BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEnflasyon nasıl rahatlar?----

Enflasyon nasıl rahatlar?

Enflasyon nasıl rahatlar?
27 Kasım 2013 - 15:00 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Mert Öncü, Fed ve enflasyon merkezli açıklamalarda bulundu...

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Mert Öncü, kurdaki seyrin Fed ve enflasyona bağlı olduğunu ve önümüzdeki dönemde 1.95-2.05 aralığında hareket beklediklerini söyleyerek, kur 2.05'in üzerine çok çıkmadığı sürece enflasyonda rahatlama görüleceğini, 2014 sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 6.5-7 civarı olduğunu belirtti.
Öncü, kurda gevşeme beklediklerini ancak Fed'in adımları ve Türkiye'de enflasyonun seyrinin önemli olacağını söyledi. "Fed tahvil alımlarını bir anda azaltmaya başlarsa kurda ani yukarı hareket kaçınılmaz" diyen Öncü, "İç borç dinamiklerine, kaldıraç miktarına-ki çok düşük- baktığımızda orta vadede TL'nin değerlenmesi nispeten kaçınılmaz ancak kısa vadede çok volatilite göreceğiz. Dolar/TL'de önümüzdeki dönemde 1.95-2.05 aralığında hareket bekliyoruz" dedi.
 Kurdaki geçişkenlik nedeniyle enflasyonun yükseldiğini, petrol fiyatları ve hizmet sektöründe maaş artışlarının da yükselişte etkisi olduğunu söyleyen Öncü, dolar/TL 2.05'in üzerine çok çıkmadığı sürece enflasyonda yavaş yavaş rahatlama olacağı görüşünde. 
Enflasyonun ilk çeyrekte yüksek seyretmesini, ikinci çeyrekten itibaren rahatlamasını bekleyen Öncü, "2014'e soru işaretleri ile başlasak da yılın ikinci yarısı Türkiye için daha pozitif trendde gidebilir. Fed'in hareket tarzını daha çok anlayacağız, seçimleri bitirmiş olacağız. Irak, İran dengeleri daha bir oturmuş olacak, Suriye belki daha netleşmeye başlayacak.
Enflasyonu da daha iyi yönetebilirsek bu yılın yüksek aylık enflasyonları hesaplamadan düştükçe  yıllık enflasyon da düşme eğilimine girecektir. Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 8, 2014 sonunda ise yüzde 6.0- 6.5 seviyelerinde olmasını bekliyoruz" dedi.
TCMB son enflasyon raporunda yıl sonu tahminini bir önceki rapordaki yüzde 6.2'den yüzde 6.8'e yükseltirken, 2014 sonu için tahmin ise yüzde 5.3 seviyesinde. Öte yandan TCMB işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme olacağını bekliyor ancak enflasyonu yıl sonunda yüzde 6.8'e indirmeye yetmeyeceğini belirtti.
 "BÜTÜN SİLAHLARI KULLANMAK İÇİN HENÜZ ERKEN"
 Bankaların TCMB'nin referans faizinden yaptığı fonlamanın sınırlı olduğunu söyleyen Öncü, "Sektörde fonlamaların yüzde 60 civarı mevduat faizlerinden, yüzde 30 civarı uluslararası orçlanma üzerinden sağlanıyor. TCMB'den yapılan fonlama ise yüzde 5-6 civarlarında. TCMB'nin referans faizi manevi anlamda önemli ama gerçek sıkılaştırmanın etkisini sektör anlamında evduat faizlerinde yaşıyoruz. Mayıs'ta mevduat faizleri yüzde 5.5-6 iken bugün ortalama yüzde8-8.5 seviyeleri söz konusu" dedi. TCMB tarafından geçen hafta yapılan bir sunumda, aylık reponun kaldırılması sonrası para piyasası faizlerindeki toplam sıkılaşmanın Mayıs'tan itibaren yaklaşık 350 baz puana ulaşacağı belirtildi. Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlamadığını, yurtdışında da likiditede azalma olmadığını söyleyen Öncü, "Bunun sadece söylentisi bile yetti, piyasalar aşırı tepki verdiğini
düşünüyorum. Bizim gibi ülkelerde çıkış olmasa da girişler yavaşladı. Para çıkmaya başlarsa daha zor bir durum olacak ki TCMB daha görünür faiz artışlarıyla kurdaki likiditeyi daha aktif yöneterek süreci kontrol edecektir. Şu an ise bütün silahları kullanmak için erken" dedi. CMB'nin kurda seviyeye değil volatiliteye baktığını hatırlatan Öncü, "Diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile kıyaslanırsa TL volatilite açısından henüz orta sıralarda. TCMB de şu nda seviyeden çok ileride kurdaki volatiliteyi önlemek adına uygun adımlar atmaya çalışıyor. Bu iiş ve çıkışlar yavaş olduğu sürece reel kesim kendini hedge edebiliyor, risklerini kapatabiliyor" diye konuştu.  
Global olarak faizlerde yukarı yönlü trendin başlayacağı beklense de zamanlamasının ilinmediğini kaydeden Öncü, "Herkes portföylerinin belli bir miktarını yükselen faizlerden ararlanacak hale getirmeye çalışıyor, o nedenle FRN ve TÜFE'ye endeksli tahvillere yüksek talep var artacak da" dedi. 
Gelecek yıl yüzde 4 ve üstü büyüme beklediklerini söyleyen Öncü, büyümenin zayıflaması alinde KOBİ kredileri veya bireysel ihtiyaç kredileri gibi bazı segmentlerde ödeme sıkıntıları aşanabileceğini belirterek, "Fed normalize olana kadar Türkiye'de köprüler vs gibi 5-10 milyar olarlık büyük projelerin yürütülmesini, daha küçük 300-500 milyon dolar civarında olan reel esim yatırımlarının ise biraz daha defansif durmasını bekliyorum" dedi.
YURTDIŞI BORÇLANMA DEVAM EDECEK    
Öncü, son iki yıllık süreçte oldukça artan eurobond ihraçlarının piyasa elverdiği ölçüde gelecek yıl devam edeceğini söyleyerek, sendikasyonların çevrileceğini, seküritizasyon piyasasının da yavaş yavaş toparlandığını belirtti.
Önümüzdeki dönemde değişik seküritizasyon türlerinin, covered bond, VDMK benzeri ürünler gibi teminatlı borçlanma araçlarının artacağını, orta vadeli borçlanma (medium term note -MTN)
programlarının da kullanılmaya başlandığını söyleyen Öncü, MTN'ler farklı para birimi, vade gibi unsurlar açısından esneklik sağladığına dikkat çekiyor. Öncü, piyasa koşullarına bağlı olarak sektörün 2014'te MTN programı kapsamında 4-5 milyar dolar, eurobond, sermaye benzeri kredi, kredi katılım senedi (LPN) ve sukuk ihracı yoluyla ise 7-8 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirmesini, 12-13 milyar dolarlık sendikasyon, 1-2 milyar dolarlık seküritizasyon kredisi almasını bekliyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)