BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon cini şişeden çıktı, tekrar girmesi yıllar alabilir----

Enflasyon cini şişeden çıktı, tekrar girmesi yıllar alabilir

Enflasyon cini şişeden çıktı, tekrar girmesi yıllar alabilir
22 Eylül 2022 - 11:27 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyonun bu yıl içinde, hatta gelecek yıl da kontrol altına alınabileceğini düşünen varsa Bank of America bu öngörüye yüksek perdeden itiraz ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon etkisini hissettirmeyi sürdürüyor. Tahminler muhtelif. Bazı uzmanlar doğru yolda olduğumuzu ve Fed’in çabalarıyla bir ‘yumuşak iniş’i bile mümkün kılacak şekilde enflasyon belasından kurtulacağımızı düşünürken bazıları ise bu yaklaşımı hayal kurmak olarak değerlendiriyor ve enflasyonun kalıcı etkisinin zaman geçtikçe giderek arttığını öngörüyor. Bu görüşe sahip karamsarların başında ise Bank of America geliyor.

Enflasyonun normale dönmesi beklenenden uzun sürebilir

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, Bank of America, enflasyon cininin şişeden çıktığını ve tekrar girmesinin yıllar alabileceğini söylüyor. Bank of America analistleri, yayınladıkları bir araştırma notunda böyle söylüyor: “Enflasyon cini şişeden çıktı ve normale dönmesi uzun zaman alabilir.”

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Athanasios Vamvakidis liderliğindeki analist ekibi, 1980'lerden 2000'lere kadar gelişmiş ekonomilerde yüzde 5'in üzerindeki enflasyon vakalarını inceliyor ve enflasyonu yüzde 2'ye düşürmenin ortalama 10 yıl sürdüğünü buluyor. Analistler, “G10 enflasyonunun 2024'e kadar yüzde 2'ye düşmesi konusunda fikir birliği var gibi görünüyor ancak bunun daha uzun sürebileceğinden endişe ediyoruz” diye yazıyor.

Analistler, ABD'de yıllık enflasyon oranının yüzde 8,3, Birleşik Krallık'ta ise yüzde 9,9'da olduğunu ve bu oranların geçmiş tecrübelere kıyasla aşırı yüksek olduğunun altını çizerek, merkez bankalarının enflasyonu ‘tam kontrol altında tutmadığının’ altını çiziyor. Analistler, politika sıkılaştırmanın da sınırları olduğunu vurgulayarak enflasyonla mücadelenin tahmin edilenden çok daha uzun sürebileceğini yineliyor.

Enflasyon henüz zirve noktasında değil

Yayınladıkları notta, “Bugün gelişmiş ekonomilerde enflasyon oranı yüzde 5'ten çok daha yüksek seyrediyor ve bu çoğu ülke için henüz zirve bile değil” diye yazan Bank of America analistleri, “Enflasyonun sadece birkaç yıl içinde yüzde 2 hedefine geri dönmesini kesinlikle beklememeliyiz. Bu süreç daha para politikasında daha fazla politik sıkılaştırma gerektirebilir ve daha fazla zaman alabilir” diye ekliyor.

Analistler, ABD enflasyonunun tam olarak ne zaman kontrol altına alınabileceğine dair kesin bir zaman çizelgesi vermiyor. Ancak araştırmacılar, faiz oranları düşerse ekonomi için olumlu bir ‘yumuşak iniş’ ya da kötü senaryoda Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya devam etmek zorunda kalmasıyla faiz oranları artmaya devam ederse de ‘sert iniş’ olmak üzere iki olası senaryodan birini öneriyor.

“Temel çizgimiz olumlu senaryo ancak bize göre olumsuz senaryo için riskler artıyor” diyen analistler, yılın geri kalanının enflasyon verilerinin hangi senaryonun ortaya çıkacağına karar vermelerine yardımcı olacağını sözlerine ekliyor.

Tarih tekerrür etmez, uyum sağlar

Ağustos ayı enflasyon verileri, Temmuz ayındaki yüzde 8.5'lik seviyeden sadece hafif bir düşüşle yüzde 8,3’e geriledi ve bu bile Fed’in üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık Faiz artırımına gitmesine yetti. Analistler, enflasyonun düşmesinin 10 yıl sürdüğü senaryolar üzerinde çalışsalar da umutlu sayılabilecek bir not da veriyorlar: “Tarih tekerrür etmez, uyum sağlar. Gelişmiş ekonomilerde enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmenin on yıl alacağını beklemiyoruz. Ancak, enflasyonla ilgili tarihi kanıtlar dikkatli olmayı gerektiriyor.”

Dalio: FED’in başka çaresi yok

 

Powell: Enflasyon yüzde 2’lik hedefin çok üzerinde

 

Fed için eylül geride kaldı: Kasım beklentileri şekilleniyor

 

El-Erian’dan kritik uyarı: Stagflasyon geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)