD’deki ekonomik büyümenin bu yılın sonbahar aylarında FED’i yeni faiz artışlarına zorlayabileceği konusunda uyardı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nda (FED) 12 bölgesel başkan arasından en uzun süre görev yapan başkan olan James Bullard geçen ay St. Louis FED Başkanı görevinden ayrıldı. Bullard Wall Street Journal’a verdiği röportajda ise enflasyonla mücadeleyi sürdürmek için daha yüksek faiz oranları gerekeceğini belirtiyor. Emekli merkez bankası yetkilisi daha güçlü büyüme rakamlarının önümüzdeki aylarda beraberinde daha yüksek faiz oranlarını getirmesi gerektiğini söyledi.

Bu ay Purdue Üniversitesi Daniels İşletme Okulu dekanlığına getirilen James Bullard Jackson Hole toplantısı öncesinde verdiği mesajlarda merkez bankası yetkililerinin ekonominin bu yıl şu ana kadarki konumundan mutlu olacaklarını sözlerine ekledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre FED yetkilileri geçen ay Faiz oranlarını çeyrek baz puan artırarak politika faizlerini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Bullard bu yıl sonbahar aylarında FED’in yeniden faiz artırması gerekeceğini söyledi. Bullard, ekonomideki son ivmenin önümüzdeki aylarda devam etmesi durumunda FED’in faiz oranlarını daha da fazla artırmak zorunda kalabileceğini belirtti. Emekli merkez bankası yetkilisi, “Piyasaların gerçekten buna hazır olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Bullard’ın röportajının detayları ise şöyle:

WSJ: Şu anda ABD’nin ekonomik görünümünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bullard: Sanırım FED’in politikası çok başarılı bir şekilde sonuçlanıyor ve bunun Jackson Hole'da konuşulan konu olacağını düşünüyorum. Konuşmaların içeriği hakkında net bir fikrim yok ama konuşmalarda bu politikanın oldukça başarılı olduğu dile getirilecek. Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) baktığınızda, manşet TÜFE enflasyonu %9'du; şimdi sadece %3'ün biraz üstünde ve bir düşüş eğilimde. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ölçüleri bir süre boyunca yükselişteydi, ancak şimdi aşağı yöne doğru döndü.

Bunların hepsi çok iyi işaretler olarak görünüyor çünkü tüm bunlar %3,5 işsizliğin olduğu bir ortamda gerçekleşiyor. Bunun yapılamayacağını söyleyenler bu noktada sıkıntı yaşıyor.

Resesyon konusunda çok sayıda ağır dereceli öngörü vardı. Bana kalırsa bunlar yalnızca abartılıydı. Resesyon riski vardı, ancak Wall Street’te büyütüldüğü kadar yüksek değildi. Ve bana kalırsa Silicon Valley Bank (SVB) olayı sırasında insanlar ‘İşte şimdi başlıyor!’ gibi hissettiler.

Aslında SVB’nin durumu nedeniyle faizler ilkbaharda düştü. Ve farkında olmadan finansal koşulların gevşemesi ABD ekonomisi için daha güçlü bir ikinci yarıyı besledi. Şimdiyse herkes bu güçlü ekonomiye dayanarak yeniden fiyatlandırma için çabalıyor.

WSJ: Düşük faiz oranları ve düşük enflasyonun olduğu pandemi öncesi ortama geri döneceğimizi düşünüyor musunuz?

Bullard: Buna geri döneceğimiz konusunda şüpheciyim. Hedefin üzerinde enflasyonumuz var ve muhtemelen hedefin üzerinde (%2) görece kalıcı olacak. Kabaca konuşursak politika faizinin enflasyon hedefinin üresinde olduğu bu dönemde faizlerin enflasyondan daha yüksek olması gerekir. Bu 2008’den beri var olandan daha yüksek bir faiz oranı rejimi gibi görünüyor.

WSJ: Son dönemdeki enflasyondaki düşüşün ne kadarı FED politikasına atfedilebilir, ne kadarı enerji ve tedarik zincirlerindeki iyi şansla bağlanabilir?

Bullard: Ben FED’in çok daha fazla övgü alması gerektiğini düşünüyorum. Evet, dünyada şoklar var, ama asıl sorun bu şoklara nasıl tepki verdiğinizdir. 1970’lerde benzeri şoklar vardı ve FED yeterince hızlı reaksiyon gösterememişti. Politikaları yetişmedi ve on yıl boyunca yüksek ve değişken enflasyon gördük. Bu sefer daha uygun ve daha etkili tepki verdik ve şimdi enflasyonu düşürerek bunun meyvelerini alıyoruz. Şimdilik durum fena değil.

WSJ: Haziran ayında, eski meslektaşlarınızın çoğu, FED’in bu yıl bir kez daha faiz artırımı yapmak zorunda kalacağını düşünüyordu. Faiz artışlarını duraklatmak için doğru test ne olurdu?

Bullard: Komite ekonomik projeksiyonların özeti için eylül ayında tahminlerini yeniden değerlendirmek zorunda kalacak. Haziran ayındaki projeksiyonlarda hâlâ resesyon senaryosu büyük bir unsuru içeriyordu. En azından bugün içinse bu ihtimal açık ara yenilmiş gibi görünüyor.

Tüm bunlar komitenin faiz artışını bu sonbaharda bir süre daha sabit tutacağını gösteriyor. Muhtemelen haziran ayında kaleme alınan faiz artışını planını takip edeceksiniz gibi görünüyor.

Ancak piyasalar için daha büyük bir soru, ekonominin gerçekten 2023'ün ikinci yarısında önemli ölçüde hızlanması ve komitenin, diyelim ki, politika faizini %6'nın üzerine çıkarmak zorunda hissedip hissetmeyeceği konusudur. Bunun sebebi belki de bazı enflasyon raporlarının tersine dönmesi ve biraz artması veya belki de sürdürülebilir bir artış yaşanması olabilir.

Piyasaların buna gerçekten hazır olduğunu sanmıyorum. Ancak bu şu anda artmakta olan bir risk.”

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Altın fiyatlarında 'Powell' bekleyişi

 

Fed yetkilisinden faiz açıklaması: Zirveye yakınız

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)