BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaretteki gerilemenin nedeni ne?----

Dış ticaretteki gerilemenin nedeni ne?

Dış ticaretteki gerilemenin nedeni ne?
30 Mayıs 2014 - 10:34 www.finansgundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, dış ticaret açığı rakamlarını değerlendirdi

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, altın ihracatındaki duraksamanın, dış açıktaki gerileme ivmesini Nisan ayında sınırladığını kaydetti.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Ocak ayında ihracat %7.9 artışla 13.45 milyar dolara çıkarken, ithalatın ise %9.5'lik gerilemeyle 20.66  milyar dolara indiğini kaydederek, "İthalat büyük ölçüde beklentilere paralel gelirken, ihracatta ise altın ihracatının durması beklentilerden sapma olmasına neden oldu" diye konuştu.

Ekonomist Serdar Şenol, bu durumda aylık dış ticaret açığının 7.2 milyar dolarda kaldığını, yıllık açığın ise 95.4 milyar dolardan  92.2 2milyar dolara kadar gerilediğini belirterek, "Altın dışında bakıldığındaysa ihracat artışı %10.5'e çıkarken, ithalat  ise%0.21'lik azalma göstermiş oluyor. Cari açık bazında ise Nisan ayında 4.9-5 milyar dolar bandında bir gerçekleşme olmasını bekliyoruz. Böylece yıllık açık 60 milyar dolardan 57 milyar dolara inebilecek" dedi.

Nisan ayında altın ihracatının devamlılık gösteremeyebileceğinin görülmüş olduğunu vurgulayan Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sürecin devam etmemesi halinde yaklaşık 7 milyar dolarlık net altın ithalatının, ihracata dönüşmemesi ihtimali gündeme gelebilir. Bu anlamda, dış açıkta yılın kalanındaki gerileme eğilimi de iyimser beklentileri karşılamakta yetersiz kalabilir.

Cari açık tarafından baktığımızdaysa, halen 48-50 milyar dolarlık yıl sonu düzeyinde gerileme kesin gözükürken, 42-44 milyar dolar düzeylerine gerileme olması altın ihracatını devam etmemesi halinde imkanlı olmayacaktır. Bu durumda yıllık açığın GSYH'ya oranı ancak %6 seviyesine kadar inebilmiş olacak."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)