BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEY İngiltere patronu bölünmeyi savundu----

EY İngiltere patronu bölünmeyi savundu

EY İngiltere patronu bölünmeyi savundu
26 Eylül 2022 - 18:11 www.finansgundem.com

Big Four devi EY’nin danışmanlık ve denetim firması olarak ikiye ayrılması bir süredir küresel finansın gündeminde. EY İngiltere Başkanı Hywell Ball bölünmenin mali denetimde kaliteyi artıracağını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) birisi olan EY'nin İngiltere patronu, firmanın denetimlerinin danışmanlık kolundan ayrılmasıyla zayıflayacağı iddialarını reddetti. EY’nin İngiltere Başkanı ve Yönetici Ortağı Hywell Ball grubun yaklaşan ortak oylamasından bağımsız olarak bölüneceğinin sinyalini verdi.

Ball, danışmanlık ve sözleşme danışmanlığı kolunu ayırmanın, mali denetimlere odaklanmak için personeli ve sermayeyi serbest bırakacağını söyledi. Financial Times’ın haberine göre EY İngiltere Başkanı “Mali denetimin kalitesinin daha iyi olacak” ifadelerini sözlerine ekledi.

EY'nin üst düzey liderleri, geçen yıl 25 milyar dolarlık gelirden sorumlu olan firmanın danışmanlık kolunun mali denetim firmasından ayrılması teklifini onayladı. Big Four devi danışmanlarını firmanın denetim müşterileriyle çalışmalarını engelleyen çatışmalardan kurtararak büyümeyi artırma girişiminde.

Plan, muhasebe endüstrisinin yirmi yıl içinde en radikal şekilde yeniden şekillendirilmesini tetikleyecek ve ortaklar için yeni fırsatlar yaratacaktır. Ancak mali denetim firmasının bağımsız denetim işletmesi olarak kalifiye personeli çekememesi ve elinde tutamaması durumunda denetimin kalitesinin olumsuz etkilenebileceği konusunda eleştiriler de seslendiriliyor.

EY ayrıca denetçi olmayan bazı kişileri denetim işinde tutmayı ve uzmanlıklarını vergi ve varlık değerlemesi gibi alanlarda kullanmayı planlıyor. Ball, "İşletmenin ayrılması tasarımının tamamı, 'mali denetim, mali denetimin ihtiyaç duyduğu şeyleri alır' düşüncesi üzerine kuruludur" dedi.

Ball, mali denetimin egemen olduğu bir işletmede olmanın, bu alandaki uzmanların mali denetim çalışmalarına daha fazla odaklanmalarını sağlayacağına dikkat çekti. EY üst düzey yöneticisi, “Şu anda, diğer işletmeler tarafından her türlü yöne çekiliyorlar” açıklamasında bulundu.

EY yöneticisine göre denetçi olmayan çalışanlar da mali denetimin egemen olduğu işletme içinde yeni danışmanlık uygulamaları oluşturmaya teşvik edilecek. Ball EY'nin planının firmanın büyümesinin çoğunun danışmanlık uygulamalarını genişletmekten kaynaklanacağını varsayıyor.

Ball, danışmanlık bölümünün ayrılmasıyla toplanan paranın denetim işletmesine daha fazla yatırım yapılmasını sağlayacağını söyledi. EY yöneticisi hızla büyüyen danışmanlık hizmet hatlarında şirket içi sermaye rekabetini azaltacağını da sözlerine ekledi:

“Şu anda şirketin büyük bir kısmı sermaye için rekabet ediyor. Yeni işletmede denetim çoğunluğun yaptığı asıl iş olacak ve bu sayede çok daha güçlü bir sesi olacak.”

Başka bir Big Four firmasının kıdemli bir ortağı, Ball'un denetim işinin sermayeye daha iyi erişebileceği iddiasının "mantıklı olmadığını" söyledi. Zira denetim kalitesine yapılan son yatırımlar çoğunlukla firmaların daha geniş işletmeleri tarafından finanse ediliyor.

Ball, bunun tüm mali denetim bölgelerinde durumun böyle olmadığını ve ismini vermeyi reddettiği bazı ülkelerde, denetçilerin danışmanlık işine yapılan yatırımları sübvanse ettiğini söyledi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Big Four firmaları bilançolarını çoğu mali denetim bölgesinde açıklamıyor. Bu durum karşıt iddiaların doğrulanmasını da zorlaştırıyor.

Ball, bölünme sonucunda toplanan paranın, borçlarını azaltmasına ve denetime yatırım için ayrılan fonları serbest bırakmasına izin vererek denetim kolunun bilançosunu da güçlendireceğini söyledi. EY, danışmanlık şirketinin halka arzda yüzde 15'lik bir hisse satarak yaklaşık 11,5 milyar dolar toplamasını ve 18,7 milyar dolar daha borç almasını bekliyor. Bu varlıkların çoğu, mevcut borçları ve emeklilik yükümlülüklerini ödemek ve denetim ortakları için yıllık maaşın dört katına kadar olan ödemeleri finanse etmek için kullanılacaktır.

Diğer Big Four firmaları, bugüne kadar denetçileri ve danışmanları tek bir çatı altında tutma yönündeki iş modellerinin arkasında durdular. FT kaynakları, bazı ortaklar arasında EY'yi taklit edip etmemeleri konusunda iç anlaşmazlık olduğunu da özel olarak itiraf ediyor.

Big Four firmalarından birinin kıdemli bir ortağı, “Hepimizin planları var. Mecbur kalsaydık, firmalarımızı bölebilirdik. Bunun yanlış bir şey olduğuna büyük bir tutkuyla inanıyorum. Ancak aynı zamanda eğer mesleğin kendisi değişiyorsa taşınmaya hazır olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

EY ortakları, gelecek yılın başlarına kadar planlanan bölünmeye devam edip etmeme konusunda oy kullanmaya hazırlanıyor.

Ortakların bölünmeyi reddetmesi durumunda EY'nin ne yapacağı sorulduğunda Ball, "Bahsettiğimiz stratejik mantığı izlerseniz, statükonun bir seçenek olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ball, firmanın bölünme planının terk edilmesi durumunda ne yapacağına henüz karar vermediğini söyledi. Diğer seçenekler, işletmenin bir kısmını satmayı veya danışmanlık tarafında dış yatırım yapmayı içerebilir, ancak Big Four firmalarının yapısı ikinci seçeneği zorlaştırıyor.

EY’nin bölünme planı sonbahara sarktı

 

Mali denetim alanında kuralları değiştirecek adım

 

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)