BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler % 7 seviyelerinde büyüme bekliyor----

Ekonomistler % 7 seviyelerinde büyüme bekliyor

Ekonomistler % 7 seviyelerinde büyüme bekliyor
10 Haziran 2018 - 13:26 www.finansgundem.com

Ekonomistler Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 seviyelerinde büyümesini tahmin ediyor

Türkiye'nin 1. çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 11 Haziran'da açıklanacak. AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan 19 ekonomist, GSYH 1. çeyrek büyümesinin yüzde 6,9 olmasını beklerken, 2018 yıl sonu büyüme beklentisini ise yüzde 4,7 olarak hesapladı.

Şekerbank Başekomisti Elif Girgin, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin, 2017'yi yüzde 7,4'lük büyüme ile 2013 yılından bu yana görülen en güçlü performansıyla tamamladığını belirterek, "Bu performansta sektörel teşvikler, 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) ile sağlanan destekleyici kredi politikaları ve çeşitli vergi indirimlerinin katkısı gözardı edilemez." dedi.

Türkiye gibi genç bir nüfusa sahip, gelişmekte olan bir ülkenin büyümesinin neredeyse yarısının yatırımdan kaynaklanmasının umut verdiğini dile getiren Girgin, bu yatırım talebinin ciddi bir ithalat ihtiyacı doğurarak net ihracatın katkısını yatay seviyede bıraktığını kaydetti.

Girgin, yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomideki eş zamanlı ve genele yayılan büyümenin oluşturduğu olumlu beklentilerin etkisiyle gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimser beklentilerin hakim olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bu olumlu global görünümü ve içeride kamunun destekleyici hamleleri ile yüzde 7 civarında bir büyüme kaydedeceğini tahmin ediyoruz. Yine hanehalkı tüketimi, yatırım harcamaları ve kamu harcamaları ilk üç katkı sağlayıcı olarak görülürken, net ihracatın (ithalatın ciddi bir artış kaydetmiş olduğuna dair beklentimiz sebebiyle) manşeti ciddi miktarda baskılayacağını tahmin ediyoruz. Fakat önümüzdeki dönem ilişkin olarak önde gelen merkez bankalarından özellikle ABD Merkez Bankası (Fed), ABD ekonomisinin beklentinin üzerinde güçlü seyrediyor olması ile, sıkılaştırma hamlelerini hızlandıracak gibi görünmektedir. Bu durum bizi ve diğer gelişmekte olan ülkeleri de etkileyecektir."

Girgin, 1. çeyrek güçlü büyümesi sonrasında ekonomide sağlıklı olduğunu düşündükleri bir yavaşlama öngördüklerini kaydederek, 2018'de Türkiye'nin cari açık dengesini ve enflasyon görünümünü zorlamayacak şekilde yüzde 5-5,5 bandında bir büyüme performansı sergileyeceğini tahmin ettiklerini aktardı.

"İNŞAAT YATIRIMLARININ BÜYÜMEYE KATKISI YÜKSEK OLACAK"

QNB Finansbank Ekonomistti Deniz Çiçek de 2018 ilk çeyrek büyümesinin yıllık bazda yüzde 7,2 olmasını tahmin ettiklerini kaydederek, "Geçen yılın aynı çeyreğiyle iş günü farkı olmadığından, takvim etkisinden arındırılmış büyümenin manşet orana yakın olmasını bekliyoruz." dedi.

Çiçek, sanayi üretim endeksinin, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 9,8 artarak önceki çeyrekteki yüzde 10,5'e göre sınırlı bir ivme kaybı gösterdiğini anımsatarak, bu ivme kaybının GSYH'nin içindeki sanayi katma değerine de yansıyacağını söyledi.

Öte yandan ilk çeyrekte inşaat cirosunun bina dışı (altyapı vb.) inşaat kaynaklı olarak yıllık bazda yüzde 46 artış kaydettiğini dile getiren Çiçek, "Bu artıştaki enflasyon etkisini arındırdığımızda dahi, inşaat katma değerinin oldukça güçlü artacağı sonucuna varıyoruz. Buna paralel olarak, harcamalar tarafında da inşaat yatırımlarının büyümeye katkısının yüksek olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiçek, 2017'nin son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,3 olarak gerçekleşen büyüme verisinin 2018 ilk çeyrekte de büyük bir değişim göstermesini beklemediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekonomik güven endeksi gibi öncü göstergelerdeki zayıflama, ikinci çeyrekten itibaren büyüme hızında belirgin yavaşlama olacağını gösteriyor. Küresel faizlerdeki yükseliş, finansal piyasalardaki oynaklık ve para politikasındaki sıkılaşma sebebiyle ekonomik aktivitenin önümüzdeki dönemde daha da yavaşlamasını bekliyoruz. Maliye politikasının da sıkılaşması durumunda bu eğilim güçlenecektir. Bununla beraber ihracat ve turizm gelirlerindeki artış iç talepteki yavaşlamayı kısmen telafi edebilir. Bu koşulları dikkate alarak, ilk çeyrekteki yüksek büyüme beklentimize rağmen, yüzde 5,8 olan 2018 büyüme tahminimizi aşağı revize etmeyi değerlendiriyoruz."

