BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEn uygun krediye ulaşmak artık daha da kolay----

En uygun krediye ulaşmak artık daha da kolay

En uygun krediye ulaşmak artık daha da kolay
21 Ağustos 2013 - 16:45 www.finansgundem.com

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan reeskont kredisinde yapılan değişiklikleri değerlendirdi

Merkez Bankası 19 Ağustos 2013 tarihinde yaptığı açıklama ile Türk Eximbank’a tanıdığı reeskont limitini 5,5 milyar dolardan 11 milyar dolara yükselttiğini duyurdu.
    Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da bu çerçevede, son dönemde ihracatçılarımız açısından önemli ve piyasadaki en uygun maliyetli kaynak imkanı olan Reeskont Kredisinde ihracatçılar lehine önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.
    Reeskont kredilerinin vadesi uzatıldı
   
İhracatçılardan gelen yoğun talep doğrultusunda Merkez Bankası Kanunu değiştirilerek reeskont kredilerine ilişkin 120 günlük vade sınırlaması kaldırıldı. Bunun sonucunda, Merkez Bankası’nın onayı doğrultusunda reeskont kredilerinde azami vade 240 güne (sekiz aya) kadar uzatıldı. Böylece, reeskont kredisini rotatif bazda kullanan ihracatçılarımızın aval ve köprü kredi maliyetlerinde de önemli bir azalış gerçekleştirilebilecek. Dolayısıyla ihracatçılarımız da, piyasalardaki en uygun faiz oranlarının yanı sıra önemli bir maliyet avantajına daha kavuşturulmuş olacak.
    Ayrıca, KOBİ’lere son dört ayı Türk Eximbank kaynaklarından karşılanmak üzere 1 yıllık vadeli reeskont kredisi kullanma imkanı da getirildi. Böylece, daha önce en çok ihtiyaç duydukları uygun maliyetli reeskont kredilerine erişmekte sıkıntı yaşayan KOBİ’lerin de bu krediyi daha etkin olarak kullanabilmelerinin, dolayısıyla da önemli bir maliyet avantajı kazanarak rekabet güçlerini artırabilmelerinin önü açıldı.
    Türk Eximbank’ın reeskont kredileri halen piyasalardaki en uygun maliyetli kredi imkanı
    Türk Eximbank olarak Temmuz ayı içerisinde TL Reeskont Kredileri için faiz oranlarının haftalık olarak belirlenmesi uygulamasına geçilmişti. Bu uygulamaya devam edeceğiz. Öte yandan döviz cinsinden kullandırılacak Reeskont Kredileri için Faiz oranları 120 gün vade için Libor+0,75, 240 gün için Libor+1 ve 360 gün için de Libor+1,75 olarak belirlendi.
    Firma limitleri iki katına yükseltildi
   
Türk Eximbank’a tanınan reeskont limiti ile vadenin artırılması paralelinde ihracatçı firmalarımızın daha fazla kredi kullanmasını sağlamak amacıyla firma limitleri de yükseltildi. Bu çerçevede, Reeskont Kredileri kapsamında firma limitleri yarısı 120 gün vadeli, diğer yarısı 240 gün vadeli kullanılacak şekilde iki katına çıkartıldı. Dolayısıyla, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 120 milyon dolar olan firma limiti 240 milyon dolara, diğer ihracatçı firmalarımız için ise 90 milyon dolar olan limit 180 milyon dolara yükseltildi.
    İhracatçılarımızın krediyi daha kolay kullanmaları sağlandı
   
İhracatçılarımız önceleri sadece banka avalini haiz bono karşılığında Reeskont Kredisi kullanabilirken, ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler ile Bankamız nezdinde gayrinakdi limiti bulunan bankalar ile Kredi Garanti Fonu tarafından aval verilmiş bonoların yanı sıra artık Kesin Banka Teminat Mektubu ile de krediyi kullanabileceklerdir. Ayrıca, KOBİ’lerimizin Reeskont Kredisi imkanından daha etkin faydalanabilmeleri amacıyla halihazırda 200 bin dolar olan işlem alt limiti de KOBİ’ler için 50 bin dolara düşürülmüştür.
    MB kaynaklı krediler ihracatçılarımız açısından önemli bir kaynak imkanı olmaya devam edecek
    Merkez Bankası ile işbirliği içinde kullandırılan kredi programımız için Bankamıza tanınan reeskont limiti 2010 yılında 2 milyar dolar iken şu anda 11 milyar dolara yükseltildi. Türk Eximbank olarak biz de, bu dönemde kullandırdığımız Reeskont Kredisi miktarını 2010 yılında 1,1 milyar dolardan, 2012 yılında 10,5 milyar dolara yükselttik. 2013 yılının ilk sekiz ayında ise 8,1 milyar dolarlık Reeskont Kredisi kullandırdık. Limit artışı 2013 yılında ihracat sektörüne planladığımız tutarın çok daha üzerinde kredi kullandırmamıza imkan tanıyacak. Böylece, ihracatçılarımızın finansman maliyetleri düşürülerek rekabet güçlerini artırmalarına katkı sağlanabilecektir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)