BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElektrik borcu rekora koşuyor!----

Elektrik borcu rekora koşuyor!

Elektrik borcu rekora koşuyor!
22 Ocak 2015 - 09:57 www.finansgundem.com

Diyarbakır Belediyesi'nin elektrik borcu rekora koşuyor. 90 milyon TL’lik borçta çözüm Ankara’da…

Geçtiğimiz günlerde Dicle Edaş (DEDAŞ), uzun süredir görüşmesine ve yasal bildirimlerde bulunmasına rağmen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimlerinin elektriğini 90 milyon TL’ye ulaştığı gerekçesiyle kesti. Diyarbakır Belediyesi, 2014’te yılında güncel elektrik tüketim bedelini ödeyerek borçları reddetti. Diyarbakır Belediyesi yöneticileri kamuoyuna borcumuz yoktur açıklaması yaptı. Bunun üzerine, DEDAŞ, yöneticileri ellerinde belgeleri kamuoyuna sunarak Diyarbakır Belediyesi’nin borçlarını kamuoyuna açıklamak zorunda kaldı. Buna göre, sadece Diyarbakır Belediyesi’nin borcu 90  milyon TL’ye ulaşıyor. Sadece arıtma tesisinin gecikme faizi ile birlikte borcu 49 milyon TL. DEDAŞ’ın dağıtım yaptığı Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Batman illerindeki bütün belediyelerin borcu 260 milyon TL düzeyinde gerçekleşiyor. DEDAŞ yetkilileri, kendilerinin satın alarak dağıttıkları elektriğin parasını 3 gün içerisinde ödemekle yükümlü olduklarını ancak kurumlara dağıttıkları elektriğin parasını tahsil edemedikleri için bir işletme olarak faaliyetlerinde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Sektör yetkilileri Dicle Elektrik’in peşin olarak satın aldığı elektriğin parasını tahsil edemezse abonelere elektrik veremeyeceğini aktarıyor. Uzmanlara göre Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak illerinde yaşanan durum da bundan ibaret.  Yetkililer elektriğin parasını, yıllarca tahsil edemeyen bir ticari işletmenin faaliyetlerini sürdürmekte zorluk yaşayacağını kaydediyorlar.

BELEDİYELER BORCU REDDEDİNCE AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDIK
 
Konuyla ilgili DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, kamuoyuna şu bilgileri paylaştı:
 
‘’Belediyelerin borcunu ayrı ayrı, mahremiyet konusu olduğunu düşündüğümüzden açıklamıyorduk. Ama ısrarla borçlarının olmadığı yönündeki açıklamalar nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyduk. Borç tahsilatında son çare olarak kesinti uygulaması yapıyoruz. Bütün diyalog kanallarını açık tutuyoruz. Tüm diyalog kapılarını açık tutuyoruz. Sonuç alamaz isek son çare olarak elektrikleri kesiyoruz.
 
BORÇLU BELEDİYELERİN BORCU KESİLDİ
 
Dün 6 ilde borcu bulunan belediyelerin elektriği kesildi. Diyalog halinde olduğumuz Batman Belediyesi, İller Bankası aracılığı ile borcunu ödemek için uzun vadeli kredi talebinde bulundu. Batman Belediyesi’nin 8 milyon TL kadar borcu olduğu halde burada kesme işlemi yapmadık. Bütün belediyelere örnek olacak bir uygulama. Ama diğer belediyelerde böyle bir girişim görmedik. Diğer belediyeler de borçları ile ilgili aynı uygulamayı yapabilirler. İller Bankası acil borçlara karşılık uzun vadeli kredi veriyor. İller Bankası ile belediyelerin içme suyu borçlarına çözüm bulunması amacıyla uzun süreden bu yana sürdürdüğümüz görüşmeler, olumlu sonuç verdi. İller Bankası’ndan aldığımız bilgiye göre, belediyeler içme suyu borçlarını ödemek için uzun vadeli kredi kullanabilecekler.  Batman Belediyesi de bunu uyguladı.
 
BORCUN BELGESİ BASINA GÖSTERİLDİ
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 88-90 milyon TL borcu var. Arıtma Tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Belgeli konuşmak durumundayız. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. Bunlar Belediyenin 29.01.2002 tarihinde bize başvurarak bizden 28016 ve 28017 nolu aboneleri arıtma tesisi olarak abonelendirmek istediklerini bildirmişler. Sadece Arıtma Tesisi’ne ait 28016 nolu abonenin 30 milyon 949 bin lira borcu var. Gecikme faizi ile birlikte 49 milyon 129 bin TL borcu bulunuyor. Bu borçları nedeniyle dün elektrikleri kesildi.
 
Bunun dışında DEDAŞ ile DİSKİ arasındaki bir protokolden bahsediliyor. Anlaşmazlık olan ihtilaflı borçların tahsil edilmeyeceğine dair 20 şubat 2014 tarihli protokol elimizde. Bu protokolde borcun alınmayacağına ait bir hüküm yok. Neyi almayacağız, dağıtım bedelini. Faturalar içinde yüzde 2’lik dağıtım bedeli vardır. Faturalar bölünemez, ancak biz iyi niyet göstererek sürekli yüzde 2’lik dağıtım borcunu bir kenara bırakarak faturanın aslını almışız. Ödenmeme konusundaki imzaladığımız tek protokol da budur.
 
