BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araç satışları yavaşlıyor, sahne hibrit araçların----

Elektrikli araç satışları yavaşlıyor, sahne hibrit araçların

Elektrikli araç satışları yavaşlıyor, sahne hibrit araçların
25 Aralık 2023 - 16:02 www.finansgundem.com

ABD’de elektrik araç satışları beklenen düzeyde gerçekleşmezken hibrit araçlara yönelik talepte artış gözleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de elektrikli araç satışlarındaki patlamanın sona ermiş olabileceği düşünülüyor. Ancak Amerikalıların rekor sayıda hibrit araç satın alması kafaları karıştırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalı otomobil üreticileri, karbon emisyonlarını azaltmaya ve yakıttan tasarruf etmeye kararlı alıcıların teşvikiyle gelecek yıllarda elektrikli araçların satışlarda hakimiyet kuracağı fikrine geleceklerini bağladılar. Ancak bu hikayenin rota değiştirdiği gözleniyor.

Çeyrek asırlık teknoloji yeniden benimseniyor

The Associated Press’ten Tom Krisher’in haberine göre, şimdiye kadar elektrikli araç satışları artarken, satış hızının, endüstrinin içten yanmalı motorlardan uzaklaşmaya yönelik iddialı takviminin oldukça gerisinde kaldığı görülüyor. Bunun yerine, alıcılar popülaritesi giderek artan çeyrek asırlık bir teknolojiyi giderek daha fazla benimsiyor: 'Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için benzinden pil gücüne geçiş yapan hibrit araçlar.’

Edmunds.com'a göre, 2023 yılında şu ana kadar Amerikalılar 1 milyondan fazla hibrit araç satın aldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76 artış gösterdi. Geçen yıl olduğu gibi yakın bir tarihte, alımlar 2021'in toplamının altına düşmüştü. Üstelik bu yılın rakamlarına, benzin-elektrik sistemi devreye girmeden önce pil gücüyle kısa mesafe kat eden 148.000 plug-in hibrit satışları dahil değil.

Elektrikli araç satış oranı yüzde 7

Elektrikli araç satışları bu yıl 1 milyonun üzerinde yıllık rekora yaklaşsa da yıldan yıla büyüme oranları durmaya başladı. Elektrikli araçlar hâlâ ABD'deki tüm otomobil satışlarının yalnızca yüzde 7'sini oluşturuyor.

Yavaşlama, otomobil üreticileri arasında alıcıların elektrikli araçlara olan ilgisinin azaldığı yönündeki endişeleri artırmış durumda. Bazı şirketler üretimi kısıyor ve yeni pil veya montaj tesisleri için planlarını küçültüyor.

Hibritlerin birçok alıcı için hızla tercih edilen seçenek haline gelmesinin nedenleri farklılık gösteriyor. Elektrikli araçların yüksek fiyatlarından, şarj istasyonlarının azlığı konusundaki endişelere ve hibritlerin, elektrikli araçların yaşattığı sorunlar olmadan aynı avantajların çoğunu sağladığının kabul edilmesine kadar çeşitlilik gösteriyor.

Ülkenin Toyota'nın ardından iki numaralı hibrit satıcısı olan Ford, beş yıl içinde satışları dört katına çıkarmaya yetecek kadar hibrit üretmeyi planlıyor. Dört yıl önce ABD'deki hibritlerin çoğunu elektrikli araçlar lehine terk eden General Motors, şimdi onları geri getirmeyi düşündüğünü açıklıyor.

Bu arada anketler, tüketicilerin şarj istasyonlarının mevcudiyeti veya elektrikli araçların satış fiyatları konusunda tedirgin olmaya devam ettiğini gösteriyor; hatta çoğu durumda federal hükümetin elektrikli araç alımları için sağladığı vergi kredileri de buna dahil ediliyor.

Edmunds.com otomobil web sitesinin yöneticisi Ivan Drury, “Standart hibritiniz çoğu insan için en anlamlı olanı. Sanırım insanlar, şarj etme zahmetiyle veya zorluklarıyla uğraşmak istemiyor” diyor.

Hibrit araçlar bir miktar egzoz borusu kirliliği yayıyor. Ancak yalnızca benzinli motorla donatılmış otomobillere göre daha az yakıt yaktıkları için emisyonları da daha az oluyor. Dahası, hibritlerin satın alma fiyatları benzinli araçların fiyatlarına benziyor ve genellikle benzer elektrikli araçlara göre çok daha düşük seyrediyor. Tekerlekleri verimli bir şekilde döndürmek için hem benzin motorunu hem de akü gücünü kullanan hibritlerin bu yıl yükselişe geçmesinin bazı önemli nedenleri şu şekilde sıralanıyor…

Karbon azaltımı

Kontrol edilemeyen yangınların, sıcak hava dalgalarının ve daha yoğun fırtınaların çoğalması, daha fazla insanın iklim değişikliğini, daha az karbon yayan yakıt yakarak hafifletmeye yardımcı olabilecek ciddi bir kriz olarak görmesine yol açıyor. Ancak bu insanlar arasında bile bazıları elektrikli bir aracın uzun mesafeler kat etmeye olanak sağlayacağı konusunda şüpheci olmaya devam ediyor.

Hibrit satışlarda lider olan ve elektrikli araçlara doğru yavaş yavaş ilerleyen Toyota'nın Kuzey Amerika satış ve pazarlama sorumlusu Jack Hollis, “İnsanlar karbonu azaltma fikrine katılmak istiyor. Bence hibrit onlara en çok aradıkları şeyi veriyor” diyor.

