BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEvleri de haczedildi----

Evleri de haczedildi

Evleri de haczedildi
23 Mayıs 2013 - 08:30 www.finansgundem.com

Mehmet Emin Karamehmet haciz kıskacından kurtulamıyor

Karamehmet’in yıllar sonra boy gösterdiği Turkcell’in genel kurulu ‘ana hissedar’ katılmadığı için yine yapılamadı. 4 yönetim kurulu üyesinin görev süresi dolan ve yönetimi kilitlenen Turkcell’de artık SPK devrede
Habertürk'ün haberine göre, Turkcell'in dün gerçekleştirilmesi planlanan ve gündem maddeleri arasında son 3 yılın temettü dağıtımının da yer aldığı genel kurulu, hissedarlar Çukurova Grubu ve Rus Altimo'nun toplantıda görev yapacak ana hissedar temsilcisini belirleyememesi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Turkcell'in genel kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 ile ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyordu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) atadığı 3 bağımsız üyenin (Ahmet Akça, Atilla Koç ve Hilmi Güler) hazır bulunduğu Turkcell’in Tepebaşı’ndaki Genel Müdürlük binasında, Genel Kurul toplanamayınca hissedarların merakla beklediği 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait kâr payı teklifleri de görüşülemedi.
RESEN ATAMA KAPISI AÇIK
Peki Turkcell yönetimini kilitleyen bu gelimeden sonra ne olaak? Burada devreye 6 Nisan 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanan SPK’nın Kurumsal Yönetim Tebliği’nin 5. maddesi giriyor. SPK kaynakları Turkcell’de çözüm için maddenin 12’nci fıkrasını işaret ediyor. Adeta Turkcell’in bu son durumunu özetleyen söz konusu maddede, yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının veya tamamın görev süresinin dolması ve yerine atama yapılmaması halinde SPK tarafından şirkete genel kurul için 30 gün süre tanınacağına işaret ediliyor. Ardından, “Bu süre içinde yönetim kurulunun genel kurulu toplantıya çağıramaması veya genel kurulun toplanarak uyum içinde gerekli kararları alamaması halinde kurul asgari sayıda üyeyi, yerlerine usulüne uygun yeni atamalar yapılıncaya kadar resen atar” deniliyor. İşte maddenin ikinci bölümünde genel kurulun “uyum içinde karar alamamasına” gerekçe göstererek SPK’nın devreye girebileceği belirtiliyor.
SPK VE BTK DA İZLEDİ
SPK ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu (BTK) temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, 29 Nisan 2013 tarihinde 3 yıllık görev süreleri dolan Colin J. Williams, Gülsün Nazlı Karamehmet Williams, Alexey Khudyakov ve Karin Eliasson görev süreleri uzatılmadığı için Turkcell'de karar yetkisi de kilitlenmiş oldu. Böylece mevcut durumda 3'ü bağımsız olmak üzere toplam 7 kişiden oluşan yönetim kurulunun yetkisi, sadece Turkcell için genel kurul toplantı çağrısı yapmakla sınırlı kaldı.
‘Satışı biz değil Çukurova Grubu gündeme getirdi’
Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in TMSF’nin Holding borçlarına karşılık el koyduğu şirketlerinin satışını kendisinin istediği öğrenildi. TMSF’den CNBCe.com'a yapılan açıklamada, "Çukurova Grubu yöneticileri ile müteaddit defalar görüşmelerimiz oldu. Yapılan görüşmelerde verilen ek sürelere rağmen ödeme yapılmadı. En son verilen ödeme tarihi olan Mayıs 2013 tarihinde de ödeme gerçekleşmedi. Fon Kurulu kararından önce, yapılan görüşmelerde borçlu grup, yönetimi devralınan söz konusu şirketlerin kurumumuzca satılarak, satıştan elde edilecek tutarlardan kamu alacağının tahsil edilebileceği hususunu gündeme getirdi" denildi. Show TV ve BMC'nin satışının en kısa sürede gerçekleşeceğini kaydeden TMSF, haciz işlemine konu olan mevcut şirketlerden beklenen tahsilatın gerçekleşmemesi durumunda Karamehmet'in diğer şirketleriyle ilgili işlem yapılacağını ifade etti. Açıklamada, "Turkcell’in yapısı diğer şirketlerden farklı, yönetimi yurtdışında olan bir şirket; bundan önce diğer seçenekler üzerinde çalışmalarımız var" denildi. Çukurova Holding’in 532 milyon dolarlık borcu nedeniyle 40 şirket, 5 gerçek kişi ve bunlara ait varlıklar hakkında haciz işlemine başlanmıştı.
EVLERİ DE HACZEDİLDİ
Haciz kapsamında Karamehmet’e ait konutların da dahil olduğu 302 adet gayrimenkule el konulduğu öğrenildi.
HİSSE YÜZDE 2 DÜŞTÜ
Genel kurulun toplanamaması Turkcell’de belirsizliği artırınca hisseler sert düştü. Gün içinde yüzde 5 değer kaybeden Turkcell hisseleri, günü yüzde 2.1 kayıpla 11.70 TL’den kapattı.
5. MADDE KAPIYI AÇIYOR
Yönetim kurulunun, tamamı veya bir kısmının görev süresinin dolması veya üyeliğin boşalması sebebiyle karar alamaması halinde kurul, şirkete genel kurul için 30 gün süre tanır. Bu süre içerisinde yönetim kurulunun genel kurulu toplantıya çağırmaması veya genel kurulun toplanarak uyum için gerekli kararları almaması halinde yönetime resen atama yapılabilir.
YILLAR SONRA ‘KURUL’DA BOY GÖSTERDİ
Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell’in yönetim kurulunda yer almamasına karşın dün Tepebaşı’ndaki Turkcell genel müdürlük binasına geldi. Yönetim kurulu üyesiyken dahi genel kurullara nadiren gelen Karamehmet’in yaklaşık 3 yıl aradan sonra genel kurula bizzat gelmesi, “Turkcell’in peşini bırakmayacağım” mesajı olarak yorumlandı.
REHİN NEDENİYLE SATAMIYOR
Karamehmet’in, TMSF’ye Çukurova Holding’in borçları nedeniyle 532 milyon dolara, Rus Altimo tarafından rehin olarak tutulan yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini geri almak için de 1.9 milyar dolara ihtiyacı var. Ancak ABD’de varlıkları soruşturma kapsamında olduğu için Karamehmet, TMSF’nin haczettiği varlıklarını, yabancı ortakların hak talebiyle karşılaşabileceği için satışa çıkaramıyordu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cihan23 Mayıs 2013 09:04

    Mehmet Emin Karamehmet'e haciz gelmişse gerçekten durumu vahim demektir.Yılların iş adamı ne hale geldin üzüldüm.