BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse üçe mi bölünecek?----

Credit Suisse üçe mi bölünecek?

Credit Suisse üçe mi bölünecek?
22 Eylül 2022 - 14:08 www.finansgundem.com

Credit Suisse üçe bölünerek zararlı birimlerini tek bir çatı altında toplayacak. Son yıllarda art arda gelen skandallarla sarsılan İsviçre bankası kârlı birimlerini satarak bankaya zarar veren sermaye artışlarından kurtulmayı amaçlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse üç yıldır karşı karşıya kaldığı skandalların ardından binlerce bankacının işten çıkarılacağı yeni bir stratejiyi değerlendiriyor. Financial Times’ın haberine göre yatırım bankası üçe bölünecek ve riskli yatırımlar ve tartışmalı işletmelerin tek bir “kötü banka” etrafında toplanacak.

İsviçre bankasının yönetim kuruluna sunulan teklife göre, banka menkul kıymetler ürünleri birimi gibi kârlı birimler satmayı umuyor. Habere göre bankanın hedefi bankaya zarar veren sermaye artışlarının önünü kesmek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Credit Suisse Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann yaz aylarında bankanın radikal değişiklik planlarını yürütmesi için Ulrich Körner’i CEO olarak atadı. İsviçre Bankası son yıllarda kurumsal casusluk skandalı, yatırım fonu kapanışları, rekor ticaret kaybı ve arkası kesilmeyen pahalı tazminat davalarıyla mücadele ediyor.

FT’nin haberine göre, bankanın yönetim kurulu ve yönetim ekibi, binlerce kişinin işten çıkarılmasını da içermesi beklenen yeni stratejiyi bankanın 27 Ekim'deki üçüncü çeyrek bilançosunda açıklamasını planlıyor.

Söz konusu yönetim kurulu teklifinde, yatırım bankasının üç bölüme ayrıldığı görülüyor: Daha sonraki bir süreçte ayrı bir birim haline gelebilecek danışmanlık birimi, zarar görecek riskli varlıkları tutabilmek için oluşturulacak bir “kötü banka” ve bankanın diğer bütün işletmeleri

Credit Suisse’ten yapılan açıklamada, “Üçüncü çeyrek bilançomuzu açıkladığımızda kapsamlı strateji incelememizdeki ilerlemeyi güncelleyeceğimizi açıklamıştık. O zamandan önce herhangi bir potansiyel sonuç hakkında yorum yapmak için erken olur” ifadelerine yer verildi.

Bu ay banka içerisinde yapılan bir toplantıda Credit Suisse yöneticileri Michael Klein ve Blythe Masters şirketin yatırım bankacılarına işletmede bir miktar hisse senedi sunabileceğini önermişti. Söz konusu düzenleme ayrı bir birimin oluşturulması olarak görülüyor. Bu fikir ilk olarak Bloomberg tarafından bildirildi ve kurulun yatırım bankası için ‘First Boston’ markasını yeniden yaratmayı düşündüğü belirtildi.

Bu iki fikir de göz önünde bulundurulmuş olsa da iddialara göre yönetim kurulu bu seçeneği bir öncelik olarak görmüyor. FT’nin haberine göre kurulun odaklandığı strateji ise bankanın zararlı olduğu düşünülen birimlerin bir araya getirilmesi. Bu sebeple yüksek riskli varlıklar ve şirketin yeni servet yönetimine odaklanma stratejisine uyumlu olmayan işletmelerin aynı yerde toplanması planlanıyor.

Strateji planı bankanın sorunlu pozisyonları azaltmasına ve ayrıca menkul kıymetler ürünleri birimi gibi elden çıkarılmak üzere ayrılan birimlerin seçilmesine imkan sağlayacak. New York merkezli menkul kıymetler biriminin satılması bankanın sermaye taahhüdünü sınırlayabilir. Ancak bu tercih aynı zamanda bankanın en kârlı işletme alanlarında birisinin yok olması anlamına gelecek.

Geçen ay, Deutsche Bank analistleri, Credit Suisse’in yatırım bankasını küçültme ve yeniden yapılandırma maliyetleri, diğer iş kollarını büyütme ve sermaye oranlarını güçlendirme harcamaları nedeniyle grubun sermaye pozisyonunda 4 milyar İsviçre Frankı açığa sebep olacağını belirtmişti.

Deutsche analistleri Benjamin Goy ve Sharath Kumar Ramanathan, "Yatırım bankasının diğer bölümlerini incelemek ve bölümler arasında daha küçük işletmeleri satmak zamanla yardımcı olabilir, ancak bu muhtemelen bir hisse senedi sermaye artışından kaçınmak için çok geç olacaktır" diye yazdı.

Ancak iç tartışmalara katılan kişilere göre, bankanın tepe yönetimi, grubun son haftalarda 5 frankın altına düşen ve en az 30 yılın en düşük seviyesinde olan hisse fiyatı göz önüne alındığında, finansman için borsaya gitmekten kaçınmak istiyor. Banka defter değerine göre 0,28 fiyatından işlem görüyor ve bu seviye 1'de işlem gören rakibi UBS'nin önemli ölçüde altında.

Banka ayrıca, planlar hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, 45 bin kişilik küresel işgücünün yüzde 10'undan fazlasını etkileyebilecek işten çıkarma planını da tamamlıyor.

Citi İngiltere perakende pazarından çıkıyor

 

Enflasyon cini şişeden çıktı, tekrar girmesi yıllar alabilir

 

İsviçre Merkez Bankası 8 yıl sonra faiz artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)