BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB üyesi faiz artış hızının düşmesi için resesyonu işaret etti----

ECB üyesi faiz artış hızının düşmesi için resesyonu işaret etti

ECB üyesi faiz artış hızının düşmesi için resesyonu işaret etti
06 Eylül 2022 - 15:53 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks uzun ve derin bir resesyon yaşanması halinde ECB'nin faiz artış hızını düşürebileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks’a göre Euro Bölgesi’nde yaşanabilecek derin bir resesyonun enflasyonu düşürmesi halinde ECB faiz artış hızını yavaşlatabilir.

Kazaks, Eurofi Konferansı için yazdığı bir makalede altta yatan fiyat baskılarının artması halinde ise yetkililerin faiz artış hızını sürdürebileceğine vurgu yaptı.

“Çekirdek enflasyonun sürekliliği ve bu durumun enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi, ücret dinamikleriyle birlikte istikrarlı bir Faiz artış hızının sürdürülmesine karar verilmesi konusunda kilit faktör olacak” diyen Kazaks, “Enflasyonu aşağı çekecek geniş çaplı ve uzatılmış resesyona dair riskler faiz artışlarının yavaşlatılacağına veya durdurulacağına işaret eder” ifadelerini kullandı.

"Nötr faiz üzerine çıkmakta tereddüt edilmeyecek"

Öte yandan Letonyalı merkez bankacı ECB’nin faizleri para politikasının genişleyici veya kısıtlayıcı olmadığı nötr faiz oranının üzerine çıkarmakta tereddüt etmeyeceğini belirtti.

ECB’nin diğer bazı üyeleri de Eurofi Konferansı için para politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

“Net bir sıkılaştırma veya hatta çok hızlı bir normalleşme, Aktarım Güvence Mekanizması'nı ve reel ekonomiyi haksız yere istikrarsızlaştırabilir ve kısa vadede enflasyon hedefine ulaşmayı zorlaştırabilir” diyen ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno, “Benzersiz doğası göz önüne alındığında para politikası arz şokları karşısında daha sabırlı olmalı” dedi.

Bloomberg HT'de yer alan haberde, büyük şoklar ve alışılmadık derecede yüksek enflasyon seviyelerinde bile yavaş normalleşme politikasının enflasyonun hedefe yakınsaması ile tutarlı olmasının muhtemel olduğunu vurgulayan Centeno, enflasyon beklentilerinin her koşulda sabit kalacağını kabul edemeyeceklerini dolayısıyla enflasyon beklentilerinin istikrarsızlaşması durumunda güçlü bir tepki vermeye hazır olunması gerektiğini altını çizdi.

"Enflasyon zirveye yaklaştı"

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı ve yine Yönetim Konseyi Üyesi olan Yannis Stournaras ise enflasyonun zirveye yaklaştığını ve istikrarlı bir yavaşlama sürecine gireceğine inandığını söyledi. Görüşünün temel olarak enerji ve emtia fiyatlarında varsayılan bir ılımlılığa ve arz darboğazlarının kademeli olarak hafifletilmesine dayandığını ifade etti.

Stournaras, “Önümüzdeki toplantılarda, toplantı bazında bir yaklaşımla politika faizlerinin kademeli olarak normalleştirilmesi uygun olacaktır. Hareketlerin hem zamanlaması hem de hızı, arz kesintilerini ve aynı zamanda fiyatlar üzerindeki daraltıcı baskıları yansıtabilecek enflasyon risklerine ilişkin değerlendirmemizin gelişimine bağlı olacaktır” dedi.

ECB`den 75 baz puan faiz artırımı bekleniyor

 

ECB faiz artışıyla tarihe mi geçecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)