BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakDev bankalar emlak sektöründe iyimserliği yükseltti----

Dev bankalar emlak sektöründe iyimserliği yükseltti

Dev bankalar emlak sektöründe iyimserliği yükseltti
24 Şubat 2022 - 17:58 www.finansgundem.com

Emlak geliştiricileri daha yeni ve yeşil ticari binalar için milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor. Dev banka ve şirketlerin emlak alımları da iyimserliği körüklüyor. Ancak kaç çalışanın ofise döneceği henüz belirsiz.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şubat ayında Londra’da toplanan yaklaşık 100 emlak geliştircisi ve yatırımcı arasında, 2020’nin mart ayında korona virüsün ortaya çıktığı dönemden bu yana ilk kez iyimserlik hakim. Şirketler ve yatırımcılar Londra’da yer alan ofis binalarını hedef alan nakit miktarını ve şirketlerin ödemeyi kabul ettiği rekor miktarlardaki kiraları konuştu. Aynı zamanda rekabetin yüksek olduğu da dile getirildi. Emlak şirketi Knight Frank ise, ofislere yönelik talebin hiç olmadığı kadar yüksek olup olmadığını sordu.

Son dönemde boş masaların arasında ofiste çalışan herkes için, bu sorunun cevabı oldukça açık. Ancak İngiltere’de hükümet pandemi kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanırken, emlak şirketlerinin güveni artıyor. İşverenler yüksek maliyetli yeni kira sözleşmeleri imzalıyor ve yatırımcılar ofis binalarına milyarlarca pound yatırım yapıyor. Aktivite özellikle Londra’nın merkezinde yüksek. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre West End bölgesinde, Google şubat ayında 1 milyar dolarlık alım yaptığını açıkladı.

Londra’da bu hafta 2020’nin ekim ayında satışa çıkan The Scalpel isimli bina, 820 milyon sterline alıcı buldu.

Ofislerin geleceği için güven oyu niteliği taşıyan bir anlaşma da Canary Wharf bölgesinde yapıldı. Citigroup ikonik gökdeleninin restorasyonu için üç yıllık ve 100 milyon sterlinlik bir yatırım açıklamasında bulundu. Ancak trend bunlarla sınırlı değil. Londra’nın merkezi haricindeki bölgelerde ofislere harcanan 8,9 milyar sterlin bugüne kadar kaydedilen yıllık en yüksek üçüncü miktar oldu. Aralık ayında NatWest Manchester’da yer alan bir bina için 292 milyon sterlin ödedi. Bu anlaşma Londra dışında İngiltere’de bir ofis için ödenen en yüksek miktar oldu.

Tüm bu aktivite ise çalışanların pandemi sonrasında şehir merkezlerine seyahat ederek ofislerde çalışmak isteyeceğine yönelik bir tahmin üzerine gerçekleşiyor. Çalışanların ne istediği ise belirsiz. İsviçre bankası UBS Avrupa Emlak Stratejisi ve Araştırmaları Başkanı Zachary Gauge, “gerçekte bunun bir kanıtı yok, ofise dönüş Omikron varyantı nedeniyle büyük bir darbe aldı” dedi.

İngiltere’de evden çalışma zorunluluğu kaldırılmış olsa da ülkede ofise dönüş tam anlamıyla gerçekleşmedi. Şubat ayı boyunca ofisler yaklaşık %25 doluluk oranına ulaştı. Pandemi öncesi ise bu seviyeler %55 ila %60 civarındaydı.

İngiltere’de çalışanların üçte biri 2020’nin mart ayından bu yana ofislere gitmedi. Bu durum özellikle de Londra’nın merkezi için büyük bir sorun. Financial Times’ın haberine göre Londra’nın merkezinde yer alan perakendecilerin satışları, pandemi öncesi seviyelere kıyasla %55 daha düşük. İlan edilen her 10 iş pozisyonunun birinden fazlası, tamamen uzaktan çalışma pozisyonu oldu. Milyonlarca şirket en azından kısa vadede evden çalışma imkanı tanıyacak. ABD’de Pew tarafından yapılan bir anket çalışmasında çalışanların %60’ının evden çalışmayı tercih ettiği ortaya çıktı.

İngiltere’de de şirketlerin haftanın bazı günleri ofise gidilen hibrit çalışma modellerini benimsemesiyle, ofis alanlarında boşluk oluştu. Gayrimenkul geliştiriciler de ofise dönüş konusunda oldukça iyimser. Ancak emlak sektörü ofise dönüş tahmininde yanıldığı takdirde, bunun etkileri çok ağır olacak.

Hong Kong bankacılığında fintek depremi

 

Dev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor

 

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)