BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakECB: Ticari gayrimenkul piyasası yıllarca zorlanabilir----

ECB: Ticari gayrimenkul piyasası yıllarca zorlanabilir

ECB: Ticari gayrimenkul piyasası yıllarca zorlanabilir
21 Kasım 2023 - 12:42 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi'nin ticari gayrimenkul piyasasının yıllarca zorlanabileceğini ve banka kredi defterlerini, yatırım fonlarını ve sigortacıları açıkta bırakabileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Finansal İstikrar Gözden Geçirmesi raporunda, "Banka ticari gayrimenkul portföylerinin nispeten sınırlı büyüklüğü, tek başlarına sistemik bir krize yol açma ihtimallerinin düşük olduğu anlamına gelse de, daha geniş bir piyasa stresi durumunda önemli bir güçlendirici rol oynayabilirler" dedi.

Konut ipotekleri banka kredi defterlerinin yaklaşık %30'unu oluştururken, ticari gayrimenkuller yaklaşık %10'luk bir paya sahiptir.

ECB, "Bu türden olumsuz bir sonuç, yatırım fonları ve sigortacılar gibi CRE'ye önemli ölçüde maruz kalan finansal sistemin diğer bölümlerinde de büyük kayıplara yol açacaktır" diye ekledi.

Ticari gayrimenkul işlemleri 2023'ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %47 azaldı.

ECB, bu durumun fiyatların ne kadar düştüğünü söylemeyi zorlaştırdığını, ancak bloğun borsada işlem gören en büyük ev sahiplerinin net varlık değerine göre %30'un üzerinde bir iskonto ile işlem gördüğünü ve bunun 2008'den bu yana en büyük iskonto olduğunu söyledi.

Gayrimenkul firmalarına verilen banka kredilerinden oluşan bir örneklemin, finansman maliyetlerindeki son artışın, zarar eden firmalara verilen kredilerin payının ikiye katlanarak %26'ya kadar çıkmasına neden olabileceğini ima ettiğini belirten ECB, sıkılaşan finansman koşullarının piyasaların beklediği gibi iki yıl boyunca devam etmesi ve firmaların vadesi gelen tüm kredilerini yenilemelerinin gerekmesi halinde bu oranın %30'a çıkacağını öngördü.

ECB, "Bu kredi defterinde, özellikle de hem daha yüksek finansman maliyetlerinin hem de azalan karlılığın birkaç yıl boyunca devam etmesinin beklendiği düşünüldüğünde, önemli kırılganlıklar var. Salgın öncesi karlılık ve düşük-uzun faiz oranları temelinde kurulan iş modelleri orta vadede sürdürülemez hale gelebilir" dedi.

ECB yetkilisi Villeroy'dan faiz mesajı

 

Nagel: ECB 'uyanık' olmalı

 

ECB: Şirketlerin yüzde 40'ı üretimlerini dost ülkelere kaydırmak istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)