BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev ABD bankalarının kredi mücadelesi----

Dev ABD bankalarının kredi mücadelesi

Dev ABD bankalarının kredi mücadelesi
30 Ağustos 2021 - 15:01 www.finansgundem.com

ABD bankaları rekor hızla kredi koşullarında standartları gevşetiyor. Bankalar yeni şirketleri kendilerine çekmek için birbirleriyle savaş halinde.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Banka kredilerinde ikinci çeyrekte standartlar rekor bir hızla düşürülüyor. Gevşek para politikaları ve devam eden ekonomik toparlanma ise kredilerde rekabeti tetikliyor. Yılın ikinci çeyreğinde, UBS analistlerine göre bankaların %25’i hem tüketici kredilerinde hem de kurumsal kredilerde kredi koşulları gevşetti. Kredilerde standartların ve koşulların gevşetilme hızı ise 2000 yılından bu yana rekor bir seviyeye ulaştı.

ABD Merkez Bankası (FED) temmuz ayında kredi sorumlularıyla gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonucunda, bireysel ve ticari kredilerde “bu dönemde 2005 yılından bu yana en kolay erişimi sağlandığını” ortaya koydu. Bankalar ve diğer kredi kurumları arasında yeni krediler için kızışan rekabet de pandeminin başlangıcından bu yana küresel borçlanmanın hızla artmasına neden oldu.

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisi ortaya çıktığında şirketler ilk aşamada acil durum önlemi olarak banka kredilerine yöneldi ve kredi büyümesi hızlandı. Ancak hükümet ile merkez bankasının aldığı destek önlemleri de yatırımcıların şirketlere kredi verme taleplerinde yeni bir dalgayı tetikledi. Aynı zamanda tüketiciler de hükümet tarafından yapılan teşvik ödemelerini, borçlarını ödemek için kullandı.

Bunun sonucunda kredi kartı gibi tüketici kredilerinde bir düşüş görüldü ve kurumsal krediler bankaların dışındaki alanlara kaydı. Ancak yine de bankalar bu dönemde borç anlaşmalarını düzenleyerek elde ettikleri işlem ücretlerinden rekor seviyelerde gelir elde etti. UBS verileri bankaların tüketicilere ve küçük işletmelere kredi verirken göz önünde bulundurduğu kriterleri düşürmesinin, yeni krediler için şirketleri çekme hamlesi olduğunu gösterdi. Bunun sonucunda da tahvil ve kredi piyasalarında kredi standartlarının düşmesiyle ilgili halihazırda yüksek olan endişelerin daha da artmasına neden oldu.

Bankacılar, analistler, kredi derecelendirme kurumları ve yatırımcılar ise şimdilik batık kredi oranlarının düşük olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeni ise en riskli kredilerin dahi parasal politikalar tarafından destekleniyor olması.

UBS Analisti Matthew Mish, riskli krediler ve borçların geri ödeneceğine yönelik iyimserlik arasındaki gerilimin, “şiddetli bir rekabeti” doğurduğunu söyledi. Açıklamasında, “köpük işaretleri ya da riskli ve düşük kaliteli kredileri görmek olumlu değil” ifadesini kullandı. Devamında, “FED faiz oranlarını düşük tutmaya devam ettiği takdirde, aşırı borçlanmayı beraberinde getirebilir” açıklamasında bulundu.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre faiz oranları hem şirketlerin hem de tüketicilerin borçlanma kapasitesi için oldukça önemli. Daha düşük borçlama maliyetleri genellikle daha az batık kredi ortaya çıkarıyor. S&P Global Ratings önümüzdeki 12 ayda kredi notu düşük olan “spekülatif” şirketler için batık kredi oranının %2,5’e düşmesini bekliyor.

Bu rakam ise bugün %4 seviyesinde. Mish birçok kredi oranında göz önünde bulundurulan nominal ABD Hazine tahvili getirilerinin, riskli kurumsal kredilerde batık kredi oranlarıyla korelasyon taşıdığını söyledi. Mish, “FED’in politikasını sevin ya da sevmeyin köpük ve risk alımı konusunda endişeli olanlar bir süre daha endişelenmeye devam edecek, çünkü FED’in politikalarının etkisi batık kredi oranlarını baskılamayı sürdürecek” dedi.

Milyarder yatırımcıdan kripto para eleştirisi: Değersiz balon

 

ECB yetkilisinden yavaşlama sinyali

 

Wells Fargo’nun borsalardaki favori sektörü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)