BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEmin Hitay ‘girişimci ruhu’ anlattı----

Emin Hitay ‘girişimci ruhu’ anlattı

Emin Hitay ‘girişimci ruhu’ anlattı
17 Nisan 2014 - 15:30 www.finansgundem.com

“Liderlik Zirvesi” iş dünyasının ünlü isimlerini buluşturdu. Hitay Yatırım Holding Başkanı Emin Hitay 34 yıllık girişimcilik deneyimlerini paylaştı

Büyük holdinglerin kurucu başkanları, Türkiye’nin ve dünyanın önemli şirketlerinin CEO’ları, pazarlama ve satıştan sorumlu üst düzey yöneticileri ve yönetim otoriteleri ile akademisyenlerden oluşan seçkin konuşmacılar, önemli ve ilginç konular ile ‘’11. Liderlik Zirvesi’’nde buluştu.

Liderlik Zirvesi’nde bu yıl Kibar Holding Onursal Başkanı Asım Kibar, Mediasa Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Hitay Yatırım Holding Başkanı Emin Hitay, Abalıoğlu Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Abalıoğlu gibi duayen isimler konuşmacı olarak bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Zirvede ‘Onur Ödülü’ne layık görülen Hitay Yatırım Holding Başkanı Emin Hitay, “Başarıya Ulaşan Yenilikçi Kararların 4 Önemli Unsuru : Vizyon, Eylem, Değer Yaratma ve Sürdürülebilirlik” başlıklı ilgiyle dinlenen bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasına,  son dönemde girişimcilik kavramının yükselişine dikkat çekerek başlayan Hitay, “Girişim, önemli bir kavram ama değer yaratmak; bir fikri uygulamaya geçirerek adım adım başarıya ulaşmak çok daha önemli” dedi.

22 yaşında başlayan bir girişimcilik öyküsü
Girişimci olma kararını çok genç  yaşlarda aldığını belirten duayen iş adamı, “1980 yılında henüz 22 yaşındayken bilgisayar programcısı olarak çalışıyordum. Sınırlarını başkalarının belirlediği bir dünyanın bana göre olmadığını anladım ve kendi işimi kurmaya karar verdim. Tanıdığım bir tekstil firmasının sahibinden, bana iş vermesini rica ettim. Ancak yanında çalışmak istemediğimi söyledim.  Outsourcing kavramı henüz ortada yokken, outsourcing benzeri bir modelle girişimciliğe adım attım. 34 yıllık girişimcilik serüvenim böylece başlamış oldu”  şeklinde konuştu.

En iyi girişimcilerin esnaf ailelerinden çıktığını belirten Hitay, “Çünkü, esnaf çocukları okul dışındaki zamanlarını babasının yanında geçirir. Bir esnaf dükkanı, bildiğimiz şirketlerin küçük bir kopyası gibidir: Satın alma, satış, depo, tahsilat... Esnaf çocukları depoda hangi üründen ne kadar var, borç ve alacak nedir hepsini aklında tutar. Bu onlara, bütünü görebilme yeteneği kazandırır” dedi.

Başarısızlığı tatmadan devamlı yükselişte olan bir grafiğin gerçekçi olmadığının altını çizen Emin Hitay, “Geçtiğimiz yıllarda Özyeğin Üniversitesi’nde Başarısızlık Zirvesi’nde konuşmacı idim. Orada ‘her girişimci bir gün mutlaka başarısızlığı tadacaktır’ demiştim.  Girişimciyseniz, ömür boyu sürecek hatalar üniversitesine de kaydınızı yaptırdınız demektir. 34 yılda 30’un üzerinde şirket kurdum. Hepsi başarılı olmadı. Para kaybettik, zaman kaybettik.  Ama önemli olan başarısızlıklara rağmen yola devam edebilmek, ayakta kalabilmek. Mandela’nın çok sevdiğim bir sözü var : ‘Hayattaki en büyük zafer hiçbir zaman düşmemekte değil, her düştüğünde ayağa kalkmakta yatar.’
 
Başarılı girişimin olmazsa olmazları
Keyifli sunumunda, “başarı”nın formülüne değinen iş adamı, “Vizyon, uygulama, değer yaratma ve sürdürülebilirlik kavramları, benim için başarının formülünü oluşturuyor. Her birini tamamlayan projeler değer yaratıyor. Vizyon çok önemli. İyi bir fikrinizin olması lazım. Diğer adım, uygulama... Fikrin er meydanı uygulamadır.  Söylemesi kolay, yapması zordur.  Eğer, bir değer yaratmıyorsanız, fikrinizi hayata geçirmenin de anlamı yoktur.  Ortaya çıkardığınız değerin sürdürülebilir olması, devamlılık taşıması gerekir” şeklinde konuştu.

 “İsteyin ama bütün hücrelerinizde hissederek isteyin”
Türkiye’nin önemli şirketlerinin üst yöneticilerinden oluşan dinleyici kitlesine hitap eden Emin Hitay, istemek ve sebat etmenin altını çizerek; “Asım Kibar’ın konuşmasını büyük bir keyifle dinledim. Ben de Asım Bey’le aynı kavramın altını çizeceğim: istemek. İstemek, çok önemli.  Hedefinizi içselleştirerek, onu damarlarınızda hissederek isteyin. Bir şeyi çok isterseniz, beyniniz uyurken bile onu gerçekleştirmek için sizden habersiz çalışır. Öte yandan sebat etmek de çok önemli. Bir işi sonuna kadar, sabırla sürdürmeye kararlı olun. Rehavet, bir girişimcinin sözlüğünde hiç olmamalı...”  dedi.

Sunumunun sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan başarılı iş adamı, “altın kural”ını dinleyicilerle paylaştı. “Hayat ödülü hak edene verir, hak etmeyenden alır. Mazeret yok” diyen Emin Hitay “Siz hak eden tarafta olun” diyerek sözlerini tamamladı.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özlem ünal 22 Nisan 2014 14:14

    İyi kalpli, sade, insandan & halden anlayan, gerçek dost ve kimseyi ziyan etmeyen "adam gibi 1 adamdır" artı idolümdür ... Söylediklerine ve yaptıklarına güvenerek, benzer yollarda ilerlemeye çalışmak, ondan alınabilecek en kral tüyodur ... Allah güzel kalbine göre versin herşeyi ...

  • Ahmet 18 Nisan 2014 13:21

    Ben bir esnaf çocuğuyum ve sunumunuzdaki örneğiniz beni çok mutlu etti, gelecek hayallerime dair heyecanlandırdı.Dilerim ben de sizin kadar başarılı olabilirim ileride. Daha çok yolumuz var.

  • Ümit Taylan18 Nisan 2014 13:18

    Emin Bey, sunumunuzu keyifle dinleyenlerden biriydim. Doğallığınız, samimiyetiniz, başarı ve başarısızlık öyküleriniz beni çok etkiledi. Ne mutlu size ki hak eden tarafta olmuşsunuz ve ödüllendirilmişsiniz. Hep böyle kalın. Sevgi ve saygılarımla,

  • Sibel Haberdar18 Nisan 2014 12:52

    Emin Bey'in sunumu gerçekten çok keyifliydi. Dinleyici açısından yaşanmış, her bir cümlesi deneyime dayanan kişisel başarı hikayelerini dinlemek ders gibi oluyor.