BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB faiz artışıyla tarihe mi geçecek?----

ECB faiz artışıyla tarihe mi geçecek?

ECB faiz artışıyla tarihe mi geçecek?
05 Eylül 2022 - 16:25 www.finansgundem.com

Hafta içerisinde yapılacak ECB para politikası toplantısı 75 baz puanlık faiz artışını beraberine getirebilir. ECB daha önce sadece 1999 yılında teknik bir ayarlama amacıyla bu büyüklükte bir faiz artışı gerçekleştirmişti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısı bir süredir piyasaların en önemli gündem maddelerinden birisi. Ekonomistler uzun bir süredir ECB’nin eylül ayı toplantısında faiz artırmasını öngörüyordu. Bu öngörüler geçtiğimiz hafta açıklanan rekor AB enflasyon rakamları ve işsizlik rakamlarının yeni bir dibe ulaşmasıyla birlikte güçlendi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ECB temmuz ayı toplantısında 11 yıl sonra ilk kez Faiz artırmış ve politika faiz oranlarını 50 baz puan yükselterek yüzde -0,5’ten yüzde 0’a getirmişti. Ancak geçtiğimiz hafta ECB yönetim kurulu üyeleri enflasyonun 1970’lerdeki gibi sürekli olarak daha yüksek istihdam ücretlerine ve yüksek fiyatlara neden olacak sürekli bir yükselişinin önüne geçmek için “zorunlu” bir “önden yüklemeli” faiz artışı için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Yatırımcılar, ECB'nin tarihinde ikinci kez faiz oranlarını yüzde 0,75 oranında artırmasının güçlü bir olasılık haline geldiği yönünde pozisyon alıyor. Bu durum Avrupa tahvil getirilerinin de artmasına sebep oldu. ECB’nin ilk 75 baz puanlık faiz artırımı euronun 1999 yılında piyasaya sürülmesinden sadece kısa bir süre sonra teknik bir ayarlama amacıyla gerçekleştirilmişti.

Financial Times’ın haberine göre Morgan Stanley Ekonomisti Jens Eisenschmidt, “Yaklaşan toplantıdaki kilit karar 50 baz puan ile 75 baz puan faiz artırımı arasında olacak. Her iki ihtimalin de iyi argümanlara sahip ve birbirine çok yakın olduğunu düşünüyoruz. Ancak nihayetinde, eylül ayının açık bir kararlılık sinyali göndermek için en iyi fırsatı sunduğunu daha büyük bir faiz artırımını savunanların galip geleceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley yetkilisine ECB ayrıca, hedeflenen uzun vadeli refinansman operasyonları veya TLTRO olarak bilinen bankalara aşırı ucuza kredi vermeye hazırladığı milyarlarca dolarlık kaynağı azaltmayı da yeni önlemler olarak açıklayabilir. Bununla birlikte FT’den Martin Arnold, bilanço düşürme gibi diğer hamlelerin yapılması için ekim veya aralık ayı toplantılarının bekleneceğini öngörüyor.

Hedge fonu devi parasını Avrupa’daki krize yatırdı

 

Avrupa Merkez Bankası tarihi dönemeçte

 

Eylül ayında borsaları FED düşürecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)