Daha düşük fiyat

Elektrikli araç fiyatları, esas olarak federal vergi kredileri ve pazar lideri Tesla'nın yaptığı fiyat indirimlerinin bir sonucu olarak düşüyor. Yine de hibritlerden veya benzinli araçlardan hala daha pahalı durumdalar.

Geçen yıl yaklaşık 63.000 dolar ile zirve yaptıktan sonra, ortalama elektrikli araç satış fiyatı Kasım ayında 60.500 doların biraz üzerine düştü; buna vergi kredileri veya bunları yayınlamayan Tesla'nın fiyatları dahil değil. Bununla birlikte, alıcıların Çin'den veya ABD'ye düşman olduğu düşünülen diğer ülkelerden pil malzemeleri içeren arabalar satın almaları durumunda tam kredi talep etmelerini sınırlayacak kurallar nedeniyle, 2024'te daha az sayıda elektrikli araç muhtemelen vergi kredisine hak kazanacak.

Bir hibritin ortalama fiyatı ise yaklaşık 42.000 dolar seviyesinde sabitlenmiş durumda. Tipik bir hibritin maliyeti ise benzinli muadilinden biraz daha fazla seyrediyor. Ayrıca, hibrit araçların elektrikli araçlara kıyasla kilometresinin yani menzilinin de çok daha iyi olduğu biliniyor.

Yaşam tarzına yönelik ihtiyaçlar

Yakın zamanda Jefferson City, Missouri'ye taşınan Angie Rodesky, çocuklarının ondan eski aracının yerine bir Tesla almasını istediğini söylüyor. Emisyonların azaltılmasına yardımcı olması için elektrikli bir araç kullanmayı düşünse de, Rodesky, Florida ve Delaware'deki çocukları görmek için sık sık seyahat ettiğinden bir RAV4 hibritte karar kıldığını söylüyor.

55 yaşındaki Rodesky, “Bir şeyi prize takıp o kadar uzağa gidememekten korkuyorum, çünkü Delaware'den Missouri'ye 16 saatlik bir yolculuk var. Sürüş yapması rahat ve yakıt tüketimi iyi olan bir araca sahip olduğumdan emin olmam gerekiyordu” şeklinde konuşuyor.

Soğuk hava

Satıcılar, birçok hibrit alıcının araştırma yaptığını ve soğuk havanın elektrikli araç pilinin menzilini azalttığını bildiğini söylüyor. Yeni araçların yaklaşık yüzde 80'inin elektrikli olduğu Norveç'te yapılan testler, elektrikli araçların kış aylarında menzilinin yüzde 10 ila yüzde 36'sını kaybettiğini ortaya koyuyor.

ABD'de elektrikli araç alımlarının çoğu, şarj istasyonlarının daha yaygın olduğu ve havanın genellikle daha sıcak olduğu kıyılarda gerçekleşiyor. İstasyonların birbirinden daha uzak olduğu Orta Batı'da ise tüketiciler kış mevsiminde menzilin azalmasından endişe duyuyor ve tercihlerini buna göre yapıyor.

Güvenilirlik

Tüketici raporları bu yılki otomobil güvenilirliği araştırmasında hibrit araçların endüstrinin en güvenilir güç sistemi türü olduğunu ortaya çıkarıyor. Elektrikli araçlar ise en az güvenilir olanlar olarak öne çıkıyor. Tüketici raporları, elektrikli araçların aksaklığa eğilimli yeni teknoloji içerdiğini söylerken bunun hibrit araçlarda daha az olduğu ifade ediliyor.

Hibrit araçların Amerika Birleşik Devletleri'nde yirmi yılı aşkın bir süredir satılması nedeniyle otomobil üreticilerinin araçların mühendisliğini ve yapısını iyileştirmek için oldukça zamanı oldu. Consumer Reports'un otomobil testlerinden sorumlu kıdemli yöneticisi Jake Fisher, genel olarak daha uzun süre üretilen araçların daha güvenilir olduğunu söylüyor.

Yine de…

Analistler, Amerika Birleşik Devletleri'nde hala hibritlerden daha fazla elektrikli araç satılacağını düşündüklerini söylüyor. Endüstri, hükümetin yardımıyla çok daha fazla şarj istasyonu inşa etmek için harekete geçiyor. Ford, GM, Hyundai ve diğerleri, araç sahiplerinin, araçlarını Tesla'nın yaygın istasyonlarının çoğunda şarj etmeleri konusunda anlaşmaya varmış durumda. Sektör, fişlerini Tesla'nınkiyle eşleşecek şekilde standartlaştırıyor.

Doğru akım hızlı şarj cihazlarıyla şarj süreleri daha hızlı hale gelebiliyor. Pil teknolojisinin de muhtemelen soğuk havalarda menzili artırmasının sağlanması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de gelecek yıl elektrikli araçların fiyatlarının düşmesi ve aylık ödemelerin kolaylaşması bekleniyor. Buna ek olarak, zamanla daha sıkı yakıt ekonomisi ve kirlilik düzenlemelerinin de otomobil üreticilerini muhtemelen daha fazla elektrikli araç satmaya zorlayacağı tahmin ediliyor.

Rusya’nın ilk elektrikli otomobili alay konusu oldu!

 

Elektrikli araç ithalatına 'yetkili servis' ve 'çağrı hizmeti' zorunluluğu

 

Elektrikli otoda ÖTV düzenlemesi tüketici için ne anlama geliyor

 

Elektrikli otomobil fiyatları düşecek mi?

 

Elektrikli araçlar ile yıllık 100 milyar dolar tasarruf mümkün

 

ABD’den elektrikli araç pazarında atılım

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)