BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDeflasyon ABD ekonomisi için neden tehlikeli?----

Deflasyon ABD ekonomisi için neden tehlikeli?

Deflasyon ABD ekonomisi için neden tehlikeli?
20 Kasım 2023 - 17:58 www.finansgundem.com

Fiyatların düşmesi kulağa hoş gelse deflasyonun tehlikeli olma ihtimali de bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, yüksek faiz kampanyasının yardımıyla enflasyonu yenmek üzere. Ancak uzmanlar, enflasyonu deflasyonun takip edebileceğini ve bunun da bazı riskleri barındırdığını söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yüksek enflasyon sona ermiş gözüküyor. Ancak özellikle iş dünyası liderleri, ekonomistler ve yatırımcılar, fiyatların düşmesi kulağa hoş gelse de ‘deflasyon’un tehlikeli olabileceğinin altını çiziyor.

Ekonomistler, yatırımcılar ve patronlar endişeli

Cnn’den Elisabeth Buchwald’ın haberine göre, iki yılı aşkın süredir hızlı fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra, bazı mağazalardaki indirimler kesinlikle çok ihtiyaç duyulan bir mola gibi gelebilir. Ancak özellikle iş dünyası liderleri, ekonomistler, yatırımcılar ve patronlar bu konuda o kadar da istekli değil.

ARK Investment Management'ın kurucusu ve teknoloji yatırımcısı Cathie Wood, The Wall Street Journal'a, fiyatların düşüşünü ifade eden deflasyondan, tersi olan enflasyona kıyasla daha çok endişe duyduğunu söylüyor. Deflasyona atıfta bulunan Wood, “Bunun işaretlerini giderek daha fazla görüyoruz” diyor.

Home Depot CEO'su Ted Decker, bu hafta başlarında şirketin kazanç açıklamasında yatırımcılara, bakır ve kereste gibi emtia fiyatlarının düşmesinin Home Depot'un üçüncü çeyrek kazançlarını ‘olumsuz etkilediğini' söylüyor.

Fiyatlar düşükse insanlar neden daha fazla alım yapmıyor?

Öğrencilerin Ekonomi 101'de öğrendikleri ilk derslerden biri, bir malın fiyatı yüksek olduğunda insanların o maldan daha az talep etmesidir. Ve bir malın fiyatı düşük olduğunda insanlar o maldan daha fazla talep eder. Ancak deflasyonla ilgili sorun şu ki, insanlar gelecekte daha düşük fiyatlar beklemeye başladıklarında, şu anda satın alma konusunda çok az motivasyona sahip oluyor.

Yeterli sayıda insan bu şekilde düşündüğünde harcamalarda büyük geri çekilmeler yaşanıyor. Bu durum eğer işletmelerin bu denli çok kişi çalıştırmayı karşılayamayacağı anlamına gelirse, resesyona yol açma tehlikesi bile bulunuyor.

ABD'de deflasyon yaygın değil

Birçok ülke gibi enflasyonun yaşandığı ABD'de deflasyon genel bir sorun olarak öne çıkmıyor. Ancak Çin'de tüm mal ve hizmet fiyatları Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 daha düşük seyredebiliyor.

En son Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre ABD tüketici fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 3,2 oranında daha yüksek seyretti. Amerikalılar bir yıl öncesine kıyasla mal ve hizmetlere hâlâ daha fazla para ödüyor olsa da artışların hızı önemli ölçüde yavaşlamış gözüküyor.

Seçici deflasyon

Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pek çok mal, bir yıl öncesine göre çok daha ucuz durumda bulunuyor. Örneğin yumurta fiyatları yüzde 22 oranında daha düşük olup, Ekim TÜFE verilerine göre sağlık sigortasından sonra yıllık bazda en büyük ikinci fiyat indirimini yaşadı.

Walmart CEO'su Doug McMillon, tüketicilerin yakında marketlerde daha düzenli fiyat indirimleriyle karşılaşabileceklerini söylüyor. Ayrıca ABD merkezli Walmarts'ın ‘deflasyonist bir ortam’a girebileceği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Yumurtanın yanı sıra diğer ucuz ürünler arasında uçak biletleri, benzin, ev aletleri ve akıllı telefonlar yer alıyor. Morningstar'ın ABD baş ekonomisti Preston Caldwell bundan ‘seçici deflasyon’ olarak bahsediyor ve "Şimdilik, işsizlik ve üretim kaybı açısından minimum sıkıntıyla genel enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine geri itilmesine yardımcı oluyor. Başka bir deyişle yumuşak inişi mümkün kılıyor” diyor.

ABD ekonomi politiğinde köklü değişim

 

BofA'dan ABD ekonomisi tahmini

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

CEO’lar ABD ekonomisinin geleceğinden kaygılı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)