BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDoğrudan yabancı yatırımlar 2021 yılında pandemi öncesi seviyelerine çıktı----

Doğrudan yabancı yatırımlar 2021 yılında pandemi öncesi seviyelerine çıktı

Doğrudan yabancı yatırımlar 2021 yılında pandemi öncesi seviyelerine çıktı
09 Haziran 2022 - 15:04 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Dünya Yatırım Raporu'na göre, doğrudan yabancı yatırım 2021 yılında pandemi öncesi seviyelere çıkarak yaklaşık 1,6 trilyon dolara ulaştı.

UNCTAD'ın "Uluslararası Vergi Reformları ve Sürdürülebilir Yatırım" başlıklı raporunda, belirsizlik ve riskten kaçınma ortamıyla başa çıkabilmek için gelişmekte olan ülkelerin uluslararası toplumdan önemli ölçüde yardım alması gerektiği belirtildi.

Raporda, bu yıl için beklentilerin daha olumsuz olduğuna işaret edildi.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "Üretken kapasite, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine yönelik yatırım ihtiyacı çok büyük. Bu alanlardaki mevcut yatırım eğilimleri olumlu değil," dedi. Grnyspan, "Şimdi harekete geçmemiz önemli. Ülkeler, yaşam maliyeti krizinden kaynaklanan çok endişe verici acil sorunlarla karşı karşıya olsalar da, uzun vadede yatırım yapabilmemiz önemli." şeklinde görüş belirtti.

2020'de düşük bir tabandan çıkan küresel doğrudan yabancı yatırım akışları, artan birleşme ve satın alma faaliyetinin ivmesi, gevşek finansman ve büyük altyapı teşvik paketleri nedeniyle uluslararası proje finansmanındaki hızlı büyüme ile geçen yıl yüzde 64 artarak 1,58 trilyon dolara yükseldi.

2021'de doğrudan yabancı yatırım girişleri için ilk 10 ekonomi ABD, Çin, Hong Kong, Singapur, Kanada, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika, Rusya ve Meksika oldu.

2022 beklentileri olumsuz

Bu yıl, Ukrayna'daki savaş, yüksek gıda ve yakıt fiyatları ile daha sıkı finansmandan oluşan üçlü bir krizle sonuçlandığından, iş ve yatırım ortamı önemli ölçüde değişti. Doğrudan yabancı yatırım ufkunu gölgeleyen diğer faktörler arasında yenilenen pandemi etkileri, büyük ekonomilerde daha fazla faiz artışı olasılığı, finansal piyasalarda olumsuz hava ve potansiyel bir durgunluk yer alıyor.

Yüksek kârlara rağmen, çok uluslu şirketlerin denizaşırı ülkelerdeki yeni projelere yaptığı yatırımlar geçen yıl pandemi öncesi seviyelerin hala beşte bir altında bulunuyor.

İlk çeyreğe ilişkin ön veriler, sıfırdan proje duyurularının küresel olarak yüzde 21, sınır ötesi birleşme ve satın alma faaliyetlerinin yüzde 13 ve uluslararası proje finansmanı anlaşmalarının yüzde 4 düştüğünü gösteriyor.

Raporda, "UNCTAD, 2021'deki büyüme ivmesinin sürdürülemeyeceğini ve 2022'de küresel doğrudan yabancı yatırım akışlarının büyük olasılıkla aşağı yönlü bir yörüngede hareket edeceğini, en iyi ihtimalle sabit kalacağını öngörüyor. Ancak, değer açısından akışlar nispeten istikrarlı kalsa bile, yeni proje faaliyetinin yatırımcı belirsizliğinden daha fazla zarar görmesi muhtemeldir." değerlendirmesi yapıldı.

Döviz mevduatları 213,3 milyon dolar arttı

 

ECB, faiz oranlarını değiştirmedi

 

IBM, Rus çalışanlarını işten çıkarıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)