BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaFaiz arttırımları gelişen ülkelere yaramadı----

Faiz arttırımları gelişen ülkelere yaramadı

Faiz arttırımları gelişen ülkelere yaramadı
29 Ocak 2014 - 17:03 www.finansgundem.com

Gelişen ülke para birimleri, Türkiye ve Güney Afrika merkez bankalarının faiz artırımı kararlarının destek sağlayamaması ile geriledi

Gelişen ülke para birimleri, Türkiye ve Güney Afrika merkez bankalarının faiz artırımlarının, lira ve randı desteklemekte başarısız olması ile geriledi. Gelişen piyasa hisseleri ise Fed'in bugün sona erecek iki günlük toplantısı sonrasında açıklayacağı parasal genişleme kararı öncesinde kazançları azalttı.

Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 2 kaybederken, son dört ayın en dik düşüşünü kaydetti. 24 gelişen ülke para biriminin 17'si gerilerken, Rusya rublesi ve Meksika pesosu en az yüzde 1.2 değer kaybettiler. Türkiye Merkez Bankası'nın dün gece gerçekleştirdiği olağan üstü toplantı sonrasında faiz oranlarını artırmasının ardından, Güney Afrika merkez bankası da bugün politika faizini beklenmedik şekilde yüzde 5'ten yüzde 5.5'e yükseltti. Lira erken saatlerdeki yüzde 4'lük yükselişin ardından yüzde 0.9 geriledi.


MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, yüzde 1.4'e varan ralli kaydetmişti. Türkiye ve Güney Afrika, Hindistan'ın Faiz artırma kararını takip ederek, küresel hisselerde 27 Ocak'ta sona eren haftada yaşanan 1.87 trilyon dolarlık çıkış ile gelişen ülke para birimlerinde yaşanan düşüş sonrasında destek sağlamak adına faiz artırımına gittiler. Fed bugün iki günlük toplantıyı sonlandırarak tahvil alım programına yönelik kararı açıklayacak, ekonomistlerin tahminleri alımların azaltılmaya devam edileceği yönünde.

"Türkiye Merkez Bankası bir nevi önemli bir testi geçti," diyen Londra merkezli Royal Bank of Scotland Group Plc'nin yetkilisi David Simmonds, "Para biriminizi savunmak için faiz oranlarını arttırmak zorunda olmak temel olarak çok zor bir konum ve böylece daha büyük makro baskılar devam ediyor," diye görüş bildirdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)