"YIL GENELİNDE YÜZDE 4,5-5 BANDINDA BÜYÜME BEKLİYORUZ"

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, büyüme görünümünün başta sanayi üretimi olmak üzere öncü göstergelerdeki güçlü seyir ve ihracatın büyümeye artan katkısı çerçevesinde iç talepten beslenebileceğini belirterek, "Ekonomiye verilen büyük desteklerle iç tüketim kanalından büyüme desteklenmek istenmektedir. Kamu yatırımlarında da hızlı bir şekilde artış devam etmektedir." dedi.

Erkan, hanehalkı harcamaları ile hükümet harcamalarının büyümeye güçlü katkı vermesinin büyümede alt bileşenler olarak tüketim ve yatırım kalemlerini öne çıkarabileceğini kaydederek, "Büyüme hesaplamasında kullanılan birçok göstergenin geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiğini tahmin ediyoruz. Sanayi üretim verilerindeki ilk çeyrek trendi çerçevesinde de büyüme görünümünü güçlü görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Büyüme verisinde beklentilerinin ilk çeyrekte yüzde 6,5 seviyesinde olduğunu bildiren Erkan, yılın genelinde ise yüzde 4,5-5 patikasında büyüme olmasını beklediklerini dile getirdi.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri11 Haziran 2018 11:29

    Büyüme rakamları TUİK'in rakamlarıdır. Yani Türkiye İstatistik kurumunun rakamlarıdır. TUİK bir devlet kuruluşudur, yani tarafsız bir kurum değildir. Büyüme rakamlarını neye göre belirlediğini araştırabilirsiniz. Bunlar göreceli olaylardır. Hükümet rakamları siyasete uygun yani oy kaygısıyla öne sürer, inanıp inanmamak size kalmıştır. Enflasyon ve GSMH yada bakmak gerekir.

  • biri11 Haziran 2018 10:44

    yaşasın büyüyoruz.. çok zengin olduk.. bir refah rir refah...mutlu insanlar ülkesi..

  • kaktust10 Haziran 2018 18:15

    alım gücü günden güne eriyen bizlerin yaşadıgı ,bu güzel ülkemizin neresi büyüyor anlamdım vede göremedim , daha dogrusu kimse anlamıyor ve göremiyorda,anlaşılan birileri iyi büyüyor

  • recai10 Haziran 2018 16:31

    ana muhalefet bu büyümeden cok rahatsiz olur tam secim üzeri..

  • Kaçan Grup10 Haziran 2018 15:13

    Türkiye %7 büyüyorsa ben de alım gücümün artmasını beklerim, ama artmıyor. Gelirlerim enflasyon kadar bile artmıyor. Kim büyüdüyse ona hayırlı olsun.

  • erol g.10 Haziran 2018 14:09

    ÜLKEMİZİN TOPLAM BORÇLARI %7 DEN DE FAZLA BÜYÜR BİZDEKİ BÜYÜME İTHALAT BÜYÜMESİYLE OLUYOR İhracat büyümesi ile değil

  • Ver mehteri10 Haziran 2018 13:51

    Gör vatandaş gör. Rakamlar ortada.Avrupa sı Amerika sı büyümede % 3 u 4 ü yakalayamazken büyümede Türkiye dünya 1.si.. Onlar bile şaşırıyor Türkler bunu nasıl başarıyor diye...Ekonomi kötü diyenlere duyurulur..

  • Ver mehteri10 Haziran 2018 21:31

    Yallah Amerika ya o zaman hiç bekleme. Bu büyüme rakamı , geçen yıla göre 100 ün üzerine 7 koyduysak bu oranda büyüyen var mı onu söyle sen. Büyüme oranımız diğer ülkelerden iyimi hem de çok iyi..

  • kaktust10 Haziran 2018 18:23

    2017 yılı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sıralamasına göre şu an Dünya’nın en büyük ekonomisi konumundadır. 18 Trilyon 37 Milyar Dolar büyüklüğünde,Türkiye, GSYH sıralamasında şu an itibariyle bu listenin 718 Milyar .