BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası: Borç şeffaflığını artırın----

Dünya Bankası: Borç şeffaflığını artırın

Dünya Bankası: Borç şeffaflığını artırın
17 Şubat 2022 - 09:24 www.finansgundem.com

Dünya Bankası, yeni raporunda gelişmekte olan ülkelerin finansal kırılganlıklarının azaltılması için borçların şeffaflığının artırılması çağrısı yaptı. Rapora göre işletmelerin yarısı borçlarını ödeyemeyecek olmaktan dolayı endişeli.

Dünya Bankası'nın yeni raporuna göre gelişmekte olan ülkeler, pandemi krizi ile şeffaf olmayan borçların yarattığı finansal kırılganlık nedeniyle artan riskler ile karşı karşıya kaldı. DÜNYA'nın aktardığına göre Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin daha sağlıklı finansal sektörler oluşturmanın üzerinde odaklanması gerektiğini belirtiyor..

“Dünya Kalkınma Raporu 2022: Adil Bir Toparlanma için Finansman” başlıklı raporda, hanehalklarının, işletmelerin, bankaların ve hükümetlerin bilançolarının birbirleri ile sıkı bir şekilde bağlantılı olduklarından dolayı risklerin gizlenmiş olabileceği yer alıyor. Dünya Bankası, yüksek donuk kredi ve gizli borç seviyelerinin, krediye erişimi zayıflattığını ve düşük gelirli hanehalkları ve küçük işletmeler için finansmana erişimi orantısız bir şekilde azalttığını aktarıyor.

Dünya Kalkınma Raporu, finansal risklerin erken aşamada tespit edilmesi de dahil olmak üzere bazı öncelikli eylem alanlarını özellikle öne çıkarıyor. Tüm zorluklar ile eşzamanlı olarak mücadele etmek için gerekli mali hareket alanına ve kapasiteye sahip çok az ülke olduğu düşünüldüğünde, rapor, ülkelerin kendi bağlamlarına dayalı olarak kaynaklarını nasıl önceliklendirebileceklerini açıklıyor.

Rapor: İşletmelerin %46’sı borçlarını ödeyemeyecek

Rapora göre Kovid pandemisi sırasında gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen işletme anketleri, işletmelerin yüzde 46’sının borçlarını ödeyemez hale geleceklerini tahmin ettiklerini ortaya koyuyor. Kredi temerrütlerinin sert bir şekilde artabileceği ve hükümetlerin destek sağlamaları ile birlikte özel sektör borçlarının hızla kamu borcu haline dönüşebileceğinin altı çiziliyor.

Yeniden yapılandırma riskleri maskeliyor

Kriz sonucunda gelirlerde ve işletme gelirlerinde kaydedilen ciddi daralmaya karşın donuk kredilerin payı halen büyük ölçüde etkilenmemiş durumda ve beklentilerin altında bulunuyor. Dünya Bankası raporuna göre bu durum yeniden yapılandırma politikalarından ve gevşetilen muhasebe standartlarından kaynaklanıyor olabilir. Bunların maskelediği önemli düzeylerdeki gizli riskler ise ancak destek politikalarının geri çekilmesi ile birlikte belirgin hale geliyor.

İflas mekanizmaları iyileştirilmeli

Rapor, sıkıntılı kredilerin proaktif bir şekilde yönetilmesi çağrısı yapıyor. Birçok hanehalkı ve şirket, düşen bireysel ve kurumsal gelir seviyeleri sebebiyle sürdürülemez hale gelen borç seviyeleri ile karşı karşıya. Etkili ifl as mekanizmaları, uzun vadeli borç sıkıntısı ve ekonomik toparlanmanın etkililiğini azaltan “zombi” şirketlere kredi kullandırımı gibi risklerden kaçınılmasına yardımcı olabilir. İflas mekanizmalarının iyileştirilmesi, özellikle küçük işletmeler için olmak üzere mahkeme dışı çözümlerin kolaylaştırılması ve borç afl arının teşvik edilmesi, özel sektör borçlarının düzenli bir şekilde azaltılmasına yardımcı olabilir.

Hanelerin 3, işletmelerin 2 aylık nakit rezervi var

Raporda düşük ve orta gelirli ülkelerde, hanehalklarının yüzde 50’sinin temel tüketimlerini 3 aydan fazla sürdürebilecek rezervinin olmadığı belirtiliyor. İşletmeler ise ortalama olarak sadece iki aylık giderlerini karşılayabilecek kadar nakit rezervine sahip olduklarını bildiriyor.

'Enflasyon krizi, finansal kırılganlıkla yayılabilir'

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass rapor hakkında şunları söyledi: 

Enflasyon ve artan faiz oranlarından kaynaklı ekonomik krizin, finansal kırılganlık sebebiyle yayılması riski söz konusudur. Sıkılaşan küresel finansal koşullar ve birçok gelişmekte olan ülkedeki sığ iç borç piyasaları özel sektör yatırımlarını kaçırmakta ve toparlanmayı baskılamaktadır. Krediye geniş tabanlı erişim ve büyüme odaklı sermaye tahsisi doğrultusunda çalışmak kritik öneme sahiptir. Bu, küçük ve daha dinamik şirketlerin ve büyüme potansiyeli yüksek sektörlerin yatırım yapmalarını ve istihdam yaratmalarını sağlayacaktır.

Dünya Bankası Başekonomisti Reinhart ise şu ifadeleri kullandı:

Krizden önce görmedikleriniz, krizin sonunda ortaya çıkar” Dünya Bankası Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Carmen Reinhart konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle uyarıyor: “Krizlerden önce genellikle görmediğiniz şeylerle krizin sonunda karşılaşırsınız. Birçok kırılganlığın gizli kaldığını tahmin etmek için sebepler mevcuttur. Toparlanmayı destekleyecek ve kredi büyümesini sağlayabilecek sağlıklı bir finansal sistemi desteklemek için özel olarak tasarlanan eylemleri erkenden önceliklendirmenin tam zamanıdır. Eğer bunu yapmazsak, en kötü etkilenecek kesimler en kırılgan durumdaki kesimler olacaktır.

 

Dünya Bankası'ndan Tunus'a kredi

 

IMF ve Dünya Bankası, Fas'taki yıllık toplantı planını 2023'e erteledi

 

Dünya Bankası'ndan Burundi'ye destek paketi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)