Bir başka konu, Büyükşehir Yasası ile köyler belediyelere devredildi, köyler mahalle oldu. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ve geçici 1. Maddesi uyarınca bu mahalleler belediyelere devredildi. Oluşturulan komisyonlarda da biz yer almıyoruz. Bu komisyon elektrik borçları da belediyelere devretti. Biz bundan dolayı eski köy, yeni mahalle olan yerlerin elektrik borcunu talep ediyoruz. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün komisyon kararını tanımayacaklarına, bu borçları tanımadıklarına dair bize gönderdiği yazı var. Tabi bu kanun gereği yapılmış işlemlerin kabul edilmemesi konusu var.
 
DEDAŞ’a ait olmayan borcun peşindeler iddialar var. Devir öncesi TEDAŞ’ın borçlarının bir kısmı devlete kaldı, bir kısmı bize devredildi. Devlete kalanlar devir tarihinden önce belediye içme suları, tarımsal sulama borçları, resmi daire ve sokak aydınlatma borçlarıdır. Bunların takibini biz yapmıyoruz. Bunun dışında kalan borçların tamamı bize aittir.
 
KESİNTİ YAPILAN YERLERDE USULSÜZ ELEKTRİK BAĞLANDI
 
Kesintileri yapılan yerlerin bir çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Bunun yanı sıra 4 hizmet binamızın suları kesildi. İşletmelerimiz mühürlendi.  Mühürleme gerekçeleri henüz bize sunulmadı. ‘Sayaç kontrolü yapıyoruz’  diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaçla uğraşan kuruluş olduğumuz için biliyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu.  1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi. Şu anda susuşuz. 90 milyonu bulan borcundan dolayı elektriğini kestiğimiz yerlerin ise elektrikleri var.
 
Ticari kuruluşuz ama kamu hizmeti sunuyoruz. Para kazanmak için elektriği kesmiyoruz, ticari faaliyetlerimizin devamı, vatandaşın hizmet alabilmesi için kesmek işlemi yapılıyor. Borcu olmayan yerin elektriğini kesinlikle kesmiyoruz. Belediyenin onlarca hizmet binası var. Bunların kesemez miydik ? Bunların eksilir ama içme suyunun kesilmez mantığı var. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik. Neden gidip dağda, bayırda su şebekelerinin elektriğini keselim ?
Kesinti olmasa su kadar önemli elektrik gidecektir. Elektrik hizmeti, sudan çok daha maliyet ve finansman gerektiriyor. Bu olmaz ise yarın hepimiz elektriksiz kalırız. Bunun olmaması için olmazsa olmazımızdır bu.
 
DEFALARCA BELEDİYEYİ BİLGİLENDİRDİK
 
Zamanlama konusu:  Son 1 aydır 6 ilde 260 milyon borç var, 5.5 milyon insan susuz kalacak haberleri bıktırdı basını biliyorsunuz. Halkı da, Valiliği de DİSKİ’yi de bilgilendirdik defalarca. Geçen hafta Valiliğe yazı yazdık, bütün yolları denediğimize inanıyoruz, kesmeye başlayacağız, tarih olarak da 19-23 Ocak tarihlerinde yapılacak diye resmi yazı da sunduk.
 
Arıtma ve su pompalarının elektriklerinin kesilmesi konusu var. Borcun büyüğü de orda. 49 milyon borç var. DİSKİ’ye ait ilçeler de dahil 45 abonesi kesildi. Bunun yüzde 5*0’den fazlası şu an usulsüz biçimde bağlandı.
 
Bizim halka karşı savaş açma gibi bir düşüncemiz olmamıştır olamaz. Sürekli diyalog içindeyiz, iyi niyet gösteriyoruz. Bölge genelinde yüzde 75, hatta bazı ilçelerde yüzde 95 dolayında kayıp kaçak vardır, hala devam ediyor. Bu denli kayıp, kaçak kabul edilemez. Dicle Elektrik olarak, ticari faaliyetlerimizi gerçekleştirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bu kadar aşırı tüketim olduğu halde vatandaşa savaş açma gibi düşüncemiz yokken, bir abone için neden savaş açalım. Bu algı yanlıştır. ‘’
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rukiye27 Ocak 2015 13:22

    Benim eşim de çiftçi, tedaşın gelin helalleşelim kampanyasından yararlandık bizde borcunu ödedi inşallah ilerde bir sıkıntı çıkmaz bize çünkü bu tarımsal sulama masrafları diğer çiftçilere de yükleniyor, bu durumda bütün çiftçiler duyarlı olsa. bu kampanya 2 şubata kadar sürüyo ve 5 taksit yapıolar bilgilenin bilgilendirin.

  • Serkan Dağ27 Ocak 2015 13:20

    millet borcunu ödemiyor ki tabii böyle olacak borcunu ödeyen de arada kaynayıp gidiyor

  • osman hat27 Ocak 2015 13:19

    er ya da geç alıcak tedaş borçları o almadan siz ödeyin 2 şubat son tarih tarımdan kaynaklı elektrik borçları için

  • TORUN22 Ocak 2015 12:39

    DİYARBAKIR HALKI BENDEN ZENGİN AMA BORCUNU ÖDEMİYOR İHTİYACI OLANA YARDIM EDİLSİN AMA GERİSİNE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM,