BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyon yeniden yükselir mi----

Enflasyon yeniden yükselir mi

Enflasyon yeniden yükselir mi
05 Temmuz 2017 - 07:10 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, haziran ayı enflasyonundaki düşüşü değerlendirdiği yazısında yeniden yükseliş için 'eylül' uyarısı yaptı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Haziranda tüketici fiyatları enflasyon verileri beklentilerden iyi geldi. Tüketici fiyatları aylık yüzde 0.3 geriledi. Bu hem geçen yılki aylık enflasyon oranından hem de piyasa beklentilerinden daha düşük bir oran oldu. Yıllık enflasyon da bir puana yakın geriledi. Mayıs ayı sonunda yüzde 11,7 olan enflasyon oranı Haziran sonu itibarıyla yüzde 10,9 oldu.

Verilerin detaylarına baktığımızda, enflasyondaki düşüşün neredeyse tamamen haziranda gıda fiyatlarında görülen düşüşlerden kaynaklandığını görüyoruz. Geçen yılın Haziran ayında yüzde 1,2 oranında artan gıda ve alkolsüz içecek fiyatları bu yıl yüzde 1,1 düşmüş. Böylece, enflasyon endeksinde en fazla ağırlığa sahip olan bu harcama grubunda yıllık enflasyon yüzde 16,9’dan yüzde 14,3’e gerilemiş. Enflasyon endeksindeki payları dikkate alındığında, gıda grubunun enflasyona katkısı 3,7’den 3,1’e düşmüş.

Aşağıdaki tabloda, ana harcama grupları itibarıyla yıllık enflasyona katkıların (yüzde pay çarpı yüzde artış) karşılaştırmalı bir özeti yer alıyor.

Tabloda da görüldüğü üzere, haziranda görülen 0,8 puanlık düşüşün 0,6 puanı gıda grubundan gelmiş. Ayrıca, ulaştırma grubunda fiyatlar enflasyonun düşüşüne 0,3 puan katkıda bulunmuş. Kısmen mevsimsellik, kısmen de son aylarda döviz kurlarında görülen stabilite ve TL’nin değer kazanması sonucu haziranda enflasyonda görülen olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde devam edip etmeyeceği önemli bir soru. Enflasyon yaklaşık bir puanlık düşüşe rağmen şubattan bu yana çift basamaklı düzeylerde. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki ayda da enflasyonda düşüş olası gözüküyor. Ancak asıl kritik dönem ondan sonra başlayacak.

Geçen yıl ağustosta negatif olan aylık enflasyon oranı eylülde de yüzde 0,2 olmuştu. Eylül ayı genel olarak yeni sezon fiyatlandırmaların yapıldığı ve mevsimsel olarak enflasyonun yüksek seyrettiği bir ay.

Üretici fiyatlarında yıllık enflasyon kısmi bir düşüşe rağmen yüzde 15 seviyesinde. Bu göstergeler yüzde 5’lik enflasyon hedefiyle pek uyumlu değil. Ayrıca eylülden itibaren enflasyonun yeniden yükselişe geçme olasılığı da bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)