BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyonun rekor kırdığı İngiltere'de hayat pahalılığı protestosu----

Enflasyonun rekor kırdığı İngiltere'de hayat pahalılığı protestosu

Enflasyonun rekor kırdığı İngiltere'de hayat pahalılığı protestosu
04 Ekim 2022 - 08:45 www.finansgundem.com

Enflasyonun 40 yıl sonra çift haneyi gördüğü İngiltere'de binlerce kişi, hayat pahalılığına karşı seslerini yükseltmek için sokağa çıktı.

Tüm dünyada yüksek enflasyon rakamları vatandaşlara ağır bir yük olmaya devam ediyor. Son olarak enflasyonun 40 yılın zirvesinde olduğu İngiltere'de hayat pahalılığını protesto etmek isteyen binlerce kişi sokağa çıktı.

Başkent Londra’da King’s Cross Tren İstasyonu önünde toplanarak hayat pahalılığını protesto eden göstericiler, “Zenginleri vergilendirin, fakirlere saldırmayın”, “Grevleri destekleyin” ve “Hepimizin maaş artışına ihtiyacı var” yazılı pankartlar taşıdı.

Ülke genelindeki birçok sivil toplum kuruluşu (STK) ve işçi sendikasının yanı sıra çevreci grupların da destek verdiği gösteride, protestocular, “Yeter artık”, “Adil maaş zammı istiyoruz” sloganları attı ve iktidardaki Muhafazakar Parti’nin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Hükümet vergi planından vazgeçti

Dün İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, önceki hafta açıkladığı "mini bütçe"de yer alan gelir vergisinin yüzde 45 olan en üst diliminin kaldırılması planından vazgeçileceğini duyurmuştu.

Kwarteng gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Liz Truss ile birlikte yaptıkları değerlendirmenin ardından yüzde 45 oranını kaldırma planında ilerlememenin en iyi yol olduğuna karar verdiklerini söyledi. 

Bu gelişmelerin yanı sıra Kwarteng, 23 Kasım'da açıklayacağını duyurduğu orta vadeli bütçe planını öne çekmeye hazırlanıyor. 

Yüksek enflasyon, sterlindeki sert değer kayıpları ve ekonominin ilerleyen dönemlerde daralabileceğine dair endişeler İngiliz hükümetinin karşılaştığı sorunlardan bazıları olarak öne çıkıyor.

"Gerçekten yaşamak için para yok"

“İşyerinde haftalık parasını hesaplayan, yakıt faturalarını ve diğer artan tüm maliyetleri ödedikten sonra gerçekten yaşamak için parası yetmeyen iş arkadaşlarım var. Meslektaşlarımdan birinin kirası geçen hafta yüzde 17 arttı. Böyle bir maaş artışı almıyoruz. Halihazırda maaş artışımız yaklaşık yüzde 8 civarındaydı. Bu, bizim için büyük bir maaş kesintisi.”

Tim, hayat pahalılığına karşı sokağa çıkanların artık ayağa kalktığını ve bu şekilde devam edemeyeceklerini dile getirdiğini aktararak, “Bunu devam ettiremeyiz, bu yüzden bugün buradayız. RMT’yi (Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası) ve bugün grevdeki posta servisi çalışanlarını temsil eden CWU’yu (İletişim Çalışanları Sendikasını) destekliyoruz çünkü çalışan insanların bir araya gelme ve harekete geçme zamanı” diye konuştu.

"Hükümet 'kara para'nın etkisinde"

Protestoculardan Helen de iktidardaki Muhafazakar Parti hükümetini beğenmediği için gösteriye katıldığını belirterek, hükümetin “kara para”nın etkisi altında olduğunu öne sürdü.

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın “kara para ve düşünce kuruluşlarının etkisi altında olduğunu” iddia eden Helen, “(Truss) Onlar için sadece bir kukla. O, çok sağda. İnsanlar her şekilde gerçekten acı çekecekler ve nerede son bulacağını bilmiyoruz. Onlardan (iktidardaki Muhafazakar Parti'den) kurtulmamız gerekiyor. Bu Tory hükümetinden kurtulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Helen, İngiliz hükümetinin yaklaşık 45 milyar sterlin hacminde vergi indirimlerini içeren, kamu borçlanmasını artıracağı için piyasalarda gerilime neden olan “mini bütçe” düzenlemelerine ilişkin bunun ülke için “felaket” olacağı görüşünü dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu ülke için tamamıyla felaket olacak. Bir nevi soldaki inisiyatifi ele alıp, bu insanlardan kurtulmamız gerekiyor. Yani insanlar için gerçek zorluk demek. Emeklilik maaşlarını, insanların kiralarını, ipoteklerini, doğal gaz faturalarını her şeyi etkilediği anlamına geliyor. İnsanlar bunu karşılayamaz.”

Bir diğer protestocuSarah, hükümetin mini bütçe planını, “zenginler için bir önlem” olarak niteleyerek, şunları kaydetti:

“Hayatta kalmaya kararlıyız. İnsanları ve gezegeni, toprağı, çevreyi, evlerini, toplumu önemseyen herkese özen göstermeyi talep ediyoruz ve hayatta kalmanın ve gezegeni kurtarmanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyoruz. Çalınan, bize ait olan tüm parayı geri istiyoruz. Onu geri almak niyetindeyiz.” 

İngiltere'de orta vadeli bütçe planı daha erken açıklanabilir

 

Mann: Zayıf para birimi İngiltere'de faizi etkiliyor

 

İngiltere MB'den Credit Suisse'ye yakın takip

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)