BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiEkran kartı krizi çıktı, fiyatlar fırladı----

Ekran kartı krizi çıktı, fiyatlar fırladı

Ekran kartı krizi çıktı, fiyatlar fırladı
03 Ağustos 2021 - 09:57 www.finansgundem.com

Dünyada ekran kartında yaşanan tedarik krizi, panellere de sıçrayınca fiyatlar da uçtu. Güney Koreli üreticiler LCD panelde fiyatları % 70 artırdı. Bu durum TV, bilgisayar ve telefonlara da % 10-20 zam olarak yansıdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle evde geçirilen vakit artınca, TV, bilgisayar, notebook ve diğer teknolojik gereçlerin satışları katlandı. Artan talep sonrası ekran kartında yaşanan tedarik sıkıntısı şimdi de ekran panelinde yaşanıyor. Güney Koreli üreticiler ekran paneline yüzde 70'e varan oranda zam yaparken bu durum şimdiden TV, bilgisayar ve telefonlara yüzde 10 ila 20 arası zam olarak yansıdı.

SORUN DEVAM EDİYOR

Pandemi nedeniyle üretimde yaşanan aksamalara talep artışının da eklenmesiyle tüm dünyada LCD panelde bir hammadde sıkıntısının baş gösterdiğini belirten Asus Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, "Panel bulamıyoruz şu anda. Sadece biz değil, tüm üreticiler kapasite yetersizliği sebebiyle sorun yaşıyor. 2021 sonuna kadar da böyle gidecek gibi görünüyor" dedi.

EN BÜYÜK ÜRETİCİ KORE

Ekran panellerinin telefondan bilgisayara ve televizyona kadar pek çok ürün grubunda kullanıldığını ifade eden Boğaziçi Bilgisayar Genel Müdürü ve Türkiye Bilişim Derneği (TÜBİDER) Başkan Yardımcısı Ümit Önder de "Tüketici artık daha büyük ve kaliteli ekran istiyor. Bu eğilim pandemi döneminde artarak devam edince Güney Kore'deki üreticiler talebe yetişememeye başladı. Yine Kovid-19 vakaları nedeniyle fabrikalardaki üretim hacmi yüzde 100'lerden yüzde 70-75'lere geriledi. Tüm bu etkenlerle ekran paneli fiyatları ürününe göre yüzde 15 ila yüzde 70 arasında zamlandı. 220 dolarlık mal 300-350 dolarlara çıktı" dedi.

AYLIK ZAM %18.7'YE ULAŞTI

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre temmuzda fiyatı önceki aya göre en çok artan harcama kalemi yüzde 18.77 ile ses ve görüntü sistemleri oldu. BrandZone'un araştırmasına göre ise televizyon fiyatlarında son 4 ayda yüzde 9-12.3 artış yaşandı.

YENİ FİRMALAR ÜRETİME BAŞLIYOR

PhIlIps ve AOC Monitörleri Türkiye Satış Müdürü Mustafa Gümüş 2020'nin 6'ncı ayından bu yana ekran paneli bulmakta sıkıntı yaşandığına dikkat çekiyor. Eskiden 55-60 dolara aldıkları ekran panellerine bugün 100 dolar ödemek zorunda kaldıklarını belirten Gümüş, "Ekran panelindeki fiyat artışları monitör fiyatlarını yükseltti. Türkiye, geçen yıl 930 bin adet monitör ithal etti. Bu yıl bu sayı 1 milyona çıkar düşüncesindeydik ama navlun bedelleri, dövizdeki yükseliş ve ekran paneli sorunu nedeniyle 800-850 binlerde kalır" dedi. Gümüş, dünyadaki sorunu gören bazı yabancı şirketlerin panel üretim işine girmeye başladığını söyledi.

Çin'den çip dağıtıcılarına soruşturma

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)