BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaESG fonları iklim değişikliğiyle mücadele edebiliyor mu?----

ESG fonları iklim değişikliğiyle mücadele edebiliyor mu?

ESG fonları iklim değişikliğiyle mücadele edebiliyor mu?
29 Eylül 2021 - 17:54 www.finansgundem.com

Londra’nın fintek şirketi Util’in araştırmasına göre birçok ESG fonu, yetersiz verileri temel alıyor ve bu fonlar iklim değişikliğine yönelik herhangi bir fark yaratmıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) fonları değişimi beraberinde getirmiyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi de fonların, kurumsal şirketler için ESG standartlarını oldukça düşük tutan verileri temel alması. Birçok ESG fonu ve temel aldıkları veriler iş faaliyetlerinin doğrudan çevresel sonuçlarına odaklanmıyor. Londra merkezli fintek şirketi Util tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, sürdürülebilir fonlar iklim değişikliğiyle mücadelede bir fark yaratmıyor.

Raporda, “sürdürülebilir fonlar yarattıkları etki anlamında kötü performans gösteriyor” dendi. Ancak bazı ESG fon yöneticileri, yatırımcıları memnun edecek elle tutulur verileri elde etmenin zor olduğunu söylüyor. Sosyal hedefleri bulunan fonlar sunan Impact Shares CEO’su Ethan Powell Financial Times’a yaptığı açıklamada, “bizim mesleğimiz belirsizlikte iyi performans ortaya çıkarmıyor” dedi. Birçok fon yöneticisinin de yarattıkları etki konusunda “kendilerine karşı dürüst olmadığını” söyledi.

ESG yatırımlarını görmezden gelmektense, varlık yöneticilerinin ve yatırımcıların yapılan her yatırımın sosyal ve çevresel etkilerini değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Util’in verilerine göre sorun  sürdürülebilir fonların kesin olarak pozitif bir etkisinin olmaması. Ortalama bir sürdürülebilir fon, Birleşmiş Milletler’in 2015 yılında açıkladığı 17 Sürdürülebilir Gelişim Hedef’i karşısında 100 üzerinden 3 seviyesinde bir performans gösterdi.

Hedefler arasında iklim eylemleri, sorumluluk sahibi tüketim, cinsiyet eşitliği ve açlık ile yoksulluğu önlemek de yer alıyor. Bununla birlikte sürdürülebilir hedefleri temel almayan fonlar, ortalamada 100 üzerinden 1 puan aldı. Util’e göre ESG fonlarının diğer fonlar karşısındaki performansı dikkat çekici değil. ESG fonları ortalamada beş çevresel hedefte negatif etkiye sahip.

Bunlar arasında temiz su ve arıtma ile doğal yaşamı koruma da bulunuyor. Raporda, “stratejiniz ne olursa olsun, sermayeniz çevresel bozulmaya katkı sağlıyor” dendi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Util’in hedeflerinden biri olan etki odaklı veri üretimiyle fon yöneticileri, yatırımlarının çevre üzerindeki etkilerini daha iyi değerlendirebilecek. Veri alanındaki diğer gelişmeler de şirketlerin etkilerini değerlendirmesi için faydalı olacak.

Aktivist hedge fon Engine No.1 CEO’su Jennifer Grancio, “10 yıl geri gittiğimizde bu verilerin oldukça eksik olduğunu görüyoruz” dedi ve son dönemde bu alanda önemli bir yol kat edildiğini ifade etti. ESG puanlamaları oldukça yüzeysel olsa da, Grancio’nun şirketi veri sağlayıcılardan gelen verileri temel alıyor ve şirketlerin finansal analizlerinde bu verileri kullanıyor.

Impact Shares’den Powell, bir fonun etkisini ölçmek için yalnızca verilere odaklanmanın da anlamlı olmadığını söyledi. Örneğin Engine No.1 fark yaratacak uzun vadeli değişimlere odaklanıyor. Grancio yatırım sektörünün risk ve ödül değerlendirmesi için yalnızca “çeyrek bilanço analizlerine” odaklandığını söyledi. Açıklamasında “farklı şirketlerin etkileri, zaman içinde önemli ölçüde etkilere dönüşüyor. Bu nedenle uzun vadeli faydalar, değişimi etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Benzin ve motorin satışları arttı

 

Korkulan oldu: Evergrande borcunu ödeyemedi

 

Türkiye’nin denizleri ısınıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)